Nieuws

Nathan in Zweedse handen

1

De Zweedse warmtepompfabrikant NIBE neemt 51 procent van de aandelen van Nathan over. In een later stadium komen ook de resterende aandelen in Zweedse handen.

Over zes jaar is NIBE dan volledig eigenaar. Dat maakte het beursgenoteerde NIBE gisteren bekend. De overname moet nog wel worden goedgekeurd door de mededingingsautoriteit. De overnamesom wordt niet bekend gemaakt. Op dit moment zijn de aandelen nog in handen van directeuren Wolf Nathan en Peter Centen. Er werken ongeveer 170 mensen.

Nathan is leverancier van warmtepompoplossingen en ook importeur van onder meer de Alpha-Innotec-warmtepomp, een merk dat sinds 2011 onderdeel is van de NIBE-groep. Ook andere merken die Nathan voert, zoals Rhoss en Metro Therm, vallen nu al onder het NIBE-concern. NIBE geeft aan dat het bedrijf met de overname beter in staat is om te groeien in Nederland, België en Luxemburg. Uit het recente Nationaal Warmtepomp Trendrapport 2020 blijkt dat NIBE en Alpha-Innotec onder installateurs de nu al de twee favoriete merken zijn, voor bijvoorbeeld Daikin, Techneco en Stiebel Eltron.

Extra investeringsruimte

Voor Nathan betekent de overname vooral extra investeringsruimte, zegt CEO Wolf Nathan. “We maken een grote groei door, maar voor een familiebedrijf zijn de investeringen die hiervoor nodig zijn lastig te financieren. De overname door NIBE maakt dit wel mogelijk.” Een voorbeeld: Nathan heeft op dit moment drie boormachines in bestelling, wat het totaal straks op elf brengt. En twee jaar geleden opende Nathan een gloednieuw duurzaam hoofdkantoor.

Ook maakt de overname het mogelijk, zegt Nathan, om de positie te versterken op het gebied van lucht/water-warmtepompen. “Bij ons ligt de verhouding tussen grondgebonden warmtepompen en lucht/water-warmtepompen op 3 staat tot 2. Terwijl de rest van de markt precies andersom is. Voor ons is dus nog marktaandeel te winnen bij de lucht/water-warmtepompen.”

Team blijft intact

Vooralsnog heeft de overname geen personele gevolgen, zegt Nathan. De directie blijft in ieder geval de eerstkomende tijd intact en blijft dus bestaan uit Wolf Nathan, Peter Centen en Engel Muller. Nathan: “Met het idee: never change a winning team.” Ook het kantoor van NIBE Energietechniek, in Oosterhout, blijft gewoon bestaan. Vanuit dit kantoor bedient NIBE Energietechniek de Nederlandse en de Belgische markt. Ook zal de overname niet direct invloed hebben op de merken van Nathan die niet onder de NIBE-vlag vallen, zoals Uponor.

De gesprekken met NIBE startten ongeveer een jaar geleden, zegt Nathan, en verliepen naar eigen zeggen zeer soepel. “NIBE ziet ons groeipotentieel en is natuurlijk een partij die onze business door en door begrijpt.” NIBE zelf was deze woensdag nog niet bereikbaar voor commentaar.

Op de recente VSK beurs was technisch directeur Peter Centen van Nathan te gast in het Nieuwscafé en werd daar geïnterviewd door Frans Reichardt. Over de overname vertelde hij echter niet.

1 reactie op “Nathan in Zweedse handen

  1. Scheijbeler schreef:

    Geweldige eenvoud van uitleg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.