fbpx
Nieuws

NIBE koopt Itho Daalderop

dynamische energieprijzen

Itho Daalderop en Klimaatgarant komen in Zweedse handen. NIBE koopt de aandelen van Climate For Life, de moedermaatschappij van de warmtepomp- en ventilatiespecialist uit Tiel en Schiedam.

NIBE vergroot hiermee haar aandeel in Nederland fors. De overname moet eind van dit jaar afgerond zijn.

Itho Daalderop en Klimaatgarant waren in eigendom van de private investeringsbedrijven Parcom en Smile Invest.

Itho Daalderop, dat in Tiel haar warmtepompen produceert, krijgt door de overname armslag om verder te groeien, ook buiten de Benelux. NIBE zegt door de overname een meer stevige voet aan de grond te willen hebben in de Nederlandse markt. Vanuit Europees perspectief is de Nederlandse warmtepompmarkt een van de hardst groeiende. Het Tiels/Schiedamse fusiebedrijf is met name sterk in de projectenmarkt voor woningbouwcorporaties en vastgoedontwikkelaars. NIBE zit traditiegetrouw wat sterker in het meer luxe particuliere segment. NIBE heeft in Nederland een vestiging in het Brabantse Oosterhout.

Warmtepompen onder zelfde paraplu

NIBE betaalt 640 miljoen euro voor het Nederlandse bedrijf. De Climate For Life (CLF) groep, met Itho Daalderop en Klimaatgarant als bekendste labels, heeft een omzet van 221 miljoen euro. Bij het bedrijf werken in Nederland en België in totaal 500 mensen. NIBE is beursgenoteerd in Zweden en is qua omzet (3,45 miljard euro) meer dan 17 keer zo groot. Bij het concern werken ruim 21.000 mensen.

De Zweedse warmtepompspecialist is ook eigenaar van het Duitse Alpha Innotec, een ander bekend warmtepompmerk. De warmtepompen hiervan worden in Nederland verkocht door Nathan. Deze distributeur is ook in handen van NIBE. In feite komen de warmtepompen van Alpha Innotec, NIBE én Itho Daalderop straks vanuit hetzelfde moederbedrijf, waarmee de schaalvergroting in deze markt dus verder doorzet.

Miljardeninvesteringen
Op dit moment wordt wereldwijd fors geïnvesteerd in nieuwe warmtepompfabrieken. Op de afgelopen ISH in Frankfurt werden verschillende miljardeninvesteringen bekend gemaakt door alle grote warmtepompfabrikanten, waaronder Mitsubishi, Bosch, Viessmann en Vaillant. Onlangs werd ook de overname van Viessmann door Carrier bekend gemaakt. In Nederland groeide de omzet in de warmtepompsector vorig jaar met 80% ten opzichte van 2021.

Nieuwe warmtepompfabriek

Itho Daalderop heeft de afgelopen jaren fors geïnvesteerd in de productiefaciliteit in Tiel. Hier zijn nieuwe warmtepomplijnen gebouwd, en ook de productie van boilers is gemoderniseerd. Op dit moment is de massaproductie van de nieuwe warmtepomp Vincent in volle gang.

Reacties op overname

Volgens Bas Korte, CEO van Climate For Life, is de overname nodig om verder te kunnen groeien. “De groei die we de afgelopen jaren hebben gerealiseerd, is mede te danken aan het forse investeringsplan dat we samen met onze partner Parcom succesvol hebben uitgevoerd. Vandaag zijn we klaar voor een nieuwe groeispurt op lange termijn. We waren ervan overtuigd dat dit het juiste moment was om de krachten te bundelen met een strategische partner. In NIBE hebben we de partner gevonden die qua duurzaam DNA, bedrijfscultuur en langetermijnstrategie perfect bij ons past om onze ambities zowel in de Benelux als daarbuiten te helpen realiseren.”

Gerteric Lindquist, CEO van NIBE Industrier. “De twee bedrijven hebben een overkoepelende geografische voetafdruk en zullen samen een van de grootste en toonaangevende leveranciers van klimaatoplossingen in Europa zijn. Hierdoor kunnen de gecombineerde bedrijven een groter klantenbestand beter bedienen met innovatieve, duurzame en betaalbare kwaliteitsproducten.” De topman vindt dat de bedrijven elkaar aanvullen qua productaanbod. “NIBE is ervan overtuigd dat het hoogwaardige assortiment van CFL een zeer groot potentieel heeft in bepaalde marktsegmenten waar NIBE momenteel ondervertegenwoordigd is.”

Eind dit jaar overname

De huidige directie van CFL gaat de overname, die op 1 september gereed moet zijn, begeleiden. Bas Korte en David Eddes blijven in hun functie voor een soepele overgangsperiode tegen het einde van 2023 en blijven CFL (als leden van de Raad van Commissarissen) ondersteunen. Het is de bedoeling dat per 1 januari 2024 Kerst Algera (nu Directeur Operations) het roer overneemt als CEO en Ingmar den Blanken als CFO (nu Group Controller).

1 reactie op “NIBE koopt Itho Daalderop

  1. Jan schreef:

    Top ontwikkeling, nu kan Vincent verder doorontwikkeld worden in de energietransitie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.