fbpx
Nieuws

Monteur start petitie voor veilige ketel

Een niet goed onderhouden cv-ketel zou door netbeheerders als onveilig moeten worden bestempeld. Installatiemonteur Daniël Baars heeft daarvoor op persoonlijke titel een petitie gestart.

Het is de bevlogen monteur een doorn in het oog dat er geen verplicht onderhoud bestaat op cv-ketels, en dat de bewustwording hiervan bij woningeigenaren laag is. Met de toekomstige Gasketelwet, die waarschijnlijk dit najaar ingaat, worden toesteleigenaren weliswaar verplicht een hiervoor gecertificeerde installateur in te schakelen, maar er is in Nederland geen onderhoudsplicht. Een verplichte woning-apk is ook al jarenlang een speerpunt van branchevereniging Techniek Nederland.

Baars ziet een taak voor de netbeheerders. “Zij dienen het veilig gebruik van elektriciteit en gas in woningen en bedrijven te bevorderen. Op www.energieveilig.nl geven de netbeheerders bijvoorbeeld informatie over het veilig gebruiken van energie. Wanneer zij een niet onderhouden cv-ketels formeel als ‘onveilig’ zouden betitelen, zijn we een stap verder.” Baars wil de petitie en reacties overhandigen aan Netbeheer Nederland.

Onderhoud te vrijblijvend

“Het is vrijblijvendheid dat zorgt voor een risico. Fabrikanten geven in hun documentatie duidelijk een minimale onderhoudstermijn aan. Meestal om de 12 maanden. Net als een auto, maar soms ook 24 maanden. Als deze 24 maanden zijn overschreden en er is geen onderhoud uitgevoerd, dan is de cv-ketel (mogelijk) onveilig. Ik zou willen dat de netbeheerders dit benoemen.” De petitie is hier te ondertekenen.

19 reacties op “Monteur start petitie voor veilige ketel

 1. Rudolph schreef:

  dit soort onderhoud opnemen in de brandverzekering

 2. Koning klant schreef:

  Geld klopperij. En dat vinden de monteurs zelf ook voor eventuele nieuwe certificeringen. (zie commentaar bij: https://www.installatie.nl/nieuws/gasketelwet-voor-vierde-keer-uitgesteld/) Ik kan zelf zien of de ketel goed brand. Blauw tot onzichtbare vlammen. Zo niet uitzuigen, stof eruit. Heel, heel misschien in echt uitzonderlijke situaties is er meer en zou een echt kundige monteur nodig zijn. Dan heb je dus niet genoeg aan de eerste de beste gecertificeerde monteur, getuige de bloopers die ook op deze site zijn te vinden…
  Eigen ervaring: adres vriendin1, origineel via woonstichting onderhouden, losse connectoren en haperingen in de ketel. Simpel zelf opgelost. (ook schoorsteen stond los op dak ipv goed vastgeschroefd, met storm 2018 er af gewaaid. Professionals, jeeeh) Adres vriendin2: professioneel ketel onderhoud volgens kontrakt: stofzuigen… Ouders op adres3: nieuw geïnstalleerde ketel met gebroken print achter gelaten, storingen kwamen na paar jaar…
  Het meeste kan ik net zo goed zelf, zo niet beter dan de gemiddelde monteur. En veel goedkoper. Die monteurs kunnen modules vervangen, maar meestal niet repareren. En weten niet eens echt wat de modules doen en hoe ze werken.
  Maar goed, hier geen monteur meer, de ketel gaat er toch uit. Daaaggg.

  p.s. desnoods iets als een apk, na 5 jaar, 4, 3, 2, 1,1,1…

  • Jeroen schreef:

   Wauw wat een reactie kom je meteen bij ons solliciteren dan als je er zo makkelijk over denkt

  • Pieter schreef:

   Ik heb dezelfde ervaringen: in het verleden elke keer door een ander bedrijf onderhoud laten doen aan CV ketel om te kijken wie wél volgens voorschriften van fabrikant onderhoud doet. Het was er helaas maar ééntje, Bedrijf A. de rest kwam niet verder dan ‘stofzuigen’ en sifon legen. Na vervangen ketel wilde ik weer bedrijf A inschakelen, maar die was er niet meer. andere bedrijven vertikten het om onderhoud volgens specs fabrikant te doen en zodoende ben ik zelf dus maar onderhoud gaan doen (pakkingen vervangen, brander schoonmaken, sifon reinigen, enz) . Ik zou graag uitbesteden aan een prof, maar dan moet de prof wel een profesionele werkhouding hebben en niet de kantjes eraf lopen.

   • M burger schreef:

    100 mee eens wij als monteur moetrn de richtlijnen volgen volgens de fabrikant.
    8 vd 10 doet dat niet
    Met als gevolg. Uitgebrande ketels of gescheurde pakkingen ed..

 3. Hans V schreef:

  Ik ben opzich niet tegen, maar wie gaat het onderhoud uitvoeren?
  De monteur die straks al 4x gezakt is voor zijn certificaat van de gasketelwet?
  Nee, ga eerst mensen opleiden en dan… Ooit in de verre toekomst…. O nee, dan hebben we geen gas meer.
  Laat alles dus maar zitten….

 4. MarkS90 schreef:

  Zolang de Breman’s, gaswachten en Feenstra’s onderhoud mogen blijven doen zal het met veiligheid nooit wat worden in dit land. Het blijven slechte bedrijven die 10 of meer ketels per dag moeten doen …

  • J schreef:

   Correctie 7 tot 8 , hou op met brullen en ga aan t werk

  • Chris schreef:

   Dat is onzin ik neem de tijd die ik nodig heb. 45min of 2 uur… Als het maar goed gebeurd. En liefst in 1 keer goed.

  • Erik schreef:

   Dat is het probleem. Vaak krijgt de monteur niet voldoende tijd om onderhoud uit te voeren zoals het hoort. Neemt hij wel de tijd en gebruikt hij wel de materialen die nodig zijn, wordt dit -op z’n zachtst gezegd- niet gewaardeerd. Zolang deze installateurs acteren als productiebedrijven, zal de veiligheid afnemen. Oplossing: tarieven omhoog en max. 4 a 5 ketels (tot 100 kw, niet scios plichtig) onderhouden. Tevens moeten leerling monteurs langer begeleidt en gecontroleerd worden.

 5. Marcel schreef:

  Meeste grote installatiebedrijven bieden all-in onderhoudscontracten aan. Dit geeft een perverse prikkel om de onderhoudskosten laag te houden. Onderhoud betekent vaak bijvullen en sifon legen. Daarbij hebben monteurs vaak looplijsten waarbij tot 20 (!) adressen per dag niet vreemd is. Daar zou eerder controle op moeten zijn. Ook de verkoop van onderdelen en cv-ketels online en tegen contante verkoop bij alle groothandelaren zou verboden moeten worden. Wij weten dit allemaal maar de meesten kijken liever weg want ja omzet! Alle initiatieven ten spijt, dit gaat nooit werken.

 6. WIM schreef:

  Jaja, wij van wceend bevelen wceend aan…
  Laten we daar een petitie voor starten dat het straks voor elk huishouden verplicht gesteld wordt…

  • stefan schreef:

   ik ben zelf verwarmingsmonteur en kom ook slechte zaken tegen
   het ergste vind ik dat het al te laat is om de regelgeving met betrekking tot cv ketels het kwaad is allang geschied mede door alle mensen die zelf ketels kunnen aanschaffen en dus er op los knutselen ook het internet heeft de boel naar de kloten geholpen
   ik ga geen certificering doen vind het de grootste waanzin en stop er liever mee dan is er weer een vakbekwaam iemand minder want durf te zeggen dat ik verstand en kennis van zaken heb en als ik alles echt volgens de regels moet doen kan ik 1 de helft afkeuren op rookgaszijdig en 2 het wordt te duur als ik ieder jaar alle pakkingen en service setjes moet door berekenen naar de klant
   het gaat hem helaas nooit meer worden het vak is naar de kloten geholpen

 7. Tjeerd schreef:

  Mijn ervaring met “professionele” monteurs is helaas niet best. Ik heb zelf vastgesteld waarom de vloerverwarming het niet meer deed na vervanging van de ketel: de aanvoerleiding was verkeerd aangesloten. Het onderhoud lijkt niet meer dan CO-meting te zijn. De foutmelding die optrad was het gevolg van een door de monteur per ongeluk losgetrokken aardkabeltje. Een stagiair die ooit een reparatie kwam uitvoeren moest ik uitleggen waar hij de betekenis van een code kon vinden. De branche maakt er een zooitje van, en gedwongen onderhoud is wel het laatste wat we nodig hebben.

 8. Arie74 schreef:

  Ik ben een eenmansbedrijf die alleen onderhoud en service verricht. Elke ketel gaat bij mij open, en onderhoud elke ketel naar eer en geweten. De meeste toestellen eens per 2 jaar, en heb zeer weinig storingen. Altijd als ik ergens voor het eerst kom krijg ik te horen; Goh heel de ketel uit elkaar, de andere monteur was altijd in 10 minuten klaar.. tja. Maar ondanks het goede initiatief denk ik niet dat het van de grond komt. Er zijn gewoon heel weinig goede gemotiveerde (en opgeleide) monteurs.

 9. Ww schreef:

  Wellicht dat het mogelijk is de monteurs eerst goed op te leiden.
  Mijn huis is opgeleverd op een manier waarvoor je, je zou moeten schamen.
  Heb uiteindelijk na veel gepruts van verschillende monteurs alles zelf maar opgelost.
  Als dit soort figuren onderhoud komt plegen, schiet het volledig zijn doel voorbij.

 10. Ton schreef:

  Gezien het opleidingsniveau van onderhoudsmonteurs op het gebied van cv toestellen, zou het wenselijk zijn een wettelijk geregelde onderhoudsplicht in te stellen. En dan ook het uitgevoerde werk geregeld controleren. Maar ook, en dat is denk ik de grote boosdoener de werkgevers. De hoeveelheid werk wat de monteurs mee krijgen kan vaak niet eens op 1 dag. Je raad het al, half uur per toestel. Sorry kan gewoon weg niet. Moraal van verhaal, er zijn wel meerdere factoren die hier verantwoordelijk voor zijn. Wij hebben wat betreft het onderhoud van toestellen nog een lange weg te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.