fbpx
Nieuws

Nefit naar concentrisch

De concentrische rookgasafvoer wordt meer gemeengoed. Nefit gaat haar ProLine NxT vanaf 1 november ook aan de groothandel leveren in een variant met concentrische rookgasafvoer. Af fabriek is deze ProLine NxT CT voorzien van een 60/100 mm concentrische adapter. Naast de nieuwe variant blijft de huidige ProLine NxT-serie met standaard parallelle adapter leverbaar. De prijzen van de concentrische variant zijn gelijk aan die van de toestellen met parallelle tweepijps-adapter.

Beide bij groothandel

Bijna alle ketelfabrikanten hebben al, of komen binnen kort met af-fabriek toestellen met concentrische rookgasafvoeren, zo meldde Installatie.nl begin dit jaar al. Dit betekent dat naast de parallele ook de concentrische variant aan de groothandel wordt aangeboden. Dit wil overigens niet zeggen dat elke groothandelsbalie van alle toestellen beide varianten voorradig heeft.

Buis-in-buis

De pijp-in-pijpconstructie voor afvoer van verbrandingsgassen en toevoer van verse lucht zorgt voor een dubbele wand in de concentrische variant. Dit minimaliseert de kans op lekkage en het vrijkomen van giftige gassen als koolmonoxide. In het buitenland is de concentrische rookgasafvoer verplicht, mede omdat ketel en afvoer als systeem worden geplaatst. Nederland is in West-Europa een vreemde eend in de bijt: hier wordt het leeuwendeel nog parallel aangesloten. Het standaard concentrisch aansluiten is een van de aanbevelingen van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid, die door veel installateurs is overgenomen. Uit het Koolmonoxide-rapport bleek dat veel incidenten te wijten zijn aan ondeugdelijke rookgasafvoeren.

Concentrisch = trend

Meer weten over Concentrische rookgasafvoeren, de trends, de kansen en de bevestigingstechniek? Bekijk hier ons webinar (50 min) terug.

Lees hier de blog: 9 redenen om over te stappen naar concentrisch.

 

 

10 reacties op “Nefit naar concentrisch

 1. willem schreef:

  Een prachtig Nederlands voorbeeld van Nefit. Een stap in nog meer veiligheid.
  Wie volgt??????????????

 2. Raijmond schreef:

  In de 20 keer dat ik een concentrische rookgas pijp goed heb gemonteerd,, heb ik meer ellende ervaren met lekkages richting de ketel, dan met een systeem met een adapter 2×80 mm en dan de pp pijpen en dikwandige rookgas pijpen erop aangesloten.
  De 60 mm ringen vergaan wel heel snel in de rookgaspijp, en dan nog niet te spreken van het eventuele water wat er naar de ketel via de rookgaspijp terug stroomt op de print.
  Ik houd het voorlopig gewoon lekker op de adapter. Nooit problemen mee gehad.
  Dus voor mij gewoon een Nefit ketel met een adapter.

 3. Paul schreef:

  Wel eerst nog even 180.000 TopLine-warmtewisselaars en brandersets vervangen Nefit, voordat je je mond opentrekt veiligheid:

  https://www.youtube.com/watch?v=YXTCO4g8hhM

 4. Marcel schreef:

  Ja die is er ook in concentrische uitvoering hoor.

 5. Marcel schreef:

  Het is een mooi streven maar al decennias lang worden er parallelle verzamel dak doorvoeren op nieuwbouw woningen geplaatst. Bij verketeling worden die echt niet vervangen kan ik je nu al voorspellen. Zelfs op het nieuws zag ik iemand bij verketeling een kunsstof bocht op de bestaande alu dak doorvoer schuiven. Dat gaat nog wat worden na 01-01-2019 mogen we 80 % van onze rookgas afvoeren afkeuren.

 6. Peter Meeuwis schreef:

  Henk van Goor van Installatieadvies Uniek uit Nijkerk is hier jaren lang een heel warm voorstander van en met hele goede redenen. Vaak tegen de stroom in, uiteindelijk is het de aanhouder die wint. Ondanks de tegenwerpingen doet het me deugd dat hij het gelijk aan zijn zijde krijgt. Al bespaart het maar één leven. Ik weet dat dit zijn beweegreden is, veiligheid voor alles. Daar wordt het onderscheid gemaakt tussen mee en voorlopers.

 7. Wilco schreef:

  Ja alleen kost vervangen wissellaar geld de klant krijg wissellaar gratis maar uurloon en voorrij kosten niet van nefit, terwijl dit toch echt een ontwerp fout is.
  Sorry nefit moet bosch zijn mijn fout

  • Paul schreef:

   Beste Wilco,
   op dit moment worden in opdracht van Nefit/ Bosch door installateurs slechts de brandersets vervangen. De kosten voor materiaal worden door Nefit/ Bosch vergoed, en de voorrijkosten en arbeidsloon ten dele. Maar daar gaat het niet om. Het ware probleem zit, zoals het filmpje hierboven aantoont, in de warmtewisselaar. Nefit/ Bosch zou dus ook moeten communiceren, dat de warmtewisselaar moet worden vervangen, en dit ook moeten vergoeden. En dat doen ze niet, omdat dat véél meer gaat kosten!

 8. Wilco schreef:

  Ja dat weet ik daarom mijn reactie.

 9. Paul schreef:

  En weer een kromme Nefit TopLine …
  https://radar.avrotros.nl/nieuws/detail/nefit-roept-brandgevaarlijke-cv-ketels-terug/

  R Machielsen • 9 uur geleden
  Na 10 maanden eindelijk een monteur die de nieuwe brander komt installeren in mijn NEFIT Topline ketel conform de NEFIT terugroep/vervang actie. Dacht dat dit mijn zorgen weg zou nemen.
  Helaas, nu blijkt ook de warmtewisselaar krom (zoals bij veel NEFIT ketels) en ja, NEFIT komt hem graag repareren voor 150 EUR (arbeid en voorrijkosten).
  Met andere woorden, nu mag ik ad hoc en in het begin van het stook seizoen beslissen of ik het NEFIT product laat oplappen of snel een andere ketel laat plaatsen, om veilig de winter door te komen met dit NEFIT product.
  Kortom: Mooie terugroepactie van NEFIT. Probleem met onderdeel Brander wordt kosteloos en heel laat vervangen, maar voor onderdeel B wat ook kapot is zullen we u laten betalen. Overigens beide vervangen we wel op hetzelfde moment.
  Je moet dus naast geduld, begrip ook geld hebben om brandgevaarlijke situaties te voorkomen met een NEFIT product.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.