fbpx
Nieuws

Handboek Zonne-energie vernieuwd

ISSO heeft het handboek Zonne-energie van een update voorzien. In het naslagwerk staan bouwkundige- en installatietechnische richtlijnen voor zonne-energiesystemen.

Het handboek bestaat uit de onderdelen zonnewarmte, zonnestroom en bouwkundige integratie. Ieder onderdeel is opgebouwd conform het Model Kwaliteitsbeheersing Klimaatinstallaties (MKK). Bij de uitwerking van de verschillende fases richt de inhoud zich op specifieke doelgroepen, van opdrachtgever, adviseur tot installateur. Vooral de meest gebruikte toepassingen komen aan bod.

Belangrijkste wijzigingen

Het handboek loopt nu in gelijke pas met de ontwikkelingen in techniek en regelgeving op het gebied van zonne-energie tot 2016, waaronder:

• Het elektrotechnisch aansluiten van de zonnestroominstallatie conform de nieuwe NEN 1010.
• De nieuwe NPR 5310 ‘Nederlandse praktijkrichtlijn bij NEN 1010’.
• Aarding en bliksembeveiliging.
• Aanpassing elektrotechnische aansluiting vanwege de gewijzigde Netcode.
• Vervangen van de NVN 7250 door NEN 7250 (normen over de integratie van zonne-energiesystemen in daken en gevels) en de impact daarvan.

Alle teksten zijn aangepast aan:
• De Europese Richtlijn Energieprestatie Gebouwen (EPBD).
• De regelgeving in het kader van Eco-design, VRL, NPR 6708 en BLR 4708.

In samenspraak met Brandweer Nederland is ook de bijlage over zonnepanelen en brandveiligheid aangepast. Zo heeft de Brandweer voortaan een eenduidige aanpak in geval van brand in combinatie met zonnepanelen. Daarbij bevat het handboek alle informatie die nodig is voor de certificering van installateurs in het kader van de Europese Richtlijn Hernieuwbare Energie (RES).

Het handboek is hier te koop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.