fbpx
Nieuws

Nieuw ROVC levend cursuslokaal

De nieuwbouw van technisch opleider ROVC komt propvol innovatieve installatietechniek. Het gebouw, de techniek en de data die hieruit voortkomt wordt ingezet als lesmateriaal.

De bouw van het TechCenter is gestart. Oplevering is dit najaar. Het pand van ROVC brandde in mei 2018 af. Sindsdien maakt de opleider gebruik van een tijdelijke lokatie.

In het nieuwe TechCenter worden zeven klimaattechnologieën geïntegreerd. Dit zijn bijvoorbeeld een WKO-systeem, een lucht-water warmtepomp en een VRF-systeem. De systemen zelf en de informatie uit deze systemen maken onderdeel uit van het praktijkgedeelte van de cursussen op het gebied van installatie.

John Huizing, directeur bij ROVC: “Vanaf de start hebben we de wens gehad om een pand neer te zetten waarin cursisten worden geïnspireerd en uitgedaagd op het gebied van techniek. Cursisten komen overal in het pand in aanraking met de technieken. Er is bijvoorbeeld een route over het dak waar het VRF-systeem staat en cursisten kunnen het WKO-systeem bewonderen. Met dit systeem slaan we, op honderden meter onder de grond, warmte en kou op.”

WSi techniek uit Groenlo gaat de techniek verzorgen: “Zeven klimaatconcepten in één gebouw kom je zelden tegen. De nevenfunctie van de technieken als lesmateriaal, maakt het een uniek concept”, zegt directeur Bart Wopereis.

Koppeling BIM-data en GBS-systeem

Naast dat alle technieken in het pand zichtbaar zijn voor cursisten, vormt het pand ook input voor de cursussen van ROVC. BIM, het 3D Bouw Informatie Model, biedt virtueel inzicht in het gebouw met al haar techniek, tot in de fijnste details. Dit model heeft ROVC gekoppeld aan het gebouwbeheersysteem (GBS). Zo wordt het mogelijk gemaakt om bijvoorbeeld de energieprestatie of de luchtbehandeling van het pand virtueel na te bootsen, maar ook het werkelijke verbruik op dat specifieke moment te tonen. In de praktijklessen gaan technici hiermee aan de slag.

ARX Architecten ontwierp het gebouw: “Het gebouw is volledig afgestemd op de onderwijsvisie. Bij het ontwerp hebben we continu de vraag in ons achterhoofd gehouden: ‘Hoe ervaart de cursist het gebouw en wat heeft hij nodig om optimaal te studeren?’”, zegt architect Hugo Lenselink. Rots Bouw uit Aalten bouwt het duurzame pand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.