fbpx
Nieuws

Mkb wil woonlastenneutraal renoveren

Half januari 2019 ondertekenden circa dertig leden van mkb-ondernemersclub DNA in de bouw de intentieverklaring ‘Gezamenlijk werken aan Woonlasten Neutraal Renoveren’. De ondertekening is de aanzet voor de oprichting van een woonlastenneutraal renovatiebedrijf (WNR) dat werkt volgens een eigen ontwikkelde methodiek op basis van prestatiegaranties. Bouwprofessionals kunnen deze als franchisee uitvoeren onder de merknaam DNA/WNR, ondersteund door een servicebureau. Met het zetten van hun handtekening nemen de leden de uitdaging aan woningeigenaren die renoveren de hoogste waarde te bieden én de grootste zekerheid te geven over hun woonlasten.

De energietransitie in Nederland is een enorme opgave: het energieneutraal renoveren van bestaande woningen gaat te langzaam. De techniek vormt geen enkel probleem, want woningen die zijn voorzien van isolatie, zonnepanelen en warmtepanelen hebben geen gas nodig en worden energieneutraal. De huidige ketensamenwerking in de bouw is een grote complexiteit: die garandeert producten. Het aanpassen van woningen noodzaakt extra financiering. Voor een extra lening moeten bouwpartners de woningeigenaar over de totale prestatie garantie kunnen geven.

Kostenneutrale renovatie ontzorgen

De leden van DNA in de bouw hebben de intentieverklaring ondertekend, omdat zij gebruikers en woningeigenaren willen ontzorgen bij kostenneutrale renovatie. Te vaak zien zij dat de gebruikers na een energieneutrale renovatie achteraf toch een hogere maandlast hebben. Meer comfort voor hetzelfde geld is geen loze belofte. In de nabije toekomst gaan zij via het nieuw te ontwikkelen renovatiebedrijf garanties geven op stabiele woonlasten, tot wel dertig jaar. Tegelijkertijd wordt een gezond binnenklimaat gewaarborgd. DNA/WNR heeft ook als doel regionale bouwprofessionals te ondersteunen bij het realiseren van deze garanties.

Prestatiegaranties

Door de kennis en de berekeningen vooraf te bundelen en te delen kunnen de aangesloten mkb’ers hun prestaties garanderen en de kosten verlagen. Dit bezorgt de deelnemers sneller een businessmodel. DNA in de bouw heeft hiervoor al een aantal bijeenkomsten en kennisuitwisselingen georganiseerd. De aangesloten bedrijven zijn enthousiast over deze mogelijkheid en willen zo snel mogelijk een servicebureau starten.

Franchisestructuur DNA/WNR

Architecten, installateurs, adviseurs, aannemers, onderaannemers en andere bouwprofessionals verbinden zich via een franchisestructuur aan de merknaam DNA/WNR en krijgen toegang tot de ontwikkelde methodiek om woonlastenneutraal te renoveren. Het nog op te richten DNA/WNR-servicebureau ondersteunt hen daarbij. Draaiboeken, berekeningstools, documenten, formulieren en andere tools optimaliseren de processen.

De organisatie en processen van het servicebureau DNA/WNR geeft de aangesloten bedrijven vleugels.

Bouwkostenreductie

Zekerheid en lage productiekosten zijn reëel door nieuwe en slimme bouwconcepten die het aanbod vereenvoudigen. Daarbij vergroot centrale inkoop de efficiency en kostenoptimalisatie. DNA/WNR streeft naar een kostenreductie van de directe bouwkosten van 12 tot 30 procent.

De komende maanden starten enkele voorbeeldprojecten, na de zomer krijgt de bedrijfsvorm formeel inhoud. Kennisinstituut KERN zal als onafhankelijke organisatie de kwaliteit van projecten en organisatie bewaken.

1 reactie op “Mkb wil woonlastenneutraal renoveren

  1. Jos schreef:

    Je kunt wel een intentieverklaring tekenen , maar in de praktijk werkt dit niet , zeker nu er een schaarste aan vakkundig personeel in de bouw is . Onkundig personeel is er genoeg. Vakmensen met diploma,s hebben hele slechte jaren achter de rug met de crisis met weinig inkomen en willen nu ook wel eens gaan cashen om veelal grote opgelopen achterstanden in inkomen in te lopen .Vakmensen gaan zeker nu niet nog een keer inleveren omdat een ondernemersclubje een intentieverklaring hebben getekend .Vakmensen zijn komende jaren hard nodig en daar moet goed voor betaald worden .Enigste waar je op kunt bezuinigen is materiaalkeuze, maar veel bouwmaterialen zijn ook schaars op dit moment .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.