
De Zeeuwse netbeheerder Enduris heeft een nieuwe koelmethode voor de servers in een hoogspanningsstation bij Kapelle. Voortaan wordt de geproduceerde warmte afgevoerd door een zoutoplossing. Daarmee wordt naar verwachting veel energie bespaard.
Deze zoutoplossing werkt als Phase Change Material, ofwel PCM. De warme servers doen overdag het PCM smelten. Bij dat proces wordt veel warmte in het PCM opgenomen. ’s Nachts is het koeler en stolt het PCM, waarbij de eerder opgenomen warmte weer aan de buitenlucht wordt afgegeven.
“Het werkt als een thermische batterij , die warmte laadt en ontlaadt met behulp van ventilatielucht”, aldus Walter van Kampen, technisch en commercieel adviseur bij OC Autarkis, leverancier van de PCM-datakoeler.
Goede track record
“Aangezien de PCM koeler al een goed commercieel track record heeft was de keuze voor ons niet moeilijk”, zegt Marco Visser, Specialist Assetmanagement over de nieuwe koelmethode.
Enduris deelt het betreffende hoogspanningsstation met hoogspanninsnetbeheerder Tennet, “waarmee de nieuwe koeling ‘dienstbaar’ is aan zowel het netbeheer van Enduris als het netbeheer van TenneT”, aldus OC Autarkis. De PCM-koeler is op 15 december 2017 in bedrijf genomen. Hiermee worden het energieverbruik (ca. 90%) en de kosten van koeling naar verwachting sterk gereduceerd.
Grote toekomst
Volgens Theo Brinksma van BrinkXX Solutions, samenwerkingspartner van OC Autarkis, wacht deze technologie een grote toekomst bij netbeheerders. “Wanneer we alleen al naar de netbeheerders kijken in Nederland en landen direct om ons heen, zijn er veel stations waar koeling benodigd is.”
PCM’s zijn zeker een interessante ontwikkeling, maar kunnen jullie het voordeel van deze toepassing iets meer toelichten?
Als de PCM de opgeslagen warmte ’s nachts afdraagt aan de koude ventilatielucht waar zit de energiewinst dan (t.o.v. direct koelen met buitenlucht)? Een serverruimte hoeft ’s nachts toch niet verwarmd te worden? Of kan de warmte elders nuttig worden gebruikt?
[…] van de omgevingslucht een stuk minder energieverspillend maken met onder meer zoutoplossingen die al in de praktijk worden toegepast. Onderzoekers hebben nu een systeem opgezet om die passieve systemen betrouwbaar te vergelijken. […]
[…] van de omgevingslucht een stuk minder energieverspillend maken met onder meer zoutoplossingen die al in de praktijk worden toegepast. Onderzoekers hebben nu een systeem opgezet om die passieve systemen betrouwbaar te vergelijken. […]