
Installatiebedrijven investeren steeds meer in meetapparatuur. Enerzijds vraagt certificering, bijvoorbeeld via SCIOS, OK CV en straks de nieuwe erkenning, om gedegen, gekalibreerd materieel. Anderzijds moeten installatiebedrijven ook steeds vaker hun prestaties zwart op wit aantonen, of bewijsmateriaal leveren voor hun inspanning. Maar meetapparatuur maakt het werk van de monteur ook een stuk makkelijker, bijvoorbeeld in het opsporenen analyseren van storingen, lekkages of binnenklimaat-problemen, ervaart Kemkens Utiliteit, dat een aanzienlijk arsenaal aan meetapparatuur bezit.
Volgens Stijn Vermeer, die de meetapparaten van het grote servicebedrijf uit Oss beheert, is het goed beheren van de data van metingen een belangrijke uitdaging van elke installateur, zo vertelt hij in vakblad Installatie en Sanitair. “Het lijkt me een kwestie van tijd dat je de meetdata direct in kunt voeren in de rapportagesystemen.” Op dat moment hoeft de data niet meer handmatig in de fieldassist of rapportage worden ingevoerd, maar wordt deze online opgeslagen.”
Trend: databeheer, dataloggen, warmtebeeld
Naast databeheer, ervaart Kemkens ook een aantal andere trends. Zo wordt de datalogger steeds populairder. Hiermee kan op basis van CO2, vocht en temperatuur over langere tijd gemeten worden, om goed te bepalen wat bijvoorbeeld de oorzaak is van discomfort. Manager utiliteit Antwan van Dorst: “We zien bij warmtepompinstallaties in verzorgingshuizen bijvoorbeeld dat lagetemperatuurverwarming anders ervaren wordt. Goede meetapparatuur levert bewijslast; van een probleem, maar ook van je prestatie.” Ook warmtebeeld rukt op: het inspecteren van vloerverwarmingvelden, het opsporen van lekkages of het maken van gebouwanalyses; de meettechniek zorgt ervoor dat een installateur aannames kan staven.
Klik hier voor een artikel over Meettechniek in ons dossier.