fbpx
Nieuws

‘Kennis warmtepomptechniek ondermaats’

Een meerderheid (60%) van de installateurs in Nederland is niet op de hoogte van de wettelijke verplichtingen rondom het werken aan warmtepompen. Dat zegt opleidings- en trainingsbedrijf ROVC, op basis van eigen onderzoek.

Zo is het bezit van minimaal een persoonscertificaat F-gassen II verplicht wanneer een installateur een complete warmtepompinstallatie in bedrijf stelt of reparatiewerkzaamheden verricht aan de gashoudende onderdelen.

Warmtepomp: nieuwe eisen 

Nederland is in de ban van het verminderen van het aardgasverbruik en het verduurzamen van gebouwen. Hierdoor maakt de cv-ketel steeds vaker plaats voor warmtepompsystemen. Nu de verplichte gasaansluiting in de nieuwbouw is geschrapt, ligt de weg vrij voor meer toepassing van warmtepomptechniek in de nieuwbouw. Met de komst van de hybride variant, een warmtepomp in combinatie met een cv-ketel voor het hoge temperatuurbereik, is de techniek ook aantrekkelijk geworden voor de bestaande bouw. Daarbij is meestal sprake van een lucht-water warmtepomp. De techniek stelt nieuwe eisen aan monteurs op alle vlakken, van installatie tot onderhoud.

John Huizing, directeur van ROVC: “Er gelden wettelijke verplichtingen om aan warmtepompen te werken. Dit vraagt een nieuwe denk- en werkwijze van de monteurs en installateurs. Naast de benodigde basiskennis over warmtepompen, zal men ook een slag moeten maken richting hun F-gassen-diploma. Daarmee zijn ze klaargestoomd voor de toekomst.” ROVC heeft een Q&A opgesteld over de opkomst van warmtepompen en de wettelijke verplichtingen voor installateurs. Deze is aan te vragen. via: www.rovc.nl/warmtepomp-vragen.

1 reactie op “‘Kennis warmtepomptechniek ondermaats’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.