fbpx
Nieuws

Meer ruimte voor aansluitleiding gas

Monteurs krijgen een paar centimeter extra ruimte in de meterkast om de aansluitleiding voor gas netjes te kunnen monteren.

De gasleiding komt voortaan vijf centimeter voor de achterwand vanuit de vloer de meterkast binnen. Hierdoor is het makkelijker om de aansluitleiding in de meterbeugel te kunnen monteren en ook het plaatsen van de slagvast PVC beschermbuis wordt hierdoor eenvoudiger.

Hoe de meterruimte eruit ziet is gebonden aan regels. Die regels staan beschreven in de norm NEN 2768 ‘Meterruimten en bijbehorende bouwkundige voorzieningen’.

Zo eens in de zoveel tijd is het nodig om die regels aan te passen, als gevolg van nieuwe ontwikkelingen in de bouw en de maatschappij. Bovengenoemde maatregel is een bescheiden aanpassing van de norm. De meest recente grote aanpassing op de NEN 2768 gebeurde in 2016.

Grotere meterkast

Toen werd besloten dat de meterkast iets groter moest worden: 4 centimeter dieper en 2 centimeter breder. Dit onder meer vanwege de toegenomen hoeveelheid elektrische installaties in en om het huis.

Ter vergelijk: In 2008 waren er in een gemiddelde woning 2 aardlekschakelaars voor in totaal 5,8 groepen. In 2016 waren er gemiddeld 2,2 aardlekschakelaars ter beveiliging van 6,4 installatieautomaten. Ofwel, 10 procent groei in minder dan 10 jaar tijd, schreef Installatie Journaal.

Ventilatie

In 2016 veranderde er, behalve de minimale afmetingen, nog meer in de meterruimte. Zo werd voorgeschreven dat de mantelbuizen voor invoer van de aansluitleidingen voortaan in kleur worden uitgevoerd; en werd er extra aandacht besteed aan de ventilatie in de meterruimte om ongewenste opwarming van drinkwater, en dus legionellagevaar, te voorkomen.

Nieuwe gassen

De vraag kan gesteld worden of het nog wel nodig is om normen rond gasleidingen in nieuwbouw aan te passen, nu de overheid besloten heeft dat woningen voortaan in principe gasloos worden opgeleverd. “Netbeheerders zijn niet meer verplicht aan te sluiten, maar het mag nog wel”, zegt Rob Kotte, secretaris normcommissie ‘Meterruimten’. “Daar komt bij dat de ontwikkelingen zich nu snel opvolgen. Er komen straks mogelijk andere gassen dan aardgas de woning binnen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.