fbpx
Nieuws

De milieuprestatie-eis voor woningen wordt per 1 januari 2025 aangescherpt van 0,8 naar 0,5. Dat heeft minister Hugo de Jonge bekendgemaakt.

De schade die een gebouw in de loop van zijn levensduur toebrengt aan het milieu (winning delfstoffen, sloop, CO2-uitstoot tijdens de bouw en dergelijke) wordt uitgedrukt in de Milieuprestatie Gebouwen, MPG. Wettelijk is bepaald dat de hoogte van die MPG van nieuwbouwwoningen niet boven de 0,8 mag uitkomen.

Minister De Jonge heeft nu definitief bepaald dat die per 1 januari 2025 verlaagd wordt naar 0,5. Er zijn nu al woningen die onder die 0,5 uitkomen. Toch verlangt die nieuwe eis wel de nodige creativiteit van bouwers, want vanzelfsprekend is het nog allerminst.

Brede steun, maar ook uitzonderingen

“In het algemeen zie ik brede steun voor een ambitieuze aanscherping van de milieuprestatie-eis. Ik heb laten berekenen dat een milieuprestatie-eis voor nieuwe woningen op 0,5 gesteld kan worden.” Voor kantoorgebouwen gaat de MPG naar 0,85. Nu staat die nog op 1.

Er komen wel uitzonderingssituaties. Dan gaat het bijvoorbeeld om kleine grondgebonden woningen, kleine appartementen in woongebouwen met meer dan 300 woningen en woongebouwen van meer dan 5 woonlagen in combinatie met kleine woningen. Voor dit soort woningen komt een aparte eis, waarvan de hoogte nog moet worden bepaald.

Duurzame energie en MPG: lastige combinatie

Installaties die goed scoren in de BENG-berekening, zoals een warmtepomp en zonnepanelen, hebben een hoge ecologische voetafdruk en scoren dus slecht in de MPG-berekening. Het is passen en meten om dit voor elkaar te krijgen. Minister De Jonge belooft wel een soepeler beleid voor pv-panelen. Hij stelt dat pv-panelen alleen in de MPG-berekening zullen worden meegenomen voor zover ze van belang zijn voor het halen van de BENG-eisen. Dus als er maar drie panelen nodig zijn om de BENG ‘rond te rekenen’, dan hoeven alleen die drie panelen ingevoerd te worden in de MPG. Bij een set van bijvoorbeeld tien panelen, hoeven de overige zeven dan niet meegenomen te worden voor de MPG.

De Jonge: “Zonnepanelen leveren een grote bijdrage aan de verduurzaming van de energievoorziening, maar leiden ook tot een opwaartse druk op de milieuprestatiescore. Mijn voornemen is om alleen de milieu-impact mee te nemen van zonnepanelen die dienen voor de realisatie van de energieprestatie-eis (BENG-eis) van het betreffende gebouw.”

1 reactie op “Milieuprestatie-eis woning aangescherpt per 2025

  1. Hein Kievits schreef:

    En volgende week spreekt ie zichzelf weer tegen met een ander verhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.