fbpx
Nieuws

Meer warmtepompen met opstelling binnen

16

Er komen steeds meer lucht/water-warmtepompen voor binnenopstelling. Niet alleen voor hybride-combi met een ketel, maar ook voor all-electric-verwarming. Dit bleek op de afgelopen VSK.

Het grote voordeel van de binnen opgestelde warmtepompen is dat er geen buitenunit noodzakelijk is. Dit betekent dat naast de fysieke kast buiten ook de geluidseisen voor buitenopstelling niet ter zake doen. Uiteraard gelden voor binnen ook geluidseisen, maar die zijn met een goede opstellingsruimte te vereffenen.

Meer aanbod

Aanvankelijk ging het voor all-electric vooral om ventilatiewarmtepompen met bijmenging van buitenlucht. Duco en Nibe hebben daar sinds de vorige VSK toestellen voor. Onlangs kwamen er leveranciers als Enzavu en Vloerverwarming Nederland met lucht/water-wandtoestellen uit Oost-Europa.

Nieuwe warmtepomp Inventum

Op de VSK maakt ook Inventum, pionier met ventilatiewarmtepompen en –boilers, de komst van een zwaarder toestel bekend: de Ecolution Tower komt in een versie van 3,5 en 5 kW. Het is een combitoestel met ingebouwde boiler van 170 liter, en een elektrisch element dat nog eens 6 kW extra kan leveren. De Tower werkt volledig met ventilatielucht dus geen bijmenging van buitenlucht. Dat lukt Inventum door met het efficiëntere koudemiddel R32 dieper de ventilatielucht af te koelen.

Onder het vriespunt

Warme lucht van 20°C wordt door de warmtepomp afgekoeld tot -15°C. De Ecolution Tower is geschikt voor woningen waar mechanisch geventileerd wordt. In deze woningen wordt via afzuigventielen in de keuken, het toilet en de badkamer vervuilde en vochtige lucht afgezogen door een mechanische ventilatiebox (MV-box). De Ecolution Tower vervangt dus de MV-box en wint de warmte uit de vervuilde, afgezogen lucht terug.

Er is een box beschikbaar om ventilatielucht te verwarmen en te koelen zodat het toestel de bestaande WTW-unit kan vervangen. Zeker in rijtjeswoningen van na 2000 met vloerverwarming is een verwarmingsvermogen van 5 kW vaak voldoende om over te stappen naar all-electric. Vanaf deze zomer is de Ecolution Tower leverbaar. De 5 kW versie produceert 47 dB(A) aan geluid.

Versie op 100 procent buitenlucht

Inventum liet ook een wandhangende lucht/water-warmtepomp zien die volledig op buitenlucht werkt, dus zonder bijmenging van ventilatielucht. Het gaat om de modulerende Ecolution XL, zonder boiler, met een thermisch vermogen van 1,5 tot 4 kW. In deze oplossing kan een binnenopstelling dus ook in woningen zonder mechanisch ventilatiesysteem worden toegepast. Wel moeten hiervoor kanalen van 250 mm naar het toestel worden gevoerd. De XL, die 42 dB(a) produceert, kan ook in hybride worden geplaatst, naast een cv-ketel.

All-electric

Inventum oppert ook een combinatiemogelijkheid tusssen de nieuwe XL en de eigen elektrische ventilatiewarmtepompboiler Optima. De XL, dus met buitenlucht, wordt dan aangewend woonhuisverwarming, en de ventilatiewarmtepompboiler (dus de binnenlucht) maakt het tapwater. De introductie van de XL staat pas gepland voor 2021. In het derde kwartaal van dit jaar wordt de introductiedatum bekend.

16 reacties op “Meer warmtepompen met opstelling binnen

 1. Jansen schreef:

  Interesse in binnen warmtepompen zonder buitenunit.

 2. Chris robijns schreef:

  Warmtepompen zonder buitenunit geïnteresseerd

 3. JP Sauvage schreef:

  Graag info WP zonder buitenunit aub

 4. Richard schreef:

  Ik heb zelf al sinds 2013 de inventum ecolution in gebruik.
  Deze werkt op ventilatie lucht daarmee kan ik het huis warm houden als het buiten niet kouder is dan een 7 a 8c.
  Van 900m3 gas terug gegaan naar een max 170m3 gas maar in 2019 een 106m3 gebruikt.
  Dus zou zelf nog wel zoiets op buitenlucht willen om de laatste gas resten ook niet meer te hoeven te gebruiken.

 5. Ans Terpoorten-Lauret schreef:

  Heb zeker interesse in binnenuit. We wonen op begane grond in een appartementencomplex. De woning is 4 jaar oud en heeft mechanische ventilatie, helaas geen vloerverwarming maar wel koken op elektra

 6. Jeet schreef:

  Info hierover graag ouwe

 7. Jan schreef:

  Het zijn allemaal prachtige ontwikkelingen, alleen zorgen de warmtepompen wel voor een hogere belasting van ons kabelnet.
  Er zijn nog vele alternatieven uit te werken, er bestaan al CV ketels die op waterstof kunnen werken. Mensen laten we ons niet (te) gek laten maken met alleen warmtepompen!

  • EcoRebelje schreef:

   Dat is zever e, wanneer gebruik je uw warmtepomp? Wanneer je uw woning wil opwarmen, vooral snachts dus. Overdag is er energie van de zonnepanelen. Snachts is het verbruik van het volk zo laag dat ze straatverlichting moesten zetten om de energie toch kwijt te geraken. Energie van kerncentrale. Omdat je die noet even kan aan en af zetten. MAAR de duurzaamste energie is de energie dat men niet verbruikt, dus ik versta uw standpunt, hoe minder verbruike hoe beter.. Ben trouwens ook fan van waterstof. 🙂

 8. Leemans schreef:

  Ik wou vragen of het mogelijk is deze te gebruiken als prencipe airco. Dus als de kamer gekoeld wordt dat deze energie gebruikt wordt om boiler te verwarmen.

 9. Fred v schreef:

  Sinds 3 jaar de inventum ecolution 50 combi. Woning van 2007 bij aankoop in 2017 meteen 19 zonnepanelen geïnstalleerd en bovenstaande warmtepomp.
  Gelijkvloerse woning ca 130 m2 met veel glas, plat dak, noorden ligging geen instraling van direct zonlicht in de maanden oktober tm maart , april.
  Koken en douchen op gas. Verbruik 200 m3 van juli 2018 tm juli 2019.
  Huidig verbruik van 2019 tm nu 62 m3 gas.
  Overige identieke bungalows gemiddeld verbruik ca 1500 m3 per jaar.
  Totale energiekosten periode juli 2018 tm juli 2019 12 euro per jaar bijna 0 dus.
  Aanschaf totale installatie ca 11.500 euro, subsidie en btw teruggave ca 4000.
  Netto ca 7500 euro geïnvesteerd.
  Terugverdientijd ca 4 jaar in vergelijking met verbruik van de overige 8 identieke bungalows.
  November 2019 tonzon onder de gehele woning aan laten brengen, overal zijn rolluiken geplaatst

  • Fred v schreef:

   Extra info geen vloerverwarming, gewone paneelradiatoren, 4 stuks in de woonkamer, aanvoerwarmte ca 33 tot 36 graden middels de warmtepomp.
   Warmte douchewater 45 tot 50 graden. Temperatuur woonkamer ca 20 graden 24 uur per dag.
   Pomp kan de woning op temperatuur houden tot ca 3 graden buitentemperatuur indien het buiten vrijwel windstil is.
   Bij stormachtige wind kan de pomp de woning tot ca 8 graden buitenlucht de woning warm houden.
   In alle overige gevallen springt de intergas modulerend cv ketel bij

 10. Fred v schreef:

  Extra info geen vloerverwarming, gewone paneelradiatoren, 4 stuks in de woonkamer, aanvoerwarmte ca 33 tot 36 graden middels de warmtepomp.
  Warmte douchewater 45 tot 50 graden. Temperatuur woonkamer ca 20 graden 24 uur per dag.
  Pomp kan de woning op temperatuur houden tot ca 3 graden buitentemperatuur indien het buiten vrijwel windstil is.
  Bij stormachtige wind kan de pomp de woning tot ca 8 graden buitenlucht de woning warm houden.
  In alle overige gevallen springt de intergas modulerend cv ketel bij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.