fbpx
Nieuws

Om één van de klimaatdoelen te halen moeten jaarlijks 187.500 woningen aardgasvrij gemaakt worden. Het Programma Verduurzaming Gebouwde Omgeving moet daaraan bijdragen. Netbeheer Nederland is te spreken over het programma, omdat gemeenten worden geholpen met de concrete uitvoering hiervan. Wél spreken de netbeheerders hun zorg uit over de impact op het elektriciteitsnet en vragen daar nadrukkelijk aandacht voor.

In meer dan 50 procent van de wijken waar grootschalige verduurzaming plaatsvindt, is aanpassing aan het elektriciteitsnet nodig. Nu het stroomnet steeds voller wordt, is het belangrijk dat de plannen voor de gebouwde omgeving worden afgestemd met de capaciteit op het net. In het programma is hier onvoldoende aandacht voor, volgens Netbeheer Nederland. Het doet daarom een aantal suggesties hoe dit wel kan worden meegenomen in het programma.

Plannen in de wijk

Begin 2022 had 16 procent van alle gemeenten een concrete planning om tot uitvoering te komen. Op basis hiervan kunnen de netbeheerders geen planning maken om de infrastructuur aan te passen. Belangrijk is dat de netbeheerders ook de ontwikkelingen voor elektrisch vervoer en zonnepanelen inzichtelijk hebben. Nu dit op veel plekken nog onduidelijk is, maken netbeheerders zich zorgen dat de infrastructuur niet op tijd klaar is om de transitie te faciliteren.

Concrete uitvoeringsplannen

Met concrete uitvoeringsplannen kan de uitbreiding van het elektriciteitsnet worden versneld door snellere vergunningsprocedures en ruimte beschikbaar te stellen voor bovengrondse infrastructuur. Het maken en vergunnen van ruimtelijke plannen kan nu drie tot vijf jaar duren. Het stroomlijnen van deze processen is van essentieel belang.

De netbeheerders vragen het Rijk en gemeenten om het maken van deze plannen een onderdeel te laten zijn van het Nationaal Programma Lokale Warmtetransitie. Met standaarden en blauwdrukken wordt voorkomen dat elke gemeente het wiel opnieuw moet uitvinden en de versnelling wordt gerealiseerd.

Hybride warmtepomp

Het kabinet wil per 2026 de mono-cv-ketel uitfaseren en vervangen voor een duurzamer alternatief. De netbeheerders zien dit als een goede stap in de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Wel vragen de netbeheerders aandacht voor de impact van deze alternatieven op het elektriciteitsnet. Zo willen ze dat de aanpassing zoveel mogelijk aansluit op de beschikbare netcapaciteit. Ook zouden hybride warmtepompen niet moeten worden geïnstalleerd in wijken die in 2030 van het aardgas afgaan.

1 reactie op “Netbeheerders willen planning energie-infrastructuur

  1. Erwin schreef:

    En zo wijst iedereen weer lekker naar elkaar en gebeurt er niets.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.