
Het aantal MBO-studenten in de bouw en techniek dat over tien jaar een BOL-diploma of BBL-diploma haalt is naar verwachting zo’n tien procent lager dan het aantal gediplomeerden dit jaar. En dat terwijl er juist veel meer behoefte is aan technisch bekwame vakmensen.
Het gaat om een raming die eerder dit jaar werd gedaan door het ministerie van Onderwijs en die nu als basis dient voor de overheidsbegroting voor het komende jaar.
Het ministerie heeft in de analyse MBO-opleidingen op het gebied van bouw, techniek, metaal, elektra en hout bij elkaar geveegd, dus het is op basis van deze raming niet mogelijk om heel precies in kaart te krijgen hoe de installatietechnische opleidingen presteren.
Daling over hele linie
De daling van het aantal uitgereikte diploma’s is zichtbaar bij alle BOL- en BBL-niveaus. Bij de BOL-opleidingen (Beroeps opleidende leerweg) is de daling de komende tien jaar ruim 13%. Bij de BBL-opleidingen (Beroepsbegeleidende leerweg) is de afname procentueel iets minder groot, maar nog altijd ruim 9%. De grootste daling wordt verwacht bij BOL niveau 4, daar zullen over tien jaar 16% minder mensen afstuderen.

Middelbare school
Deze daling zal gedeeltelijk te maken hebben met een dalende interesse in techniek op de middelbare school. In mei kwam het Techniekpact naar buiten met somber stemmende cijfers over de middelbare school waar in krap vijf jaar tijd het aantal leerlingen met een profiel richting de techniek met 12% afgenomen was. En wie op de middelbare school niet kiest voor een technisch profiel, zal over een aantal jaar ook niet met een technisch MBO-diploma kunnen wapperen.
Op Prinsjesdag werd nog maar eens benadrukt dat de overheid de tekorten aan technici en ICT’ers wil terugdringen, onder andere met het eerder aangekondigde Actieplan Groene en Digitale Banen. Met dit actieplan pakt het kabinet de krapte op de arbeidsmarkt aan in deze beroepen.
Voorlichting
Vorig jaar stemde de Tweede Kamer in met een motie van de Lisa Westerveld en Kauthar Bouchallikh die de regering de opdracht geeft om in kaart te brengen hoe de voorlichting in het voortgezet onderwijs en in het mbo verbeterd kan worden met als doel leerlingen en studenten zo vroeg mogelijk te
informeren over de kansen in de technieksector. Onderwijsminister Robbert Dijkgraaf heeft nu aangegeven hierover nog voor het herfstreces duidelijkheid te geven.
Ja, zolang we heleboel dingen na laten om technische beroepen interessant te maken, gaat dit niet veranderen.
Met alleen voorlichting komen we er niet.
Maak werk financieel interessant, doe iets met secondaire arbeidsvoorwaarden, de pensioen leeftijd, arbeidsomstandigheden, btw op arbeid aanpassen etc.
Als öude”LTS – MTSer” heb ik met lede ogen moeten zien dat zitten achter een bureau meer verdient dan de handjes die vanaf de jaren 90 steeds meer op de voorgrond werden gesteld en de enorme afbraak cq teloorgang van de Nederlandse Maak- Industrie een voldongen fiet werd!!
Dus als wiederwaal terug van het Chinese avontuur en gedegen firmas die we nog hebben uit te breiden, pas dan zien de Jongere generatie dat Technich werk in elk vlak zal lonen. En alleen niet achter de IT schermen op die bureaus nog de dienst uitmaken,
Want techniek opleidingen loont dat heeft me geen windeiren gelegd, zou dat willen uitdragen op scholen om de toekomstige techneuten warm te maken,
Best regards,
Jos Jacobs