fbpx
Nieuws

Monteur kan aan de slag met gasketelwet

Monteurs kunnen aan de slag met de zelftest in het kader van de CO-certificering. Ook raadt Techniek Nederland installateurs aan om alvast de meerjarige onderhoudscontracten onder de loep te nemen. De verwachting is dat onderhoud en inbedrijfstelling van cv-ketels duurder wordt, omdat installatiebedrijven de kosten van certificering gaan doorberekenen aan hun klanten.

Dit bleek op de VSK, waar Techniek Nederland dagelijks installateurs bijpraatte over de regeling.

Hierover hield de branche-organisatie onlangs ook een webinar dat hier terug te kijken is.

Installatiebedrijven en monteurs die werkzaamheden aan cv-ketels uitvoeren moeten per 1 juli 2020 voldoen aan de nieuwe wettelijke certificeringsregeling, in de volksmond de gasketelwet genoemd. Dit betekent dat monteurs die cv-ketels plaatsen, onderhouden en repareren hun vakmanschap aan moeten tonen. Consumenten zijn straks in overtreding wanneer zij een niet-gecertificeerde installateur aan hun gasinstallatie laten sleutelen. Daar is nog anderhalf jaar respijt voor: de handhaving start pas op 1 januari 2022. Bekijk hier de Roadmap CO-certificering. Op de website VakmanschapCO is informatie voor werkgevers, werknemers en zzp’ers verzameld.

Eerste stap: de zelftest voor monteurs

De online zelftest is een eerste stap. Hieruit blijkt of een monteur klaar is voor de theorietoets. Daarna volgt een toetsing van de vaardigheden met een praktijkexamen. De theorietoets kost 80 euro, de tarieven voor het examen zijn per opleider verschillend. De kwaliteitsregeling houdt rekening met verschillende niveaus. Er zijn zes profielen, voor monteur en eerste monteur wtb-installatie en service & onderhoud of combinaties daarvan. Inmiddels hebben meer dan duizend monteurs de zelftoets al gedaan. Wie hier uitvalt, kan op elk specifiek vakgebied zijn kennis zelf bijspijkeren. In maart komt hiervoor een E-learning module beschikbaar. Het diploma is vijf jaar geldig.

Bijscholing niet altijd nodig

“Er is dus nog tijd genoeg om je voor te bereiden”, nuanceerde technisch specialist Fred Vos van Techniek Nederland op de VSK. “Een monteur die zijn vakkennis op peil heeft, hoeft niet de schoolbanken in. Maar hij moet middels de examens wel zijn vakbekwaamheid aantonen.” Het theoriedeel is online. Voor het praktijkexamen moet hij naar een gecertificeerd opleider, zoals InstallatieWerk, ROVC of een ketelfabrikant.

Ook bedrijfscertificering

Ook de bedrijven waar deze monteurs werken moeten zich certificeren. Hier komt een landelijk register van, waar de werkprocessen en de vakbekwaamheidseisen intern geborgd moeten zijn. Leden van Techniek Nederland krijgen in het tweede kwartaal van dit jaar de beschikking over een Kwaliteitshandboek handboek. Het is nog niet helder of en hoe dit handboek voor niet-leden ter beschikking komt. De installateursvereniging gaat de bedrijfscertificering koppelen aan het lidmaatschap: zo is voor de consument helder dat een lidbedrijf haar certificering op orde heeft.

Grote overheidscampagne

Dit voorjaar komt de overheid met het logo dat gecertificeerde bedrijven mogen voeren. Deze vervangt alle andere erkenningen die in de markt gevoerd worden. Vanaf komend stookseizoen komt een grote consumentencampagne die keteleigenaren -particulieren en woningbouwvereniging- wijst op het bestaan en belang van de nieuwe gasketelwet. De handhaving na 1 januari 2021 komt op het bordje van bouw- en woningtoezicht van gemeenten. De certificerende instellingen kunnen bedrijven auditten. Installatiebedrijven kunnen hierbij hun label verliezen.

Ketelonderhoud wordt duurder

Techniek Nederland laat zich niet uit over de kosten van de certificering en de wijze waarop een installateur dit zou moeten doorberekenen. Bureau Sira Consulting deed voor Binnenlandse Zaken de zogeheten MKB-toets. Uit deze berekeningen blijkt dat een gemiddelde onderhoudsbeurt naar verwachting tussen de 10 en 20 euro duurder wordt, afhankelijk van grootte en focus van het bedrijf. Afhankelijk van de bedrijfsgrootte zal ook een ketelplaatsing voor de consument enkele tientjes duurder worden. De verwachting is dat de totale extra kosten van het certificeringstraject (20,8 miljoen voor installatiebedrijven) volledig doorberekend gaan worden aan de opdrachtgever. “Het kan dus raadzaam zijn nu al meerjarencontracten onder de loep te nemen of aan te passen”, adviseerde Fred Vos op de VSK.

10 reacties op “Monteur kan aan de slag met gasketelwet

  1. Wti installatietechniek schreef:

    Waar is de opleiding

  2. Goed initiatief… alleen hoe handhaaf je het allemaal? Ik bedoel, de fabrikanten, en groothandels leveren aan consumenten via de bouwmarkten, warmteserive enz enz… stop daar maar eerst eens mee… bescherm het installatie vak. Toetsing van vakmanschap kan je zien zonder dat het de installateur geld en tijd moet kosten… hierin hebben cv fabrikanten ook een aandeel in… wij verkopen hun producten….

  3. Ton Bakker schreef:

    Even een reactie ;
    Ik was van plan het bedrijf door te zetten maar met deze verplichtingen wordt het wel erg
    lastig
    Ik dacht tech beheerder te blijven zodat mijn dochter verder kon doorgaan
    maar ik denk dat veel mensen gaan uitstappen ook voor de regelgevingen de kosten
    dat heb ik al eerder meegemaakt met de lachende derde Kiwa nederland met absurde
    prijzen voor diversen audits.
    ik gooi de vakdiploma,s wel in de kachel helaas Ton Bakker installatie.

    • frank schreef:

      Wanneer installateurs over blijven die wel willen investeren in kwaliteitsregelingen dan stijgen de prijzen en kan er ook weer normaal verdiend worden aan dienstverlening., We moeten niet denken dat we met vakdiplomas uit de vorige eeuw zonder bijspijkeren kunnen blijven aanmodderen. Het is even aanpoten om alles op orde te hebben maar dan houden we de beunhaas hopelijk buiten

  4. Ton Bakker schreef:

    Beste Frank je hebt helemaal gelijk maar je denkt met investeren
    in je toekomst door middel van opleidingen je te onderscheiden
    van de rest dat was de bedoeling
    Mijn opleidingen zijn niet van de vorige eeuw maar van 2009
    en stek van 2018.
    Zijn toch wel gedegen vakopleidingen.
    Veel succes ik ga met pensioen hoop dat het ten goede uitpakt

  5. Peter schreef:

    Beste ton
    Het is jammer om te lezen dat je stopt met ons mooi van van instalateur.
    En Frank ik vind het jammer dat je zo op je borst loopt te trommelen over je pas gehaalde papiertje en dat er je nu alles goed gaat maken in de komende 5jaar.
    Wat een dom idee!,gezond verstand en jaren ervaring en regelmatig opleiding blijfen volgen is om bij te blijven is veel belangrijker .
    We kunnen ons vak alleen weer controleren door te stoppen met verkopen van ketels via internet en warmteservice
    Dan kun je controleren voor aan de poort niet achteraf want dat gaat niet lukken
    Ook ik ga het anders aan pakken en ga alleen nog maar warmtepompen plaatsen
    Dit stuk van ons vak is gelukkig wel goed beschermd door regelgeving

    • Johan schreef:

      Beste Peter,
      Het is de markt die steeds slimmer wordt en daar door de mazen opzoekt. Je kan het ondernemers niet kwalijk nemen dat ze hier op inspringen. Anderzijds zorgt dit wel voor betere prijzen op gebied van gasgestookte CV ketels, ook uitgevoerd door de vakman. Want de prijzen welke deze nu weet te rekenen voor het installeren van Warmtepompen slaat ook nergens meer op. Dat ze niet goed weten hoe ze het moeten installeren kost de consument duizenden euro’s extra, wat mijnziens leergeld voor de installateur zelf zou moeten zijn. Wel zou ik graag van jou willen weten waar de bescherming en regelgeving in jou ogen uit bestaat, en wie dit handhaaft. Installeer jij zelf als consument een monoblock warmtepomp omdat jij als consument je er wel in hebt verdiept. Is er echt niemand die komt controleren.
      Als deze dan ook nog eens voor een fractie van de prijs uit het buitenland gehaald kan worden snap ik wel dat in het warmtepomp trendrapport 2020 de cijfers aan het zakken zijn.

  6. Ton Bakker schreef:

    Ik ben gisteren wezen praten in noord holland en wezen kijken naar een
    elektrisch product via de beurs in combinatie met zonnepanelen ook niet onaardig
    met tevens warm water combi.
    Zag er goed uit eenvoudig te installeren komt over paar maanden informatie over uit.
    ook nog leuke mogelijkheid als alternatief.

    • Johan schreef:

      Beste Ton,
      Is hier al enige informatie over te vinden? Mijn interesse rijkt ook naar dergelijke oplossingen.
      Graag hoor ik jou reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.