Er komt een nationaal plan waterbesparing, waarin concrete maatregelen worden uitgewerkt om het doel te bereiken van 20% drinkwaterbesparing in 2035. Dat zegt minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat.
Er dreigt een tekort aan schoon drinkwater. Drinkwaterbedrijven moeten alle zeilen bijzetten om de leveringszekerheid te garanderen. Zeker in droge zomers dreigen de voorraden uitgeput te raken en met het vooruitzicht van 900.000 nieuwbouwwoningen in 2030 krijgen drinkwaterbedrijven het benauwd.
Huishoudens grootverbruiker drinkwater
De tien Nederlandse drinkwaterbedrijven leveren jaarlijks ruim 1,1 miljard kuub water via hun drinkwaternet; dit betreft 7% van het totale waterverbruik. In 2020 waren huishoudens verantwoordelijk voor 74% van het totale drinkwatergebruik in Nederland.
Tussen 2016 en 2020 gebruikten huishoudens per persoon per dag gemiddeld 130 tot 134 liter drinkwater. Hiervan werd in 2016 circa 41% gebruikt voor de douche, 29% voor toiletspoeling en 12% voor de wasmachine. Het resterende deel (18%) betreft gebruik van drinkwater voor onder meer de afwas, bad en voedselbereiding.
Lees hier een uitgebreid artikel over waterbesparende technieken
In samenspraak met een aantal grote betrokken partijen zal nu een maatregelenlijst worden opgesteld waarmee Nederland 20% op het jaarverbruik moet gaan besparen. Alleen met het instrument gedragsbeïnvloeding (communicatie, voorlichting) is dit niet haalbaar, zo stelt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Er is ook een mix nodig van financiële (subsidies, beprijzing) en regulerende (verplichtingen) instrumenten.
Slimme watermeter
Korter douchen, het inzetten van waterbesparende huishoudelijke apparaten, een slimme watermeter en
het verminderen van het sproeien van de tuin of vullen van tuinzwembaden tijdens droogte zijn enkele van de genoemde maatregelen.
Meer ingrijpende maatregelen die vragen om ruimte en fysieke aanpassingen aan leidinginfrastructuur, woonruimten of private percelen (regenwater, recycling huishoudwater, vacuümriolering) kennen weliswaar een hoog theoretisch besparingspotentieel, maar gaan gepaard met hoge kosten en lage technische of praktische uitvoerbaarheid.
Belasting omhoog
Naast tastbare maatregelen onderzoekt minister Harbers ook aanpassing van de belasting op drinkwater. Die ligt momenteel op 0,359 euro (excl. btw) per kuub. Voor bedrijven is er een plafond van 300 kuub. Hierboven betalen ze geen belasting mee, wat betekent dat ze per jaar niet meer dan 107 euro kwijt zijn aan belasting. Minister Harbers overweegt nu om dit plafond voor bedrijven op te heffen, zodat ze ook voor het gebruik boven de 300 kuub belasting gaan betalen.
Ga grijs water verplicht stellen bij nieuwbouw i.p.v. belastingen te verhogen. Dat laatste spekt alleen de staatskas en verbruik wordt er niets minder om. Tabak kost al een tientje per pakje en er wordt nog steeds gerookt.
Er staat dat het plafond voor bedrijven verhoogd wordt, niet dat de belasting verhoogd wordt.
Indirect is dit een verhoging van de belastingen voor de bedrijven. Buiten de extra inkomsten, verwacht ik geen grote omzwaai bij bedrijven. Die leggen de rekening bij de consument weer neer. Het zal een deel regulering/beboeten verbruik en deel stimulering/verandering besparing moeten worden, om het te realiseren.
7% van het totale waterverbruik is drinkwater. Is dat wat er staat? Wat is dan de overige 93%? Proceswater, halffabrikaat, grondstof voor voedingsmiddelen?
Wat is er uit die 93% nog te besparen?
Het is allemaal kut
Ogen open mondje dicht……
Deze besparing is zo makkelijk te behalen zonder dat deze over de rug van de burger gaat.
Er is namelijk zoiets als diabetische koeling, grote bedrijven gebruiken deze techniek om koelinstallaties een beter rendement te geven of wanneer er ruimte reducerend geïnstalleerd dient te worden. Jammer hiervan is dat drinkwater, mooi schoon drinkwater “verpruts” word in de volksmond. Grappige hierin is dat het energie besparende hierin, mede omdat drinkwater zo’n max 13graden Celsius is niet onderschat moet worden. Voor kort geleden las ik dat servers van zowel Microsoft als google per jaar miljoenen liters schoon drinkwater “verprutsen”. Dat heet vanuit een ander oogpunt maximaal bezuinigen op energie kosten voor de benodigde koeling.
(laten we even niet vergeten dat er nog tig bedrijven zijn welke dit ook toepassen op grote schaal, d.w.z. dat we het hebben over 1000den miljoenen liters drinkwater, maar daar hoor je onze overheid niet over. Zoals stikstof van vliegtuigen hetzelfde is als dat van boeren uhmmmm jaja, of TaTa steel vervuiling iets is wat gedoogd wordt ect ect ect. we worden dom gehouden en dom gemaakt. )
Nu met huivering aan het wachten wat onze overheid verzint om hierin de burger zich opnieuw verantwoordelijk te laten voelen en extra te belasten.
excuses adiabatische koeling had in het bovenstaande moeten staan