
Nefit gaat dit jaar in Nederland haar techniek van de brandstofcel in Nederland testen.
Dit maakte Nefit bekend op de Week van de Bouw, waar het toestel getoond werd. Nefit is hiermee de volgende fabrikant die gaat experimenteren met deze nieuwe techniek, waarbij uit gas waterstof onttrokken wordt voor elektriciteit en de restwarmte gebruikt wordt voor verwarming en warm tapwater. In Groningen en op Ameland zijn ook al proeven gaande met deze techniek. Ook experimenteren duurzame installateurs al volop met de lokale energiecentrales, zoals hier in Eerbeek. (zie reportage in vakblad Installatie en Sanitair 7/2014)
Klik hier voor een fotoalbum met installatie-highlights van de afgelopen Week van de Bouw.
‘HR ketel blijft leidend’
Het door Bosch ontwikkelde systeem, dat momenteel in meerdere Europese landen wordt getest, onderscheidt zich volgens de fabrikant door het hoge rendement in combinatie met het redelijk compacte formaat. Met de ‘lokale energiecentrale’ is een besparing realiseerbaar van 25 tot 40% op de elektriciteitskosten en 50% op het gebruik van primaire energie. Nefit verwacht niet dat het toestel op korte termijn geïntroduceerd wordt. De Deventer ketelfabrikant verwacht dat zeker de komende 10 jaar de HR ketel leidend blijft, maar dan wel aangevuld met slimme duurzame oplossingen zoals zonnewarmte, pv en warmtepompen. De brandstofcel ziet het Nefit/Bosch-concern als één van de mogelijke oplossingsrichtingen van de toekomst.
Hoe werkt het?
In een zogeheten brandstofcel is sprake van een gastoestel dat zowel elektriciteit opwekt als warmte produceert. De brandstofcel zet in waterstof opgeslagen energie om in elektrische energie. De waterstof wordt onttrokken aan het aangevoerde gas. In de waterstofcel reageert de waterstof eerst met zuurstof, waarbij stoom vrijkomt. De warmte wordt gebruikt voor centrale verwarming en warmwater productie. Een omvormer zet de geproduceerde gelijkstroom om in wisselstroom voor het elektriciteitsnet. Op de ISH in 2013 toonden een handvol fabrikanten hun oplossingen op het gebied van warmtekracht-koppeling. Volgende maand zal op de beurs blijken hoe marktrijp de techniek inmiddels is.
Hieronder een video over het toestel.
Leuk, maar duidenlijk achterhaald.
De gasvoorraad wordt als maar minder en de Russen zijn ook niet zo meegaand.
De toekomst van de hr ketel op gas gaat helaas veranderen.
De warmtepompen rukken op en andere toestellen komen naar voren
Zonde van de ontwikkelingskosten, welke 20 jaar geleden al begonnen door Vaillant….
[…] andere energieprojecten plaats. Bij de gemeente en lokale ondernemers worden 45 units met zogeheten methaanbrandstofcellen met elk een vermogen van 1,5 kWh geplaatst. Die wekken stroom op door aardgas om te zetten in […]