
Het is niet best gesteld met de gemiddelde meterkast. De meeste huiseigenaren hebben geen idee hoe de meterkast functioneert of hoe veilig dat hij is. Daarnaast is het in veel meterkasten een rommeltje, omdat het ook als opslaghok fungeert.
Dit terwijl veel woningbranden ontstaan in de meterkast. ABB Benelux heeft een speciale projectwebsite in het leven geroepen die de bewustwording rondom de meterkast moet verbeteren, en onderzocht de meterkastkennis van Nederland. Onder de noemer ‘Doe de Meterkast-check’ kunnen particulieren hun kennisniveau testen, en kunnen installateurs zich profileren. Onderdeel van de campagne ‘Doe de Meterkastcheck’ is dat consumenten foto’s van hun meterkast kunnen uploaden.
Bij ruim 50 procent van de consumenten wordt de groepenkast namelijk nooit gecontroleerd. Een derde zegt deze periodieke controle zelf uit te voeren, terwijl 99 procent van de ongevallen in de meterkast juist ontstaat door toedoen van de bewoners. Ook de aardlekschakelaar wordt door 51 procent van de huurders en 39 procent van de woningeigenaren nooit getest. Bijna de helft van de ondervraagden weet niet waar een overspanningsbeveiliging voor dient en of ze er überhaupt één hebben. Uit het onderzoek blijkt dat zo’n 60 procent van de consumenten een periodieke keuring op prijs stelt. Onder huurders is dat zelfs meer dan 70 procent. Consumenten zijn ook bereid daarvoor te betalen, al weet het merendeel niet hoeveel.
Meterkastbrand
Bijna 30 procent van de elektriciteitsongevallen ontstaat in de meterkast, waardoor brand kan ontstaan. Dit kan resulteren in een woningbrand. Brand in de meterkast is een van de gevaarlijkste branden, vanwege de veelal in de meterkast aanwezige gasleiding en de locatie, vaak midden in het huis. “Onveilige situaties ontstaan door slecht onderhoud, slechte montage, overbelasting en opslag van brandbare materialen”, aldus Harro de Langen van ABB Benelux. “Meestal gaat het om ondeugdelijke aanpassingen. Maar ook door aansluitingen die in de loop der tijd zijn los getrild. Ook zelf in de meterkast geplaatste elektrische apparaten veroorzaken overbelasting, kortsluiting, storing of brand”, legt De Langen uit.
Hallo geachte Mevrouw Heer
Bedankt voor uw reactie. Helaas voel ik mij nu als belangstellende niet serieus genomen.’
Uw oordeel klopt niet. Er bevinden zich in de installatiekast geen schroefpatronen maar ABB installatie ABB 1P+N SN201L C16A automaten. Tevens is deze installatiekast voorzien van twee aardlekschakelaars en een 3 fase hoofdschakelaar. (verplicht vanaf 2005)
Er bevinden zich wel degelijk wandcontactdozen met randaarde in de meterkast en een meterkaart. En een uitgebreide toelichting op de installatiekast verdeeld over L1 ,L 2 en L3 met de daarbij horende eindgroepen plus reservegroep.
En als u goed heb gekeken is er een zaklamp aanwezig. Als docent energietechniek in het voorgezet onderwijs verwacht ik wel respect en een goed geformuleerd antwoord. Dit heeft op deze wijze geen enkele zin.
Uw advies over overspanningen beveiligingen en ingebouwde beltrafo zijn in de installatie- wereld alleen maar optioneel en commercieel.
U had beter kunnen adviseren om de aardlekschakelaars twee keer per jaar te checken op hun werking.
Ik zal mijn beklaag dan ook doen bij uw meerdere, en in het installatie journaal.
Met vriendelijke groeten,
Willem van Dongen
Docent en instructeur Energietechniek in het voortgezet onderwijs.