fbpx
Nieuws

Mobiel toilet ontwikkeld als protest

Elisa Otañez, afgestudeerd aan de designacademie van Eindhoven, heeft een geel mobiel toilet gemaakt, als protest tegen het gebrek aan openbare voorzieningen voor vrouwen in Nederland. De Mexicaanse zag dat er één publiek toilet was op elke tien urinoirs in de stad. Dat verklaarde ze tegenover Dezeen.

Het toilet, Yellow Spot genaamd, bestaat uit drie elementen. Een fel geel frame op wielen, panelen van canvas die muren vormen voor privacy en een kleine, gele container met een schuine, concave top die dienst doet als de toiletpot. De geel beklede wanden zijn voorzien van de slogans “free toilet” en “bezet door vrouwen”, gedrukt in vet zwart opschrift. Het voorpaneel van het canvas is beveiligd met een clip waarmee het gemakkelijk kan worden geopend en gesloten. Feiten over het aantal openbare toiletten dat beschikbaar is voor vrouwen, zijn aan de binnenkant bedrukt.

Yellow Spot is het afstudeerproject van Otañez. Tot dusverre is het twee keer in het openbaar getest, eenmaal in een markt en eens in het midden van een openbaar plein. Daar werd haar gevraagd het door de politie te verwijderen toen ze zeiden dat ze een vergunning nodig had.

Otañez zei dat een functioneel, draagbaar toilet dat zou voldoen aan de behoeften van alle vrouwen en geen veilige ruimtes hebben om te urineren in het openbaar, evenals zwangere en menstruerende vrouwen, meer tijd en onderzoek zou vergen.

1 reactie op “Mobiel toilet ontwikkeld als protest

  1. R.H. schreef:

    Prima, nu Mexico nog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.