fbpx
Nieuws

Nederlander wil best zonder gas

gas, aardgas, koken

Nederland is klaar voor een goed afscheidsplan voor aardgas. Tweederde van de Nederlanders is (zeer) positief als huizen in de toekomst geen gasaansluiting meer hebben en duurzamer kunnen verwarmen en koken tegen dezelfde kosten. Er is niet veel weerstand: slechts 8,7% staat hier negatief tegenover. Dat meldt de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE).

De belangrijkste reden daarvoor is dat dit beter is voor het milieu. Ook noemen veel mensen de eindigheid van de gasvoorraad. Bij de tegenstanders speelt vooral het koken op gas een grote rol. Twijfelaars hebben vooral praktische vragen over hoe dat moet en wat dat kost, een huis zonder gas.

Nederland is al decennialang een echt ‘aardgasland’. Er is nu veel aandacht voor een toekomst zonder aardgas. De NVDE wilde graag de mening van de bevolking weten. PanelWizard deed onderzoek in opdracht van de NVDE onder ruim duizend Nederlanders van achttien jaar en ouder.

Besparen in huis

Mensen kunnen zelf al veel doen om hun energieverbruik te verminderen. Tweederde van de Nederlanders geeft aan meer te kunnen doen om zelf energie te besparen. De belangrijkste belemmeringen zijn dat mensen het te duur vinden (64%), dat mensen niet goed weten welke maatregelen ze het beste kunnen nemen (21,6%) en dat ze het te veel gedoe vinden (15%).

Wat doen mensen zelf wel? Vooral de kleinere acties scoren hoog: licht en verwarming uit als er niemand is (90% / 86,5%); spaar/LED-lampen (80%); korter douchen (61,8%). De grote maatregelen scoren aanmerkelijk lager. 47% heeft isolatie aangebracht, 10% heeft zonnepanelen en 3% respectievelijk 4% heeft een zonneboiler dan wel een warmtepomp. Er is dus nog een wereld te winnen voor mogelijkheden om zelf duurzame warmte op te wekken. Met de subsidieregeling iSDE is dat nu extra aantrekkelijk.

Actie nodig

Nederland is eerder radicaal van energiebron gewisseld, namelijk bij de overgang van kolenkachels naar gasverwarming. Ook die omslag kwam binnen tien jaar tot stand, met een strakke regie van de overheid. De infrastructuur werd op orde gebracht en het werd aanlokkelijk gemaakt voor bewoners. Dat is ook nu nodig, vindt de NVDE. Het onderzoek laat zien dat hier draagvlak voor is maar dat je die opdracht niet alleen bij bewoners zelf kunt leggen.

Olof van der Gaag, directeur NVDE: “Prachtig dat zo’n groot deel van de mensen positief tegenover verduurzaming van huizen staat. Nu is er snel actie nodig.”

3 reacties op “Nederlander wil best zonder gas

  1. R.H. Henstra schreef:

    Wij zijn thans bezig een investering te plegen voor de renovatie van de riookgasafvoerkanalen in combinatie met de aanschaf van hoogrendement cv-ketels. Dus laat voorlopig (minstens 25 jaar) dat gas maar komen.

  2. R.H. Henstra schreef:

    Rookgasafvoerkanalen, uiteraard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.