fbpx
Nieuws

Nefit vervangt wisselaars toch gratis (update)

Nefit gaat alsnog kapotte warmtewisselaars uit de TopLine-serie (2006-2009) gratis vervangen. Aanvankelijk werd alleen de wisselaar vergoed, en niet de arbeids/voorrijkosten. De coulanceregeling geldt met terugwerkende kracht, meldt Nefit op haar site en is alleen dit jaar van kracht. Dit betekent dat reeds gemaakte kosten bij toestellen terug worden gegeven aan de installateurs. De wisselaar was altijd al gratis.

Hiermee komt Nefit tegemoet aan installatiebedrijven en particulieren die kampen met problemen met het TopLine-toestel. Het probleemtoestel kan te maken krijgen met een kromming in de wisselaar. Nefit en de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit beschouwen dit niet als een veiligheidsrisico. De afgelopen jaren zijn al 25.000 wisselaars na meldingen vervangen. Ook de branderdeksels van het toestel zijn een zorgenkindje: hiervan moet de fabrikant uit Deventer dit jaar de laatste tienduizenden exemplaren op last van de NVWA hebben vervangen. Op dit moment zijn 73.000 van de 88.000 brandedeksels uitgeleverd.

Onderzoek van start

Het onafhankelijk onderzoek, dat Nefit aankondigde na berichtgeving van RTL Nieuws, is van start gegaan en gaat zeker enkele maanden duren. TNO gaat het onderzoek uitvoeren. Nieman Raadgevende Ingenieurs heeft de onderzoeksvragen getoetst, net als de NVWA. De warenautoriteit neemt ook zitting in de klankbordgroep die de objectiviteit en compleetheid van het onderzoek moet borgen. Het onderzoek zal aan moeten tonen of de in de media geschetste veiligheidsrisico’s daadwerkelijk aanwezig zijn of waren, en of de ketelfabrikant in gebreke is gebleven rondom de afwikkeling van de gebreken rondom het toestel uit die periode. Volgens de RTL-berichtgeving heeft de ketelfabrikant informatie verzwegen, en is er meer aan de hand met de wisselaar van de TopLine dan dat gemeld is aan de NVWA. Zowel de technische staat van de brander als van de wisselaar is in het onderzoek meegenomen. In tegenstelling tot het onderzoek van expert Peter Coppes van C+B advies worden nu bijvoorbeeld wel duurtesten van de toestellen afgenomen.

In een reactie op kamervragen rondom de kwestie liet minister Bruins al eerder weten dat Nefit zover bij hem bekend geen informatie heeft verzwegen voor de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA).

Particulieren die een nieuw HR-toestel of warmtepomp aanschaffen die een TopLine uit de gewraakte periode vervangt, krijgen van de fabrikant een inruilkorting van tussen de € 600,- of € 785,- aangeboden.

6 reacties op “Nefit vervangt wisselaars toch gratis (update)

 1. pipo schreef:

  Lekker op tijd!

 2. Sander schreef:

  Warmtewisselaar TopLine tóch volledig onder garantie door Nefit vervangen. Gaan ze ook alle klanten die hiervoor al betaald hebben aanschrijven?

 3. Tessa schreef:

  Klankbordgroep? Echoput? Duurtesten? Het product wordt niet eens meer verkocht, en nu gaat het hobbyblaadje van Eddy Buiting hier lopen brallen dat TNO duurtesten gaat laten doen? Mensen, dit is een schandaal!

 4. Anoniem schreef:

  # Nefit: ECN ontwikkelde ooit de branders voor Nefit. De baas van ECN, TNO, gaat nu de veiligheid van de TopLine testen. Het toonaangevende WC-eend heeft via hun woordvoerder Karel Kwak aan Installatie.nl laten weten, dat ze hier niets mee te maken heeft! Koewaaak …

 5. #WC-eend schreef:

  @#Nefit: “Wij zijn een uiterst betrouwbare toiletreiniger en wensen niet langer in één adem genoemd te worden met het merk Nefit of BOSCH!” Onze advocatenkantoor Kwik, Kwek & Kwak is inmiddels geïnformeerd. Waarvan akte! Oom Dagobert

 6. Backspace schreef:

  ECN ontwikkelde ooit de branders voor Nefit. De baas van ECN, TNO, gaat nu de veiligheid van de TopLine testen. Het toonaangevende WC-eend heeft via hun woordvoerder Karel Kwak aan Installatie.nl laten weten, dat ze hier niets mee te maken heeft! Koewaaak …

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.