fbpx
Nieuws

NIBE toepasbaar als indak-warmtepomp

De warmtepompen van NIBE kunnen ook toegepast worden in een indakopstelling. Door een samenwerking van de warmtepompfabrikant met HydrotopWorks zijn een split- en monoblock-uitvoering toepasbaar voor plaatsing in de HydroTop, een geluidsarme kunststof kuip die in het hellend dak geplaatst kan worden.

De HydroTop is een mogelijke indakoplossing voor de buitenunits van warmtepompen. Het bedrijf uit Deventer heeft een kunststof kuip ontwikkeld, waarbij de buitenunit ín het dak staat, in plaats van erop. De HydroTop werd twee jaar geleden geïntroduceerd. Tot dusver werd het concept vooral toegepast via distributeur DHPS, die voor het concept gebruik maakte van warmtepompen van Panasonic.

De NIBE lucht/water-warmtepompen F2040-6 (monoblock) en AMS 10-6 en 20-6 (split) zijn nu ook geschikt om te worden toegepast voor deze indakoplossing.

Ventilator in dakvlak geplaatst

De HydroTop wordt (net als een dakraam) naadloos ingebouwd in het schuine dak van de woning. Het deel waar buitenlucht langs naar binnen wordt gezogen steekt daarbij slechts zo’n 15 centimeter boven het dakvlak uit. De ventilator wordt uit de buitenunit van de warmtepomp gehaald, en in het dakvlak geplaatst. De aangezogen lucht wordt via een flexibele leiding naar de verdamper geleid. Een gepatenteerde banaanvormige bodemplaat is zo te manoeuvreren, dat het buitendeel altijd waterpas in het dak staat. In de kuip zijn de sparingen voor leidingwerk al meegenomen, zodat deze nog beter kierdicht zijn af te werken. De condensafvoer zit onder afschot in de kuip. Ook is er een sparing om de ventilatieafvoer in te laten monden. De halfronde deur in de kuip geeft monteurs meer ruimte voor installatie en onderhoud

De prefab unit kan zowel seriematig als individueel worden toegepast in nieuwbouw, maar ook bij verduurzaming van bestaande woningen. HydrotopWorks heeft naast deze indakoplossing ook nog een schoorsteenvariant van de techniek (HydroCap) en een verticale module voor de buitengevel (HydroWall).

3 reacties op “NIBE toepasbaar als indak-warmtepomp

 1. Ad schreef:

  Ziet er veelbelovend uit. Alleen toepasbaar voor NIBE of ook voor andere merken?

  • Eddy Buitings schreef:

   Kan, maar gelijkwaardigheid. Zoals beschreven: concept is ook met panasonic via distributeur. Omdat je ventilator van wp haalt moet het systeem wel gekeurd worden

 2. Marcel Korblet schreef:

  Mooi systeem! Ook mooi te combineren met een verticale boiler!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.