
De Nederlandse woningvoorraad wordt steeds energiezuiniger. De afgelopen zes jaar nam het aantal woningen met een groen energielabel (A, B en C) met 600.000 toe. Oude geisers, boilers en kachels verdwijnen.
Het aantal woningen met een slecht label (E,F, en G) daalde met 700.000 tot een totaal van 2,5 miljoen. In twee op de drie huizen staat inmiddels een zuinige HR-ketel en het gebruik van warmtepompen is sinds 2006 verdrievoudigd. Het gemiddelde gasverbruik van huishoudens daalt al jaren en het stijgende elektriciteitsverbruik is inmiddels gestabiliseerd.
Analyse
Dat blijkt uit analyses die Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) en onderzoeksbureau RIGO in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken hebben uitgevoerd in het kader van het Woon Onderzoek Nederland (WoON). Het rapport is aangeboden aan de Tweede Kamer. Voor het onderzoek werden 4800 woningopnames en enquêtes uitgevoerd en geanalyseerd.
Geisers en kachels verdwijnen
Investeringsbereidheid
Mede door de toename van besparende maatregelen is het gasverbruik per huishouden gedaald naar 1600 kubieke meter per jaar. Ook het elektriciteitsverbruik is na jaren van stijging gestabiliseerd op 3200 kWh. Door stijgende gasprijzen is de energierekening echter bijna verdubbeld.
De bereidheid onder Nederlanders om te investeren in energiebesparende maatregelen is hoog. Vier op de tien eigenaar-bewoners hebben daar de afgelopen vijf jaar geld ingestoken. Een op de zes denkt de komende twee jaar daarin te investeren.