fbpx
Nieuws

Miljarden nodig voor onderhoud scholen

Miljarden nodig voor onderhoud scholen

Voor het achterstallig onderhoud van schoolgebouwen zijn miljarden euro’s nodig. Vooral klimaatinstallaties en isolatie moeten beter vinden schoolleiders. Dit blijkt uit een onderzoek naar de kwaliteit van onderwijshuisvesting, gemaakt in opdracht van het ministerie van Onderwijs.

 

 

 

Aan het onderzoek werkten zo’n 1100 schoolleiders uit het basis- en voortgezet onderwijs mee. Zeventig procent van hen vindt dat hun schoolgebouw zou moeten worden aangepast. Alleen al de aanpassingen die als strikt noodzakelijk worden gezien, kosten naar schatting bij elkaar 6,9 miljard euro. Dat komt per basisschool neer op een half miljoen, per middelbare school op drie miljoen. Nederland telt 6855 basisscholen en 1222 middelbare scholen.

Verbetering klimaatinstallaties
Het is voor het eerst dat schoolleiders wordt gevraagd naar de kwaliteit van schoolgebouwen. Meest urgent volgens hen zijn verbeteringen aan klimaatinstallaties, aan deuren en ramen en aan isolatie. Verder geeft meer dan de helft aan ontevreden te zijn over de mogelijkheid om de temperatuur en ventilatie zelf te regelen. Een kwart zegt hierover zelfs ‘zeer ontevreden’ te zijn.

 

CO2-gehalte lokalen veel te hoog

Uneto-VNI stelt in een reactie op het rapport dat het vooral in de winter is het dramatisch gesteld met de luchtkwaliteit in de klaslokalen. Tienduizenden leerlingen zitten de komende winter in klaslokalen met onvoldoende ventilatie. Het CO2-gehalte in de lucht is daardoor tijdens de meeste lessen onaanvaardbaar hoog, aldus de brancheorganisatie die een oproep doet aan de politiek om in actie te komen en investeringen niet langer uit te stellen.
Titia Siertsema, voorzitter van Uneto-VNI: ‘Als het straks kouder wordt, sluiten leerkrachten ventilatie-openingen af om klachten over kou te voorkomen. het CO2-gehalte in lokalen neemt daardoor echter toe. Het probleem wordt zelfs groter nu er als gevolg van de bezuinigingen steeds meer kinderen in een klas zitten.’

 

Gezonde leeromgeving
Als het aan de brancheorganisatie ligt, worden de klaslokalen nog voor de komende winter aangepakt. ‘Als wij de ambitie van Nederland als kenniseconomie serieus nemen, zullen we op zijn minst moeten zorgen voor een gezonde leer- en werkomgeving voor scholieren én docenten.’

 

 

 

 

 

 

 

 

1 reactie op “Miljarden nodig voor onderhoud scholen

  1. Wilbert Smits van Oyen schreef:

    Miljarden nodig voor onderhoud scholen…. Dat geld is er niet en komt er ook niet. Dit mag natuurlijk geen reden zijn om niets te doen aan het binnenklimaat in scholen!

    In verouderde scholen is meestal geen mechanische ventilatie aanwezig en is men aangewezen op natuurlijke ventilatie, bijv. het openzetten van ramen en luchtroosters. Docenten weten echter niet wanneer, hoeveel en hoelang , geventileerd moet worden.

    Als je streeft naar een gezond binnenklimaat is het belangrijk dat je bewust bent van de luchtkwaliteit gedurende de dag. Deze bewustwording realiseer je door een CO2 indicator te plaatsen! Bewustwording zal leiden tot het tijdig nemen van maatregelen om te voorkomen dat de CO2-concentratie te ver oploopt. Als men is aangewezen op natuurlijke ventilatie is het belangrijk dat je weet wanneer je ramen en luchtroosters moet openzetten. Indien gebruik wordt gemaakt van een mechanisch ventilatiesysteem, dan waarschuwt een CO2 indicator wanneer onderhoud nodig is, zoals het tijdig
    vervangen van de filters.

    Door bewust te ventileren worden tocht en energieverspilling tot een minimum beperkt. In sommige gevallen zullen aanvullende maatregelen noodzakelijk zijn om de ventilatiecapaciteit te vergroten.

    Een CO2 indicator van SenseAir kost €150 ex btw en dat is een relatief geringe investering als je beseft dat het gaat om het verbeteren van de leerprestaties en het voorkomen van gezondheidsklachten. (www.co2indicator.nl/scholen.html)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.