fbpx
Nieuws

Mini-warmtenet met booster warmtepomp

Centrale en decentrale energieopwekking tegelijkertijd bij twee nieuwbouwflats in Wormer. M&O Techniek bedacht een installatietechnisch foefje voor effectief decentrale tapwaterbereiding in het mini-warmtenetje.

Op de vloerverwarmingsverdeler van elke woning wordt één groep gereserveerd voor het decentrale tapwatercircuit, waarvoor in elk appartement een boosterwarmtepomp staat opgesteld. Het bedrijf toverde zo een energieconcept uit de hoed waarmee de corporatie slim ISDE subsidie kon stapelen en bewoners bewust zijn van hun energieverbruik.

Watermunt 1 en 2, twee flats van vier hoog, zijn de duurzame paradepaardjes van corporatie Wormer Wonen. De herbouw van deze complexen staat model voor de keuzes waar veel corporaties mee te maken krijgen bij gedateerde energieslurpende portiekflats.

De herbouw bestaat uit in totaal 74 woningen, verdeeld over twee gebouwen. Bouwer was Van der Gragt uit Assendelft. Streekgenoot M&O Techniek, tegenwoordig onderdeel van de Van Losser Installatiegroep, verzorgde de w-installaties. Stam Elektrotechniek uit Zaandam verzorgt het e-werk en Floris Infra de infrastructuur rondom de gebouwen. De klus is ontwikkeld in 2018-2019, toen de ISDE-subsidie nog gold voor nieuwbouw en is gestart na de zomer 2020. Het project is inmiddels opgeleverd.

De basis van het concept is een cascade-opstelling van lucht/water-warmtepompen met centrale buffer, decentraal staan extra boosterwarmtepompen. Hoe het systeem en de regeling precies werken?
Lees hier het volledige artikel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.