
De installatiesector is goed vertegenwoordigd in de MKB Innovatie Top 100, een lijst met de meest innovatieve bedrijven uit het Nederlandse midden- en kleinbedrijf.
Een panel van innovatie-experts maakte de selectie uit 250 inzendingen. Alle nominaties zijn beoordeeld op impact voor de branche en samenleving, originaliteit, verkrijgbaarheid en gerealiseerde omzet en groeipotentie.
Op 26 september maakt een jury onder voorzitterschap van Ruud Koornstra de exacte notering van elk bedrijf in de MKB Innovatie Top 100 bekend. Dan is ook duidelijk welk bedrijf in 2018 de nummer 1 positie inneemt en zich het meest innovatieve mkb-bedrijf van Nederland mag noemen.
Een greep uit de installatie-innovaties:
Slimme dakkap
De iCEM (Integrated Climate and Energy Module) van Factory Zero. Een dakkap die bestaande producten en componenten op een slimme manier combineert. De installatie onderscheidt zich door haar compactheid, plug- and play aanpak, de monitoring en de aansturing met slimme algoritmes. Daarmee is het een oplossing om gasloos wonen sneller en goedkoper in zowel nieuwbouw als bestaande woningen mogelijk te maken en een forse CO2 besparing te realiseren. Al uitgebreid te bewonderen geweest op Building Holland.
Legionellabestrijding
Bij watersystemen bestaat altijd een risico op vervuiling door schadelijke organismen, parasieten, algen en biofouling. H2O Technics is een Nederlands familiebedrijf dat schadelijke en ongewenste organismen in watersystemen bestrijdt door middel van nanocavitatie (microscopische trillingen). De door H2O Technics ontwikkelde resonator wordt in verschillende watersystemen toegepast. Met deze uitvinding worden schadelijke en ongewenste organismen op een 100% milieuvriendelijke manier tegengegaan. Zonder gebruik van chemicaliën of pesticiden. Eerder winnaar van een wedstrijd die was uitgeschreven door IF Technology en drinkwaterbedrijf Dunea.
Straatlantaarn op zonne-energie
De Soluxio van FlexSol Solutions is een lantaarnpaal die werkt op zonne-energie. De zonnepanelen zitten in de mast zodat een stroomaansluiting niet nodig is. Dat maakt de plaatsing van de mast eenvoudig. De Soluxio werkt autonoom en is dus niet vatbaar voor stroomstoringen. Door de zonnestroom is de lantaarn de meest groene vorm van straatverlichting.
Zon en wind oogsten op flat
PowerNEST is een combinatie van zonne- en windenergie voor hoogbouw. De voordelen van dit systeem leveren 6x meer energie op dan de traditionele toepassing van zonnedaken op hoogbouwdaken. Onder de zonnepanelen is een windenergie systeem met een Venturi funnel geïnstalleerd. En die leveren samen voldoende energie om hoogbouw tot 12 lagen volledig van duurzame elektrische energie te voorzien. De PowerNEST wordt als volledig modulair en prefab systeem geleverd dat in één dag wordt gemonteerd.
Slimme bewegingssensor
Remoticom heeft een slimme bewegingssensor ontwikkeld. De sensor kan bepaalde activiteiten detecteren en de duur ervan registreren. Een voorbeeld hiervan is wanneer en hoe lang een vergaderzaal in gebruik is. Aan de hand daarvan kunnen de benodigde schoonmaakactiviteiten worden vastgesteld.
Versterker voor zonnepanelen
De Solar Energy Booster is eenvoudig achter een zonnepaneel te klikken. Het heeft ook de vorm van een paneel, maar is een speciale thermische module (warmtewisselaar). De booster slaat de warmte die overdag van een paneel afkomt op in de grond. Met die warmte is een woning ’s avonds of in het koude seizoen te verwarmen. Hierdoor neemt het energiegebruik af met 30%. Ook zorgt de booster ervoor dat zonnepanelen afkoelen waardoor de efficiëntie van het paneel met 10% toeneemt. Vorig jaar al winnaar van de Jan Terlouw Innovatieprijs
Koperdraad voor frisse lucht
Fresh-r van Vaventis levert comfort en gemak, terwijl het de lucht binnen gezond houdt. Het is makkelijk te installeren en door het modulair ontwerp ook makkelijk in onderhoud. De decentrale unit wordt in of op een buitenmuur of venster geplaatst, waardoor muffe en vochtige warme lucht van binnen naar buiten geblazen wordt en verse lucht door de ingebouwde warmtewisselaar voorverwarmd naar binnen komt. Fijnstof worden afgevangen door de koperdraad unit en voor fijner fijnstof kan een extra filter geplaatst worden. Eerder winnaar van de Mitros-prijsvraag afgelopen mei.
Zelfreinigend toilet
And last but not least: het Rotterdamse Sanitronics heeft met ‘The Revolving Toilet’ een revolutionair zelfreinigend toiletsysteem ontwikkeld voor in de openbare ruimte, waarbij niet alleen de bril, maar ook de binnen- en onderzijde van de pot en de vloer onder hoge druk gereinigd worden. Daarbij draait de achterwand met toiletpotten rond.