fbpx
Nieuws

Megaboete voor asbest uit ketelhuis

Megaboete voor asbest uit ketelhuis

Een installatiebedrijf heeft 126.000 euro boete gekregen vanwege een reeks overtredingen van de asbest-regels.

 

 

Cofely Zuid Nederland in Arnhem heeft van de Inspectie SZW een boete van € 126.000,- gekregen. Het bedrijf heeft op onjuiste wijze asbesthoudende materialen verwijderd. Bovendien was het bedrijf niet in het bezit van het certificaat om asbest te mogen verwijderen. De medewerkers zijn mogelijk blootgesteld aan asbestvezels. Dit meldt de Inspectie.

 

Ketelhuis

Op het terrein van het bedrijf stond een afvalcontainer met niet-hechtgebonden asbesthoudende pakkingen tussen ander metaalafval. Cofely had dit materiaal in september 2014 verwijderd uit een ketelhuis op een bedrijfsterrein in Velp.  Voorafgaand aan de werkzaamheden is er geen asbestinventarisatierapport opgesteld. De medewerkers geven wel aan dat er bij afsluiters en pompen teksten met ‘asbestverdacht’ waren aangebracht. Van het bedrijf Cofely had mogen worden verwacht dat zij zich op de hoogte had gesteld van de aanwezigheid van asbest daar het gebouw van voor 1994 was. Naast de boete heeft het bedrijf ook een waarschuwing gekregen dat de bedrijfsactiviteiten bij een volgende overtreding stilgelegd kunnen worden.

 

Veel misstanden

Voor de Inspectie SZW is de aanpak van misstanden in de asbestsector een van de speerpunten. Daarom is een speciaal team geformeerd met inspecteurs, die zijn vrijgemaakt voor de aanpak van misstanden. Het gebruik van asbest is in Nederland al sinds 1994 verboden. Alle bedrijven in Nederland die asbest verwijderen, moeten dat vooraf bij de Inspectie SZW melden. In ons land zijn er ongeveer 300 bedrijven die gecertificeerd zijn om asbest te verwijderen.

3 reacties op “Megaboete voor asbest uit ketelhuis

  1. G.W.Tesselaar schreef:

    Het is voor mij onverstelbaar dat dit nu nog plaats vindt in deze tijd. Ik neem aan dat bij longkanker wordt geconstateerd Cofelij hierop wordt aangesproken.

  2. Mark schreef:

    Ik wel! Zolang op deze gevaarlijke materialen geen verwijderings subsidie is, blijft dit bestaan. Roep eens het woord asbest en iedereen schiet in de kosten. Als de overheid (wij allemaal) het zo gevaarlijk vinden, moeten we er voor beschermd worden. We (de burger) worden voor mindere dingen wel beschermd.

  3. frank schreef:

    zolang er nog huizen zijn, die gesloopt moeten worden en minder dan 1 meter van het fietspad af staan en er word een hek langs gezet wat niet het fietspad afsluit maar tegen de woning aan staat zodat de fietsers er nog steeds langs kunnen rijden dan is het heel crue dat dit gedaan is door een gecertificeerd asbestverwijderaar

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.