fbpx
Nieuws

Nefit lanceert beheer op afstand

Nefit Bosch heeft een portal gelanceerd voor het beheer op afstand van cv-ketels en warmtepompen. Met HomeCom Pro heeft de installateur continu zicht op de verwarmingsinstallaties van zijn klanten.

De portal werd drie jaar geleden al aangekondigd en ging begin deze maand live. Dat het zo lang duurde had onder meer te maken met de internationale introductie, waarbij verschillen tussen landen een rol spelen, zegt woordvoerder Jan Bosch. “In Nederland wilden wij bijvoorbeeld dat naast EasyControl van Bosch ook de koppeling via de Nefit Easy thermostaat wordt ondersteund. Daarvan zijn er in ons land een paar honderdduizend actief, terwijl dit voor andere landen niet of veel minder belangrijk is.”

Nefit Bosch is niet de eerste ketelfabrikant met een manier om ketels op afstand uit te lezen. Eerder al lanceerde Intergas het dashboard Incomfort, en Remeha ontwikkelde Connect. Grotere installatie- en onderhoudsbedrijven werken met hun eigen portals.

Storingen en voorspellingen

HomeCom Pro geeft installateurs een seintje als een ketel in storing springt. Ook komt er een melding binnen als het systeem nog niet in storing is, maar niet binnen de ingestelde parameters werkt. Dat kan bijvoorbeeld bij een lage waterdruk, of een ontstekingsprobleem. De installateur kan dan eventueel een servicebezoek inplannen.

Bij elke melding ontvangt de installateur een foutcode en een foutdiagnose. Hij weet dus van tevoren wat hij nodig heeft om het probleem op te lossen. Service en onderhoud kunnen zo nog efficiënter worden gepland en uitgevoerd.

Extra functionaliteiten

Beheer op afstand is binnen Bosch een internationaal project. Door middel van automatische software-updates zullen extra functionaliteiten aan HomeCom Pro worden toegevoegd. Op korte termijn zijn dat bijvoorbeeld de foutcodehistorie en de foutdiagnose, waarbij de installateur tips krijgt over de benodigde onderdelen zodat hij direct de juiste items kan meenemen of bestellen.

Ook komt er de mogelijkheid van direct contact en het delen van informatie met de specialisten van Nefit Bosch, waardoor op afstand ondersteuning verleend kan worden.

4 euro per toestel

Registreren voor HomeCom Pro is gratis. Voor het gebruik van het persoonlijk dashboard moeten installateurs een abonnement afsluiten. Pas zodra de installateur toestellen van zijn klanten verbindt met zijn HomeCom Pro dashboard gaat het abonnement in.

Hoe meer toestellen aangesloten zijn, hoe lager de kosten per toestel. Grofweg kost beheer op afstand niet meer dan 4 euro per toestel per jaar. De installateur bepaalt zelf of hij de kosten voor deze service doorberekent aan de eindgebruiker.

Compatibiliteit

Verbinding van de cv-ketels aan het dashboard gaat via de EasyControl of de Nefit Easy thermostaat. Voor de compatibele warmtepompen gaat dit via de IP-module. HomeCom Pro codeert alle gegevens naar en van de ketels, waarmee de privacy beschermd volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) geborgd is.

2 reacties op “Nefit lanceert beheer op afstand

  1. Jan schreef:

    Tsjaa, zal wel goed ontvangen worden in de markt. Lijkt op korte termijn wel makkelijk voor de installateur, echter totdat hij niet meer nodig is. Het gegeven dat de installateur er een abonnement voor moet afsluiten wijst in mijn ogen op een verschuiving binnen de markt. De volgende stap zal zijn dat consumenten straks ook hun ketel direct door Nefit kunnen laten installeren en onderhouden. Nefit had er ook voor kunnen kiezen om gewoon een stukje hardware leveren, waarmee de installateur op afstand zelf kan inloggen bij de klant, zonder dat zij ertussen gaan zitten. Ik zou het wel weten als installateur welke ketels ik zou adviseren aan mijn klanten.

  2. D schreef:

    Beheer op afstand. Dat kan een gebrek aan deskundigheid voor onderhoud en reparatie bij installateur deels overbruggen.Dan is de ‘diagnose’ eerder gesteld, komt de monteur met de juiste middelen en juiste kennis en ervaring. Ik zou het wel weten, wat te kiezen, als klant!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.