fbpx
Nieuws

Nieuw offensief binnenklimaat scholen

Nieuw offensief binnenklimaat scholen

Ruim dertig bedrijven uit de installatie- en elektrotechniek, domotica en architectuur gaan samen met kennis- en onderzoeksinstellingen aan de slag om het leefklimaat in schoolgebouwen fris, schoon, gezond en energieneutraal te maken.

 

 

In 80% van de circa 10.000 scholen in Nederland zijn de luchtkwaliteit en de klimaatregeling ondermaats. Dit heeft een negatieve invloed op het welzijn van leerlingen en leerkrachten en op de leerprestaties. Ondertussen zijn veel schoolgebouwen niet energie-efficiënt en daardoor nodeloos duur in gebruik. Bovendien wordt onderhoudsbudget geïnvesteerd in de verkeerde zaken. Voor dit miskende probleem willen de bedrijven en instellingen medio 2015 een integrale oplossing presenteren, die voor zowel bestaande als nieuwe gebouwen toepasbaar is.

 

Betrokken kennisinstellingen zijn onder meer Ruimte OK en de TU Eindhoven (met kennisinbreng van studenten). Vanuit het bedrijfsleven nemen zowel grote als kleine gespecialiseerde ondernemingen deel. Samen kijken ze niet alleen naar (bouw)techniek en installaties, maar ook naar aspecten als veiligheid, duurzaamheid en energie en naar alternatieve financieringsvormen. Tegelijk willen ze schooldirecties en -besturen nadrukkelijk ondersteunen in bewustwording en opdrachtgeverschap, omdat de behoeften en mogelijkheden ook bij de doelgroepen zelf niet duidelijk zijn.

 

Kennis delen 

De deelnemende partijen zijn ervan overtuigd dat het zaak is om niet af te wachten, maar zelf actie te ondernemen; er liggen meer dan voldoende kansen. Om die te verzilveren hebben ze nu besloten hun expertise te delen volgens een innovatieve samenwerkingsmethodiek: Collin (voor ‘collectieve intelligentie’). Collin betrekt de gebruikers intensief bij de vastlegging van doelen en specificaties, brengt structuur en laat een netwerk groeien waarin vanuit de gezamenlijke inbreng op een natuurlijke manier nieuwe kennis ontstaat. Voor het eind van dit jaar kiezen de partijen twee pilotprojecten en gaat een serie workshops van start. Met deze benadering willen ze binnen een halfjaar hun ambities voor de gewenste totaaloplossing hebben vastgelegd, als basis voor een succesvolle gezamenlijke uitvoering.

 

Initiatief

De krachtenbundeling is een initiatief van Stichting KIEN, het Knooppunt Innovatie Elektrotechniek Nederland, dat overheden, bedrijven, instellingen, netwerkorganisaties en gebruikers samenbrengt om te komen tot innovatieve oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. 

1 reactie op “Nieuw offensief binnenklimaat scholen

  1. Wilbert Smits van Oyen schreef:

    Het is zaak dat scholen bewust worden van de luchtkwaliteit gedurende de dag. De CO2 concentratie is een goede indicator voor de luchtkwaliteit. Door in elk klaslokaal een CO2 indicator op te hangen met display en stoplichtleds en desgewenst een geluidsignaal dat klinkt bij overschrijding van de hygiënische grenswaarde, kan er bewust(er) worden geventileerd met beschikbare ventilatievoorzieningen. We moeten niet vergeten dat ruim 4.500 basisscholen nog zijn aangewezen op natuurlijke ventilatie.

    Bewustwording is de eerste stap naar een gezond binnenklimaat. Als blijkt dat met beschikbare ventilatievoorzieningen (bijv. ramen, deuren, luchtroosters) te vaak het CO2 gehalte te hoog wordt dan is de volgende stap om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn van mechanische ventilatie. Je hebt hier diverse oplossingen zoals een afzuigbox in combinatie met luchtroosters of balansventilatie met warmteterugwinning. Het beschikbare budget zal hier dus een belangrijke rol spelen. Als je denkt in termen van kosten en opbrengsten dan moet men zich realiseren dat het hier gaat om het verbeteren van de leerprestaties en het voorkomen van gezondheidsproblemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.