fbpx
Nieuws

Naast gevestigde namen als Kiwa, Dekra en Bureau Veritas komt er een vierde certificeerder voor de Gasketelwet op de markt: CBI-NL. Het nieuwe bedrijf presenteert zich als “enige certificerende instelling maar één werkveld, namelijk de BRL6000-25”.

CBI-NL heeft sinds september vorig jaar een inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Het jonge bedrijf richt zich voornamelijk op eenmansbedrijven en kleinere installatiebedrijven, waarvan een groot deel nog met het certificeringstraject moet beginnen. “Er komt een enorme golf aan bedrijven die gecertificeerd moeten worden”, zegt directeur Janine van den Nieuwenhuijsen. “We zien dat er voldoende ruimte is voor een extra certificerende instelling.”

Nog een jaar de tijd

De Gasketelwet trad in oktober vorig jaar in werking, met een overgangsperiode van anderhalf jaar. Dat betekent dat installateurs vanaf 1 april 2022 gecertificeerd moeten zijn als ze willen blijven werken aan gasverbrandingsinstallaties. Die certificering bestaat uit twee stappen: ten eerste moeten monteurs hun vakbekwaamheidspapieren halen en daarna moet het installatiebedrijf aantonen dat de vereisten vanuit de nieuwe wet ook in de bedrijfsvoering zijn doorgevoerd.

Installatiebedrijven zullen dus op zoek moeten gaan naar een certificerende instelling die hen dat verplichte certificaat kan overhandigen. Dan kunnen ze zich wenden tot de bekende instellingen Kiwa, Dekra en Bureau Veritas, maar daar komt nu dus een vierde optie bij: CBI-NL. De vraag is: wat is de meerwaarde van dit nieuwe initiatief? “CBI-NL richt zich in eerste instantie puur op certificering voor de Gasketelwet. We hebben dus echte focus”, zegt directeur Janine van den Nieuwenhuijzen. “Verder komen onze auditors zelf uit de installatiewereld en ze snappen dus heel goed waar installateurs tegenaan lopen.”

Onderhoudsapp Maintenanz

Dat CBI-NL voeling heeft met de installatiewereld klopt wel. Inspirator achter CBI-NL is installateur Peter Deckers, die vorig jaar onderhouds- en opleverapp Maintenanz lanceerde met zijn compagnon Frank Heijckers. Maintenanz is inmiddels behalve voor stookinstallaties ook voor ventilatietoepassingen te gebruiken. Van den Nieuwenhuijsen: “Peter Deckers is door zijn kennis van de ‘gasketelrichtlijn’ BRL 6000-25 als adviseur bij CBI-NL betrokken. Ik wil wel benadrukken dat wij onafhankelijk zijn. Installateurs kunnen zelf kiezen welke opleverapp of welk kwaliteitshandboek ze gebruiken.”

Kennis van de installatiewereld alleen is mogelijk niet voldoende om als certificerende instelling succesvol te zijn: ook van ‘certificeren’ moet je verstand hebben. Van den Nieuwenhuijsen: “Ik heb in mijn carrière in de financiële sector veel ervaring met het inschatten van risico’s bij bedrijven, het maken van afspraken en het borgen van deze afspraken. Die ervaring komt bij CBI-NL goed van pas.”

Accreditatie

Het is nog niet zeker dat CBI-NL straks ook daadwerkelijk kan gaan certificeren. De Gasketelwet schrijft voor dat alle certificerende instellingen, dus ook CBI-NL, eerst nog geaccrediteerd moeten worden door de RvA. Op dit moment is nog geen enkele certificerende instelling geaccrediteerd. Van den Nieuwenhuijsen: “Ik verwacht dat dat nog minstens wel een half jaar zal duren. Maar voor het zover is, kunnen installatiebedrijven prima al beginnen om de bedrijfsvoering in lijn te brengen met de BRL 6000-25. Dat maakt certificering straks een stuk eenvoudiger.”

14 reacties op “Nieuwe certificeerder richt zich op kleine installateur

 1. Alex Sons schreef:

  Graag meer info.

 2. Kool schreef:

  Als er niet gehandhaaft !! Weet ik nog niet wat we moeten als zzp,r
  BRL 6000. 25 kost al gauw 2000.00
  Buiten alle log boeken en aministratie.

 3. Ard Mulders schreef:

  Na 26 jaar als erkend installateur te hebben gewerkt overweeg ik sterk er mee te stoppen met de erkenningen voor het installatie concept. Als ZZP-er met 50 onderhoudsklanten zou ik die soep moeten verdelen over mijn onderhoud en klein klussen werk. De erkenning water, gas en onderhoud gas kost bij InstallQ € 254, ex BTW, waarbij dan de richtprijs van €2.500 erbij komt van de BRL. Als ik die kosten zou moeten verdelen over mijn klantenkring, zou dit beteken dat voor het start tarief van een onderhoud €56,00 zou moeten vragen om ENKEL deze erkenningen in stand te houden. Let wel in 2002 (toevallig een oude factuur gevonden bij het opruimen van de zolder) betaalde ik voor een gas erkenning bij EnergieNed €31,12 inclusief BTW. Het lijkt wel dat iemand niet beseft wat de discussie is die gaat volgen als we een factuur van ruim € 130,00 = (56,00 + 75,00) voor een onderhoud aan een CV keteltje op zolder van een oud vrouwtje die rond moet komen van haar AOW-tje.
  We worden steeds gekker hier in Nederland met de regeltjes. Nou meneer Nijpels en overige volgelingen, bedankt, deze melkkoe gaat naar de slachtbank. Succes collega installateurs hou Nederland in de lucht met gas!!

 4. Henk schreef:

  De grote jongens hebben het voor elkaar, de kleine zelfstandige uit de markt gooien waardoor zij een monopoliepositie krijgen en de prijzen lekker op kunnen drijven. Veel problemen komen door de grote jongens die in de top teveel willen verdienen en dus op de uitvoerende werkzaamheden beknibbelen.

 5. Robin schreef:

  Op weg naar nog meer monteurs tekorten! Dankzij mislukte VVD’ers die nu via deze weg geld willen binnen harken Uneto was ook zo’n mislukte geldzuiger die nu onder het hoedje van instalQ verder gaat. De erkende installateur moet je hebben alleen jammer dat ik al door een vers gecertificeerde installateur geïnstalleerde ketel heb afgekeurd voor één onderhoudsabonnement omdat één 30 jaar oude gaskraan niet was mee vervangen, evenals één even oude gecombineerde ventilatie /rookgas dak doorvoer met roestvrijstalen fex vol scheuren en gaten die onder de aluminiumoxide zat, de ketel die 1,5 cm voorover hing omdat de schroeven niet waren aangedraaid, de aanvoer pijp naast de Avanta eerst omhoog liep en daar bovenin was voorzien van een T-stuk voor de overstort, samengesteld uit oude en nieuwe delen om het T-stuk compleet te maken, vandaar ging de aanvoerpijp met een bocht weer naar beneden naar de installatie, hoezo luchtproblemen, en hoezo de erkende installateur met erkenning van een onder het hoedje van installQ weggekropen partij! Ze schoppen zonder blaam de wettelijk erkende diploma’s van de monteurs van tafel, die deze diploma’s tegen hoge studiekosten en vele jaren van studie hebben binnengehaald!
  Ik zit meer dan 42 jaren in het vak en heb gehele scholen, flats, fabrieken en woningen voorzien van zowel dik als dunwandige installaties en daarnaast óók stoom installaties gebouwd met “fotolassen” omdat stoom systemen onder zeer hoge drukken werken. Bij de CO cursus heb ik begrepen dat we o.a. bochtjes moeten buigen!? Hoezo een gediplomeerde monteur kleineren! En nu als ZZPer óók nog een bedrijf erkenning erbij halen! Goed onderhoud kost tussen de € 90 en €200, immers 3/4 tot 1,5 uur werk inclusief de benodigde metingen. Immers zijn de benodigde onderhoudsets ook tussen de €10 en € 100. Klant piepen nu al dat onderhoud duur is en geven soms aan dat ze de ketel wel laten branden tot hij kapot is, want een nieuw toestel in hun beleving goedkoper. Ketels worden brandgevaarlijk en onderhoud is wettelijk NIET verplicht. Maar de ZZper mag zich blauw gaan betalen voor erkenningen.
  Geen erkenning halen, dan boete en stoppen om vervolgens één paar jaren voor het pensioen te stoppen! Geen rechten op bijstand omdat je zuur verdient pensioengeld boven de €5000 eerst moet worden opgemaakt. En de gemeente bepalen dat je van dat geld een bedrag per maand mag onttrekken gelijk aan de bijstand uitkering. Het is allemaal te schofterige voor woorden hoe geldzuigers mensen die ZZPer zijn geworden leegzuigen en kapot maken die vervolgens van een armzalig pensioen moeten gaan overleven. Genoeg die dus ook hierdoor hun huis moeten gaan verkopen, diep triest!
  Te gek voor woorden dat de overheid zich zo laat manipuleren door de praktijken van geldwolven. Er vallen meer verkeersslachtoffers door telefoon gebruik achter het stuur dan door koolmonoxide, laten ze dat maar aanpakken.
  Robin

 6. Nico van der Vegt schreef:

  Ik heb hier al eens eerder een reactie over geplaatst, maar de gang van zaken rond deze certificering in het kader van de gasketelwet lijkt verdacht veel op de gang van zaken rond de invoering van de BRL-K14032 Reiniging en desinfecteren van drinkwaterinstallaties 2014 – 2016. De eisen voor erkenning waren zodanig geschreven dat al bij voorbaat uitsluitend de grote jongens hiervoor in aanmerking kwamen; landelijke dekking, gegarandeerde uitruktijden, de inrichting van de organisatie met scheikundig gekwalificeerd personeel, enz.

  Verwacht ook niet dat dit een stille door zal sterven omdat de handhaving te wensen overlaat. Je verzekeraar zal straks gaan handhaven. In mijn bedrijfsaansprakelijkheidspolis werden zo ineens Legionella gerelateerde activiteiten expliciet benoemd, gekoppeld aan een forse premiestijging en de verplichte BRL-K14032 certificering…. Zonder ooit Legionellaschade te hebben geclaimd; hoe kwam mijn verzekeraar toch aan die wijsheid???

  Zo zal het straks ook gaan met het ‘aanraken’ van een gasketel. Dat zal zo ineens een groot risico gaan heten. En nog een ander punt; hoe gaan de UGV-verzekeraar hiermee om? Is een particulier die z`n ketel niet of door een niet gecertificeerd bedrijf laat onderhouden nog wel verzekerd….????

  • Mark. schreef:

   Allemaal gelijk! Kartel vorming, ander woord kan ik er niet voor vinden.
   Zoals iedereen verwoord, de markt wordt dicht getimmerd door de grote “prutsers” en de bedrijven met geld.
   En de handhaving kan zo simpel. Als de ketel hangt een controle door ….. (nader te bepalen onpartijdige partij) klaar.

 7. CV specialist schreef:

  Ik ben als ZZPer wel blij met deze certiceringen. Zo komt er eindelijk eens echte erkenning van onze vakmanschap. De zogenaamde erkeningen van InsattQ of Techniek Nederland zijn een lachertje. En ik ga voor de Kiwa BRL omdat deze de helft gaat kosten ten opzichte van de BRL6000-25.
  De CI’s gaan onaangekondigd installaties controleren, zo is er toch handhaving want je weet nooit wanneer er gecontroleerd wordt.

  • Ard M schreef:

   Meneer de CV specialist, waarom komt u niet met uw eigen naam uw verhaal doen, of bent u werkzaam in loondienst o.d. en hoe ziet uw klanten portaal eruit dat je zo makkelijk deze kosten (met de bijkomende administratieve tijd ) aftikt.

   • CV specialist schreef:

    Namen heeft niets te naken met deze discussie.
    En nee ik ben niet in loondienst.
    De kosten moet je spreiden. Even een eenvoudige en snelle berekening. Ik ga even van het wat eerder is genoemd hier boven 2500 euro voor een certificaat. Gemakshalve ga ik even uit van 40 werkbare weken op jaarbasis. Dat is 2500:40=62,5
    Een week heeft 5 werkdagen dus 62,5:5=12,5. Een werkdag ga ik uit van 6 uur effectief dus 12,5:6=2,08. Dus als ik mijn uurtarief met 2,5 a 3 euro omhoog doe heb ik de kosten terug. Nu als ik voor de kiwa certificaat ga is ongeveer de helft van de BRL6000-25 dus 2500:2= 1250. Dus dan hoeft mijn uurtarief maar met 1,25 a1,5 euro te stijgen. Jongens dit heet ondernemen. Je moet je kosten spreiden.

 8. Rein Gelten schreef:

  Waarom wordt gerefereerd aan de “gasketelwet”? Er is helemaal geen nieuwe gasketelwet. Er is een uitbreiding van het Bouwbesluit wat de certificering van bedrijven regelt die gasapparaten installeren, repareren of onderhouden met de daarbij behorende eisen. Je moet straks dus gecertificeerd zijn om gastoestellen (dat kunnen gasketels, gasgeisers, gashaarden, gaskachels, gasboilers, etc. zijn) te mogen installeren, repareren of onderhouden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.