fbpx
Nieuws

De installatiebranche heeft net zo veel zzp’ers als installatiebedrijven mét personeel. Dit blijkt uit de Trendfiles die OTIB heeft gepresenteerd. Ruim de helft van alle installatiebedrijven met personeel heeft minder dan 15 mensen in dienst. Met een kleine 8000 bedrijven, die in totaal 120.000 mensen in dienst hebben, werd in 2013 een omzet van 12,7 miljard euro behaald. In 2012 was dit nog 14 miljard. Naar schatting zijn er nu ook een kleine 8000 zzp’ers actief in de technische installatiebranche, zo meldt OTIB.

De technische installatiebranche, waarvan 56 procent actief is in elektro, 40 procent in installatietechniek, en 4 procent in koeltechniek, haalt inmiddels 58 procent van haar omzet uit renovatie en onderhoud. Van de gemaakte omzet komt een derde voor rekening van klimaattechniek. 69 procent van de omzet wordt gehaald in woningbouw en utiliteit

Vergrijzing

De branche vergrijst ook verder. De gemiddelde leeftijd van werknemers in de installatiebranche bedroeg in 2014 40,3 jaar. Dat is 3,5 jaar ouder dan in 2004. Qua 55-plussers, 14,5 procent van personeelsbestand, loopt de installatiebranche redelijk in de pas met het landelijk gemiddelde. Vrouwen en allochtonen zijn ten opzichte van de beroepsbevolking in Nederland ondervertegenwoordigd.

Het aantal erkende leerbedrijven dat niets doet met haar erkenning (27 procent), is bijna net zo groot als het aantal actieve leerbedrijven (28 procent) , zo meldt OTIB. 45 procent van de installatiebedrijven met personeel is geen leerbedrijf. De meeste leerlingen worden opgeleid door middelgrote en grote installatiebedrijven. OTIB noteerde in 2014 wederom een daling van het aantal ingestroomde leerlingen, maar verwacht dit jaar voor het eerst weer een lichte stijging. Positieve uitschieter qua leerlingenaantallen is HBO Elektrotechniek.

Klik hier voor een video met branchegegevens.

Hieronder een aantal factsheets met kerngegevens van de technische installatiebranche. (bron: OTIB)

Factsheet Installatiebranche 2015

Diversiteit Installatiebranche 2015

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.