fbpx
Nieuws
gas, aardgas, koken

Het draagvlak in Nederland om van het gas af te gaan is gedaald. Dat blijkt uit een jaarlijkse enquête van klimaatstichting HIER, uitgevoerd door Peil.nl onder 5.104 respondenten. In 2017 was nog 58 procent van de Nederlanders voor gasloze oplossingen, inmiddels is dat gedaald naar 45 procent. Dat percentage is nu net zo hoog als de tegenstanders van gasloos, terwijl dat in 2017 nog om 28 procent van de mensen ging.

Coronacrisis

In de enquête is ook gevraagd of de mening over gasloos is veranderd door de coronacrisis. In negentien procent van de Nederlanders is dit het geval, zowel richting de voor- als tegenstanders. 8 procent is voorstander geworden en vindt dat Nederland moet investeren in duurzame oplossingen. 9 procent van de mensen vindt juist dat de crisis als zoveel geld kost, dat investeren even op een lager pitje moet komen staan.

Toch vinden de meeste mensen duurzaamheid en het klimaat wél belangrijker door de coronacrisis. Zo zegt 13 procent van de respondenten het klimaat belangrijker te vinden, tegenover 6 procent van de mensen die het juist minder belangrijk is gaan vinden. Nederlanders denken dus niet per se hetzelfde over duurzaamheid als over gasloos.

Aardbevingen

De voorstanders van het stoppen met aardgas geven het klimaatprobleem als belangrijkste reden aan (25 procent). Vorig jaar waren dat nog de aardbevingen in Groningen (18 procent in 2019, nu gedaald naar 9 procent). De meest genoemde redenen van de tegenstanders zijn ‘Weer zo’n linkse hype’ (16 procent) en dat we aardgas nodig hebben (13 procent, een stijging van 7 procent ten opzichte van vorig jaar).

Het percentage tegenstanders is in Drenthe het hoogste (29 procent voor, 57 procent tegen), op de voet gevolgd door Zeeland. De voorstanders wonen, niet verrassend, in Groningen (69 procent voor, 29 procent tegen). In Groningen heeft slechts 1 procent geen mening over het onderwerp, waar dat in Flevoland 17 procent is.

Elektrische oplossingen steeds populairder

Inmiddels weten de meeste Nederlanders wel van de plannen dat huishoudens gaan stoppen met het gebruik van aardgas. In 2016 wist slechts 14 procent dit, maar dit jaar was dat al 86 procent (sinds vorig jaar 10 procent gestegen). Men ziet het meest op tegen de kosten (41 procent).

Elektrische oplossingen, zoals warmtepompen, zijn het meest populaire alternatief voor aardgas; 23 procent van de ondervraagden geeft deze optie de voorkeur (20 procent in 2019) en 12 procent kiest voor een warmtenet. Het enthousiasme voor warmtenetten neemt daarmee 2 procent af ten opzichte van vorig jaar.

4 reacties op “‘Minder Nederlanders willen van het gas af’

 1. gerald lindner schreef:

  De Nederlandse Stikstof Maatschappij (kunstmest) gebruikt 2 miljard kuub op jaarbasis, net zoveel gas als ruim 1,3 miljoen huishoudens in Nederland*…..

  ….dus waarom 1,3mln individuele installaties afschrijven ipv een enkele ombouwen. Idd de rekening wordt zoals gewoonlijk weer bij de burger neergelegd. En dit was nog maar 1 groot verbruiker…

  Eerst de industrie van het gas af, dan pas de burger…

  *bron: https://nos.nl/artikel/2224628-grootverbruikers-willen-van-gronings-gas-af-maar-weten-niet-hoe-snel.html

 2. MarkS90 schreef:

  Het gasverbruik van de burger is maar marginaal ten opzichte van de industrie. Gerald heeft dus een punt.

 3. Mark schreef:

  Helemaal waar, en de groot verbruiker krijgt nog een “korting” ook!
  Een goede reden is, om van het gas af te gaan, is voor de Groningers! Maar laten we deze mensen dan gewoon fatsoenlijk betalen, helpen en schadeloos stellen. En verder net als de rest van Europa, Aardgas gebruiken tot er normalere alternatieve zijn.

  • John schreef:

   Korting? Ze krijgen het in vergelijking met een kleinverbruiker vrijwel gratis.

   En Groningen heeft niets te maken met van gas los gaan. Er is nog voor honderden jaren gasvoorraad op de wereld. De kwestie Groningen draait puur om geld, heeft met het milieu niets van doen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.