fbpx
ISH 2019

Dikwandig staal tot 4 inch persen

Primeurtje: het koude persssysteem voor dikwandig staal van Viega komt ook in grotere afmetingen op de markt. Op de komende ISH in Frankfurt komt de Duitse fabrikant met uitbreidingen op het Megapress-programma.

De nieuwe XL-maten 2 ½ , 3 en 4 inch lenen zich vooral voor toepassing in grote koel-, verwarmings-, sprinkler- en persluchtinstallaties. De koude perstechniek voor dikwandig staal werd twee jaar geleden in Nederland geïntroduceerd voor verbindingen van 3/8 tot 2 inch. Het systeem heeft inmiddels een vlambuis-aansluiting en een inpers-verbinding in het productgamma.

Niet lassen maar persen

Dikwandig staal wordt door veel installateurs nog gelast. Het systeem van Viega maakt het mogelijk om dit materiaal te persen, ook als aansluiting op bestaande leidingsystemen. Naast een tijdbesparing ten opzichte van lassen, is het systeem vooral veiliger omdat niet meer met open vuur gewerkt hoeft te worden. Voorwaarde wel is dat installateurs speciale persbekken aan moeten schaffen. Voor de XL-dimensies is een zogenaamde Press booster nodig die met alle Viega persmachines vanaf Type 2 tot en met Pressgun 5 kan worden gebruikt. Een zogeheten ‘perskracht-versterker’ maakt het mogelijk de buizen in XL-afmeting razendsnel te persen.

Gastoepassing

De koude persverbinding in dikwandig staal, komt er ook in een toepassing voor gas, zo zagen we vorig jaar op de SHK. Marktintroductie van Megapress G in Nederland volgt op het moment dat de toepassing gecertificeerd is via KIWA Gastec QA.

De ISH is ’s werelds grootste installatiebeurs, en wordt van 14 tot en met 18 maart gehouden in Frankfurt. Hier meer informatie over de beurs.

3 reacties op “Dikwandig staal tot 4 inch persen

  1. […] ISH ook de uitbreiding op het Megapress systeem zien. Het persen van dikwandig staal kan nu ook in grote diameters. Eerste helft van dit jaar verwacht de fabrikant ook de gaskeur voor dit systeem op zak te […]

  2. […] verbinding, en is klaar voor toepassing in BIM. Viega heeft al enkele jaren een systeem voor het persen van dikwandig stalen leidingen. Dit systeem komt dit jaar ook in een toepassing voor […]

  3. […] buisleidingsystemen  kunnen ook na vele jaren nog eenvoudig worden uitgebreid of vervangen. Het Megapress-systeem is speciaal ontwikkeld voor dikwandig stalen buizen van verschillende afmetingen. Dikwandig staal […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.