fbpx
Nieuws

Nederlandse woning steeds energiezuiniger

Nederlandse woning steeds energiezuiniger

De Nederlandse woningvoorraad wordt steeds energiezuiniger. De afgelopen zes jaar nam het aantal woningen met een groen energielabel (A, B en C) met 600.000 toe. Oude geisers, boilers en kachels verdwijnen.

 

 

Het aantal woningen met een slecht label (E,F, en G) daalde met 700.000 tot een totaal van 2,5 miljoen. In twee op de drie huizen staat inmiddels een zuinige HR-ketel en het gebruik van warmtepompen is sinds 2006 verdrievoudigd. Het gemiddelde gasverbruik van huishoudens daalt al jaren en het stijgende elektriciteitsverbruik is inmiddels gestabiliseerd.

 

Analyse

Dat blijkt uit analyses die Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) en onderzoeksbureau RIGO in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken hebben uitgevoerd in het kader van het Woon Onderzoek Nederland (WoON). Het rapport is aangeboden aan de Tweede Kamer. Voor het onderzoek werden 4800 woningopnames en enquêtes uitgevoerd en geanalyseerd.

 

Geisers en kachels verdwijnen

Met name woningcorporaties hebben een inhaalslag gemaakt door slechte huurwoningen te slopen en energiebesparende maatregelen te treffen bij bestaande woningen. De meeste woningen maken voor verwarming inmiddels gebruik van zuinige HR-ketels, en in toenemende mate van warmtepompen (bijna 1 procent). In Nederland worden nog maar 200.000 woningen verwarmd met gas- of oliekachels, met name particuliere huurwoningen. Ook zijn boilers en geisers langzaam aan het verdwijnen, ten gunste van combiketels en warmtepompboilers. Het overgrote deel van de Nederlandse woningen beschikt inmiddels over dubbelglas en dakisolatie en meer dan de helft heeft gevel- en vloerisolatie. In de particuliere huursector valt nog wel winst te behalen met energiebesparende maatregelen.
 

Investeringsbereidheid 

Mede door de toename van besparende maatregelen is het gasverbruik per huishouden gedaald naar 1600 kubieke meter per jaar. Ook  het elektriciteitsverbruik is na jaren van stijging gestabiliseerd op 3200 kWh. Door stijgende gasprijzen is de energierekening echter bijna verdubbeld.

De bereidheid onder Nederlanders om te investeren in energiebesparende maatregelen is hoog. Vier op de tien eigenaar-bewoners hebben daar de afgelopen vijf jaar geld ingestoken. Een op de zes denkt de komende twee jaar daarin te investeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.