fbpx
Nieuws

Metalen onderdelen uit 3D-printer

Met nieuwe technieken kunnen ook metalen onderdelen uit de 3D-printer komen. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties investeren in totaal 32 miljoen euro in verschillende onderzoeken naar nieuwe productiemethoden.

Met het printen van metaal, moeten nieuwe stappen gezet worden richting het bieden van maatwerkoplossingen, die onder meer voor de installatiebranche interessant kunnen zijn. Het is al langer mogelijk om in kunststof onderdelen te printen. Zo worden bijvoorbeeld warmtewisselaars en kranen al door printers geproduceerd. Ook de mallen voor gietprocessen worden al veelvuldig door 3D-printers geproduceerd. In de metaalindustrie ontwikkelt deze techniek zich in hoog tempo.

Hoe houdt het materiaal zich?

Met 3D-printtechnologie kun je op locatie op maat gemaakte driedimensionale onderdelen printen. Maar welke eigenschappen krijgen grote metalen objecten zoals scheepsschroeven als je ze print? Hoe zorg je ervoor dat zo’n uit laagjes opgebouwd voorwerp niet vervormt, scheurt of op onverwachte plekken gaat roesten? Binnen het programma AiM2XL kijken onderzoekers naar geprinte metalen voorwerpen van tussen de 1 en 10 meter groot. Ze bestuderen de eigenschappen van het geprinte materiaal tot op microniveau, en maken modellen waarmee ze het gedrag van het totale object kunnen voorspellen en controleren. Daarna laten de onderzoekers deze modellen los op geprinte voorbeeldobjecten, zoals een sterk stalen hijsoog voor dikke stalen kabels en een scheepsroer van roestvrij staal.

Nieuwe productiemethoden

De verwachting is dat wetenschappers met dit budget ruim 5 jaar onderzoek kunnen doen. Naast het 3D printen, wordt ook onderzocht hoe syngas, een afvalproduct van de industrie, kan worden omgezet tot een chemische bouwstof. Ook wordt geïnvesteerd in draagbare robotica, een methode waarbij mensen met spieraandoeningen door middel van robottechniek kunnen worden ondersteund. Een ander voorbeeld is de ontwikkeling van zelflerende techniek; een beveiligingscamera die zelf onraad detecteert, of een inspectietool dat geautomatiseerd metingen uitvoert.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.