fbpx
Nieuws

Minister: ‘Nefit heeft niets verzwegen’

Nefit heeft over zijn geplaagde Topline-ketels naar het lijkt geen informatie achtergehouden voor de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Dat zegt minister Bruno Bruins van VWS in antwoord op vragen van Tweede Kamerlid Sandra Beckerman van de SP.

“Voor zover mij bekend heeft Nefit zich gehouden aan de wettelijke verplichtingen voor wat betreft het melden van problemen met CV-ketels”, aldus de minister.

Beckerman wilde opheldering over de berichtgeving eerder deze maand van RTL Nieuws. Dat beweert namelijk dat de fabrikant informatie zou achterhouden voor de NVWA over incidenten waarbij de warmtewisselaar van de Topline-serie uit 2006 tot 2009 krom waren getrokken.

Branderklemmen

Nefit heeft de NVWA laten weten dat 180 incidenten te wijten waren aan onjuist gesloten branderklemmen. In 10 van deze 180 gevallen is smelt- of brandschade aan de buitenkant of buiten het toestel gemeld. In de andere gevallen bleef de schade binnen het toestel.

Volgens Nefit zijn in Nederland 128.900 stuks Topline-ketels van het gewraakte type B3M verkocht. Van deze toestellen had Nefit in december 2017 volgens eigen zeggen voor 63%, ruim 80.000 exemplaren, de nieuwe brander aan de installateurs geleverd, “waarvan de meeste ook zullen zijn geplaatst”. Van 20%, ruim 25.000 exemplaren, was in december 2017 ook bewijs terug ontvangen dat de herstelactie was uitgevoerd. Nefit wil de herstelactie eind 2018 afronden.

Ex-werknemer

In 2009 werden door Nefit bij de NVWA al problemen gemeld rond de Topline, maar in 2016 werd bij de NVWA een melding ontvangen van een ex-werknemer van Nefit waarin werd aangegeven dat de problemen ernstiger waren dan eerder aangenomen. Daarop stelde de NVWA een onderzoek bij Nefit in.

Het bleek dat bij Nefit meer incidenten bekend waren met het type B3M en dat daaronder ook incidenten waren waarbij brand buiten de cv-ketel was ontstaan, zo zegt de minister. Dit was aanleiding voor de NVWA om van een hoger risico uit te gaan en van Nefit te verlangen dat de lopende corrigerende actie rond het type B3M werd opgeschaald.

Warenwet

Op grond van de warenwet (Art. 21) is een fabrikant of handelaar niet verplicht om nieuwe gelijksoortige incidenten met eenzelfde product telkens opnieuw te melden. Desalniettemin is “tijdens het onderzoek bij Nefit afgesproken dat alle incidenten waarbij het type B3M betrokken is en die bij Nefit bekend worden aan de NVWA zullen worden gemeld“.

De reden daarvoor was dat de NVWA wilde kunnen bepalen of de door Nefit gekozen herstelactie afdoende is, dan wel dat deze opnieuw moet worden opgeschaald. Sinds de door de NVWA gedane vordering zijn door Nefit 25 nieuwe incidenten met de cv-ketels van het type B3M gemeld. Van deze incidenten is nog niet bekend wat er precies aan de hand is geweest. De minister laat hierover nu weten: “Het is mij niet bekend dat Nefit informatie heeft verzwegen en foutieve informatie heeft verstrekt aan de NVWA.”

Onderzoek

Nefit heeft een onafhankelijk onderzoeksbureau opdracht gegeven onderzoek te doen naar de zaak. De minister laat weten dat hij voor definitieve conclusies de resultaten uit dit onderzoek afwacht.

23 reacties op “Minister: ‘Nefit heeft niets verzwegen’

 1. Kiekebos Installatietechniek schreef:

  Er zal hier zal wel geen berichtgeving van komen bij @rtlnieuws!

 2. Anoniem schreef:

  Minister Bruins: Nefit/ Bosch heeft wél gelogen! Zie RTL Nieuws: Bruno Bruins antwoord op vragen Tweede Kamer: Cv-ketel fabrikant Nefit heeft niet alle incidenten rond de TopLine-ketels gemeld aan de NVWA, terwijl dat wel had gemoeten. Dat schrijft minister Bruins voor Medische Zorg en Sport aan de Tweede Kamer na vragen van de SP.

 3. SunKing schreef:

  @Nefit-dealer Kiekebos: Bericht op RTL-nieuws gezien?

 4. SunKing schreef:

  Als je net zo goed installeert als uit je doppen kijkt, heb ik spijt met je klanten, Kiekebos.
  BETER kijken, voordat je iets schrijft … : (let vooral even op het gebruik van het woordje NIET in onderstaand artikel. Even je leesbril erbij, en dan eerlijk toegeven, dat RTL het goed gezien heeft!)

  https://www.rtlnieuws.nl/nederland/minister-nefit-meldde-incidenten-met-cv-ketels-niet-aan-nvwa

 5. Kiekebos Instalaltietechniek schreef:

  Allereerst zal je die gefrustreerde zijn die ook op de andere topics reageert… als je beter had gekeken had je kunnen zien dan mijn reactie een maand oud is. Toen is er geen reactie gekomen van Rtl. Nu het ineens ( een maand later) om drie meldingen gaat welke dan misschien niet gemeld zijn komt er ineens wel een bericht. RTL is een media medium die alleen maar ondernemers in kwaad daglicht zet.
  Net als het item van gister over vervuilde huur huisjes. Maar goed respect is er niet meer tegenwoordig zoals ook wel blijkt uit jou bericht..

 6. SunKing schreef:

  Je kent de feiten niet, en wilt ze kennelijk ook niet weten. De verantwoordelijk minister heeft toe moeten dat er dingen door Nefit verzwegen zijn. Dat is sinds een paar dagen nieuws. Ik wil best respect tonen, ook aan mensen die de feiten niet op een rij hebben. Maar wél eerst even het bovenstaand artikel lezen, graag. Vraagje: waarom komt hierover geen berichtgeving van jouw toeleverancier?

 7. Kiekebos Instalaltietechniek schreef:

  De feiten veranderen steeds, dan is weer niks verzwegen, dan weer wel. We worden bedolven onder media items en van de fabrikant.

  Of er nu wel of niks verzwegen is het technische verhaal van koolmonoxide uitreding is echt een broodje aap verhaal en sterk overtrokken door Coppes. Je ziet hoeveel weerstand/steun er is over het hele item vanuit alle installateurs, dit is natuurlijk niet zomaar. Ik zie dan ook uit naar de uitslag van het uiteindelijk onafhankelijke onderzoek.

 8. martin meurs schreef:

  Laten we eens rustig het TNO onderzoek afwachten. Die hebben er meer objectieve kaas van gegeten dan coppes en zijn in elkaar geflanste onderzoek, een gefrustreerde exmedewerker en een nieuwsredactie die hier zijn oren naar heeft laten hangen

 9. Klaas schreef:

  Ja inderdaad Martin, laten we rustig wachten op nog meer woningbranden. Altijd fijn, iemand die zegt dat er “geen enkele reden is voor paniek”, terwijl dat wel het geval is. Honderden ketelbranden en meer dan tien woningbranden volgens de bekentenis van NEFIT!!! Niet volgens de mensen die jij noemt. Jaaa, laten we vooral nog langer wachten.

 10. dhr. Vaak schreef:

  Zover kun jij niet tellen ben ik bang.

 11. Mark van Eck schreef:

  Hallo,

  Gaan we elkaar nu “aanvallen” of hebben we het nu over de inhoudelijke tekst van dit artikel?
  Wat betreft het artikel, alle Cv merken hebben wel eens problelen gehad, alleen toen vond de (sensatie) media het niet belangrijk.
  En die ex werknemer, waarom was deze ex werknemer een ex werknemer? Volgens mij “moeten ” we” niet meteen oordelen, maar de informatie tot ons nemen en er van leren.
  Groetjes mark

 12. Ex-werknemer schreef:

  @Nefit: Het huis van (nota bene) een TNO-medewerker (Kees d’Huy) is afgebrand door een Nefit TopLine. En TNO is bezig Nefit te onderzoeken … Whooehaahg

 13. Ex-werknemer schreef:

  Yes, Ladies & Gentlemen, the Ex-werknemer is here to stay!

 14. Ex-werknemer schreef:

  The Ex-werknemer,
  he just don’t die …

 15. Ex-werknemer schreef:

  Dit is wat TNO onderzoekt:
  Huidige V3 branderconstructie op wisselaar met 2.5 mm topprofieltoestellen 2006-2009
  Huidige V3 branderconstructieop wisselaar met 6.0 mm topprofiel zonder shield toestellen 2010-2012
  Huidige V3 branderconstructieop wisselaar met 6.0 mm topprofiel met shieldtoestellen 2012-2017

 16. Ex-werknemer schreef:

  En dus niet de V1-brander en de V1-warmtewisselaar.

 17. H. van Derkum schreef:

  Hoho Nefit is een oerdegelijk Nederlands merk

 18. cv-dokter schreef:

  Alle ketels hebben wel hun eigen problemen! Als je goed jaarlijks onderhoud uitvoert is er niets aan de hand en dan geef je het op tijd door aan Nefit! Als je je auto nooit na laat kijken gaat het ook niet goed!

 19. Andre schreef:

  Uitgebrande Agpo daar hoor je niks van

 20. frank schreef:

  nefit beweert als de wissellaar zichtbaar krom is maar niet lekt gaan ze er niet naar toe.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.