fbpx
Nieuws

Miljoenen huishoudens bewust in kou

De hoge gas- en energieprijzen waren voor 2,9 miljoen Nederlandse huishoudens reden om de woning te verduurzamen. Ruim 3 miljoen huishoudens in Nederland laten de verwarming uit en 72% van de Nederlanders houdt hun gas- en energieverbruik nauwlettend in de gaten.

Dit blijkt uit Duurzaam Wonen, een onderzoek van Multiscope onder ruim 5.000 Nederlanders.

Vorige week maakte het CBS al bekend dat in Nederland ongeveer een kwart minder aardgas werd verbruikt dan het jaar ervoor. Dat lag ook aan het warme weer, maar ook aan zuiniger stookgedrag van bedrijven en huishoudens.

60% verduurzaamd door energieprijzen

De hoge gas- en energieprijs van de afgelopen 12 maanden was met afstand de belangrijkste reden voor het verduurzamen van de woning. Voor maar liefst 2,9 miljoen Nederlandse huishoudens was dit een reden om de woning te verduurzamen. De subsidies van de overheid of gemeente waren voor ruim een kwart (27%) van de mensen met een koopwoning van invloed om te verduurzamen.

Verwarming uit laten

Vier op de tien Nederlandse huishoudens laten, ook als het koud is, de verwarming uit staan. Dat komt neer op 3,3 miljoen huishoudens in Nederland die de verwarming uitlaten. Opvallend is dat voornamelijk jongeren de kachel uit laten staan. Zo geven 18 tot 34-jarigen duidelijk vaker aan hun verwarming uit te zetten voor energiebesparing (54%) dan 65-plussers (28%).

Energieverbruik in de gaten houden

In de afgelopen 12 maanden houden beduidend meer Nederlanders hun gas- en energie-verbruik nauwlettender in de gaten dan een jaar eerder. Van de Nederlanders die hun woning hebben verduurzaamd bekeek in 2022 maar liefst 72% één keer per maand hun gas- en energieverbruik. In 2021 was dit nog slechts 54%.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.