fbpx
Nieuws

Mondkapje ook bij installatiewerk

Installateurs en bouwers die de 1,5 meter regel van niet kunnen waarborgen, worden verzocht een mondkapje te dragen. Dit staat in een aanpassing van het protocol Samen veilig doorwerken van de bouw- en installatiebranche. Die is onder dit bericht te downloaden.

Het mondkapje is inmiddels al een geaccepteerd fenomeen in de Nederlandse maatschappij. Bij verplaatsing in gemeenschappelijke binnenruimtes wordt het dringende advies ook toegepast.

Nu sluiten bouwers en installateurs er zich dus bij aan. Waar in werksituaties de 1,5 meter afstand niet in acht kan worden genomen, en dat is bij installatiewerk veelvuldig het geval, wordt het dragen van het mondmasker geadviseerd. Dit is bijvoorbeeld het geval waar een binnenruimte niet afgezet kan worden, of wanneer monteurs met meer dan twee personen met elkaar reizen in een busje.

Bij de klant

In het protocol wordt ook aangeraden om bij het eerste contact bij werk bij particulieren thuis een mondkapje of  gezichtsschild te dragen. Tijdens dat eerste gesprek maakt de monteur afspraken met de klant om veilig te kunnen werken.

Uiteraard gelden in de bovengenoemde situaties óók nog steeds de basisregels: houdt 1,5 meter afstand, niezen en hoesten in de elleboog, het grondig reinigen van handen, en objecten waar je mee in aanraking komt, en bij klachten niet werken. Voor vragen kunnen installateurs hier terecht.

6 reacties op “Mondkapje ook bij installatiewerk

 1. Adriaan Keij schreef:

  ARBO-technisch zijn mondkapjes 100% onverantwoord. Zo ongezond als de pest en “NIET effectief tegen virussen” (RIVM). Gebruik je Gezond Verstand…

  Monteurs met een muilkorf komen er bij mij NIET in.

  • Et schreef:

   Hoop dat bij je gaslekkage, co melding, of water/ brand schade er diverse monteurs op je stoep staan waaruit je kunt kiezen, hopelijk bij echte nood een zonder mondkapje voor je…

   S#kkeltje….

 2. andre schreef:

  je denkt zeker dat ik elke dag op de bouw van 7.00 tot 16.00 met een mondkap ga lopen? Een mondkap lekt aan alle kanten en is niet effectief tegen een virus. Het helpt wel tegen bouwstof. Zolang het wettelijk niet verplicht is doe ik er niks aan. Op de bouw draagt niemand een mondkap en de 1,5 meter is ook een illusie. De ventilatie is wel dik in orde. Het waait binnen bijna net zo hard als buiten.

  • Kees water schreef:

   Staat erop “Het mondkapje is inmiddels al een geaccepteerd fenomeen in de Nederlandse maatschappij”

   Nee, het wordt je opgedrongen heel veel verschil vrijwillig accepteren dan tegen je zin opzetten.

   Dus, gewoon weigeren ,het werkt niet en schaad jezelf alleen maar .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.