Volgens netbeheerder Stedin is een woonwijk in 2050 zonder aardgas goed mogelijk. Dat is de conclusie na de evaluatie van het energieproject Hoog Dalem. In de Gorinchemse ‘all electric’ wijk Hoog Dalem heeft drie jaar een proef gedraaid, waarin samen met 42 deelnemende huishoudens is onderzocht hoe zonne-energie maximaal gebruikt kan worden.
Pilot
De pilot moest antwoord geven op drie vragen.
- Is een elektriciteitsnetwerk zoals we het vandaag de dag ontwerpen opgewassen tegen de energievraag van morgen, waarin aardgas geen rol meer heeft?
- Hoe benutten we lokaal opgewekte (zonne)stroom optimaal en welke rol kan opslag van energie daarbij spelen?
- En hoe beoordelen gebruikers/bewoners de oplossingen die worden ontwikkeld en hoe gaan ze er in de praktijk mee om?
David Peters, directeur Strategie & Innovatie van Stedin: “Voor Stedin is proeftuin Hoog Dalem een succes. Met deze antwoorden kunnen we werken aan infrastructuren die de energietransitie mogelijk maken.”
Deelnemersmotivatie
In de proeftuin is regelmatig onderzoek gedaan naar de beleving door de deelnemers. Uit het ervaringsonderzoek blijkt dat als de deelnemers echt betrokken worden en kunnen meedenken over het geïmplementeerde energiesysteem, de slagingskans van het project wordt vergroot, net als de acceptatie van het energiesysteem bij de gebruikers. Zonder gemotiveerde bewoners, geen geslaagde proeftuin.
Het Rijk kondigde al eerder aan dat de aansluitplicht op aardgas voor nieuwbouw gaat vervallen.
wat moet Stedin, een monopolist op gebeid van aansluitingen en kabels en leidingen in de grond met energie in woningen???
Stedin moet zicht concentreren op hun eigen producten want daar is nog genoeg te verbeteren ook als het om duurzaam gaat.
en op kosten besparing voor al zijn klanten( dat woord kennen ze niet eens)
het spreekwoord “schoenmaker hou je bij je leest” is hier overduidelijk van toepassing
PS op mijn eerdere bericht over Stedin;
dat het rijk de aansluitplicht voor gas laat vervallen is een politiek advies, de gevolgen voor burgers zijn over de volgende 10 jaar bij nieuwbouw zeer kosten verhogend en bedenkelijk duurzaam.
ons landelijk elektricitiets netwerk is voorlopig NIET geschikt voor grootschalig PV, elektrische auto’s, warmtepompen.
mijn aan de politiek is; waar komen de nieuwe kolencentrales of kerncentrales te staan? om het verhoogde elektriciteit verbruik te waarborgen?