fbpx
Nieuws

Nederland in achterhoede

Nederland bezet een achterhoedeplek in Europa, waar het gaat om de aanwezigheid en invulling van een stelsel dat de kwaliteit van installateurs en de veiligheid van de gasinstallatie borgt. Nergens wordt de markt zo vrijgelaten als in Nederland. Dit constateert de Onderzoeksraad voor de Veiligheid in publicatie Koolmonoxide, onderschat en onbegrepen gevaar. In omringende landen, waar op een vergelijkbare manier gebruik maakt van gasinstallaties is onderhoud verplicht gesteld, worden installaties regelmatig geïnspecteerd, en wordt de vakbekwaamheid van installateurs ook daadwerkelijk getoetst.  Onderstaande afbeelding komt uit het onderzoek.

grafiekje

In ons land worden enkel toestellen van meer dan 100 kW gekeurd, is een erkenningsregeling geen verplichting om aan de gasinstallatie te mogen werken, en is er nauwelijks toezicht. De erkenningsregelingen die er zijn, zoals dit voorjaar gelanceerde OK CV, kent een vrijwillig karakter.

Ook ongevallen met gasinstallaties worden niet verplicht geregistreerd. De branche moet het doen met enkele tellingen die gedaan worden op basis van mediaberichten. Op basis van haar onderzoek concludeert de Onderzoeksraad dat het werkelijke ‘koolmonoxide-probleem’ 3 tot 5 keer groter is dan verondersteld.

1 reactie op “Nederland in achterhoede

  1. Toon schreef:

    Misschien is een bijgeleverde/geintegreerde koolmonoxide melder bij een nieuwe ketel op korte termijn een idee tot dat de nieuwe ketels ook weer uitgerust zijn met een soort TTB als bij open toestellen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.