fbpx
Nieuws

Miljoenen voor warmtebatterij

De warmtebatterij van TNO en de TUe krijgt een Europese subsidie van 7 miljoen euro. Daarmee kan het apparaat verder ontwikkeld worden naar een echt consumentenproduct.

De warmtebatterij maakt het mogelijk om duurzaam opgewekte energie op een goedkope en efficiënte manier op te slaan, zodat die ook beschikbaar is op windstille en bewolkte dagen.

De warmtebatterij werkt met twee componenten: waterdamp en een zouthydraat. Als deze  bij elkaar worden gebracht, bindt het water zich aan het zout, waarbij zoutkristallen ontstaan.

Geen energieverlies

Bij dat proces komt warmte vrij . Dit proces is omkeerbaar. Door opnieuw warmte in het systeem te brengen komen water en zout weer los van elkaar. Zolang water en zout gescheiden zijn, is er energie opgeslagen.

Breng je die twee weer bij elkaar, dan komt er warmte en daarmee energie vrij. De warmtebatterij werkt stabiel en zonder energieverlies en gaat bij juist gebruik minstens 20 jaar mee.

‘Beter dan elektrische batterij’

Olaf Adan, werkzaam bij TNO en TU/e en projectleider van het consortium, stelt dat het eigenlijk een eenvoudig product is, en dat dat precies de kracht ervan is. “Die eenvoud maakt het mogelijk om de warmtebatterij betaalbaar te houden, ook voor huizenblokken of zelfs voor individuele woningen.”

“Met de toegekende subsidie kunnen we vaart maken met de ontwikkeling van de warmtebatterij naar een model van handzame afmetingen (het formaat van een gemiddelde koelkast). De kostprijs zal beneden die van systemen voor elektrische opslag liggen, terwijl de prestaties beter zijn. Met de opgeslagen warmte kan een gezin twee weken warm douchen.”

Internationaal project

Omdat de gebruiksvriendelijkheid van het apparaat een belangrijk element is, wordt de particuliere gebruiker direct betrokken bij het ontwikkelproces. Over twee jaar begint in Eindhoven, Gdansk (Polen) en Nice (Frankrijk) een aantal pilots in bestaande woningen.

Het consortium bestaat naast TNO, TU Eindhoven, materialenproducent Caldic, de gemeente Eindhoven en woningcorporatie Trudo ook uit internationale partners uit België, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland en Polen.

1 reactie op “Miljoenen voor warmtebatterij

  1. Piet Elema schreef:

    Is deze warmte batterij al te koop ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.