fbpx
Nieuws

Nieuwe eisen kachels nu pas van kracht

Kachels en haarden moeten vanaf januari aan strengere eisen voldoen. Eigenlijk hadden die al twee jaar geleden van kracht moeten worden, maar het blijkt dat de Europese Commissie een stokje voor dat kabinetsvoornemen heeft gestoken.

Het gaat om de Europese Ecodesign-richtlijn, die eisen stelt aan de uitstoot van fijnstof en koolmonoxide en ook aan het energetische rendement. Kachels moeten een seizoensgebonden energie-efficiëntie hebben van minimaal 65% en wanneer ze op pellets branden gaat de eis omhoog naar 79%. Voor fijnstof liggen de eisen op respectievelijk maximaal 40 mg/m3 en 50 mg/m3. Gert Kooij, voorzitter van de haarden- en kachelbranche NHK: “Wij staan helemaal achter de kwaliteitseisen die aan de Ecodesign hout- en pelletkachels worden gesteld. We vragen het ministerie om te handhaven.”

Mislukt plan

Drie jaar geleden wilde toenmalig staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat in het kader van het Schone Lucht Akkoord de eisen uit deze Europese richtlijn versneld invoeren in Nederland, al per 2020. Maar onlangs bleek dat de Europese Commissie hier niet mee kon leven. “Omdat
vervroegde inwerkingtreding conflicteert met de Europese normen uit de bouwproductenregelgeving”, zo liet Van Veldhoven de Tweede Kamer weten.

Subsidies

Twee weken geleden maakte de gemeente Utrecht bekend dat eigenaren 500 euro subsidie krijgen als ze hun oude kachel inruilen voor een exemplaar dat voldoet aan de eisen uit de Ecodesign-richtlijn. Voorheen was er ook een landelijke subsidie voor pelletkachels, maar die is sinds twee jaar afgeschaft: ook weer in het kader van schone lucht. Het schrappen van die subsidie heeft tot nu toe echter nauwelijks invloed gehad op de verkoop van pelletkachels: die zit nog steeds in de lift.

34 reacties op “Nieuwe eisen kachels nu pas van kracht

 1. Bert schreef:

  Niet duidelijk is of dit ook geldt voor bestaande situaties of uitsluitend de nieuw verkochte producten ?
  Wat over 5 of 10 jaar ? Wat zijn de normen voor die kachels en hun uitstoot ?

  • M. Peters schreef:

   Alleen op oude. En ondertussen gaat de gasprijs sky high en heeft niemand het meer over dit soort onzinnig geneuzel. Laten we het over oude diesels hebben en de Hoogovens, over de open geitenstallen….

  • Anti-stoker schreef:

   Los van de fijnstof en ultrafijnstof problematiek en de daarmee gepaard gaande gezondheidsschade is het opofferen van onze laatste stukjes natuur ten gunste van een avondje gezelligheid voor pyromanen behoorlijk pervers te noemen. En dan maakt het voor de boom niet uit in welke kachel hij een uurtje mag knetteren.

   • Maarten van Hilversum schreef:

    Anti-stoker, het woord pyromaan is hier niet juist gekozen omdat het bin het stoken van een kachel om een beheersbaar vuur gaat dat ook niet geblust hoeft te worden. Pyromanie is aan psychische aandoening, een ziekelijke fascinatie voor vuur. Ook produceert elk bos en elk park brandhout.

   • kristof schreef:

    Als er wordt gewerkt met fijnstoffilters is hier het probleem van fijnstof redelijk goed van de baan. Een boom die telkens wordt geplant ter compensatie van een boom die wordt gehakt voor verbranding (en als men de assen terug op hetzelfde stukje grond strooit waar die bomen staan) is er sprake van 0 CO2 uitstoot en geen gronderosie mits de assen terug worden gestrooid. Dit is een vorm van groene CO2 in tegenstelling tot fosiele brandstoffen.

   • Andre schreef:

    Wat toch weer een gezeik. Niks beters te doen zeker. Mijn vriendin heeft ook astma. Je moet gewoon met gezond verstand stoken. Zij heeft nooit last van
    (Fijn)stof. Droog hout gebruiken(zonder verf of andere vervuilingen)…….. schoon stoken………..zorgen dat de as goed uit je kachel is voordat je hem aansteekt en rustig stoken. Niet al het stof omhoog jakkeren

   • Jerry van der Waarde schreef:

    Hoe zo natuur opofferen?

  • Hans schreef:

   Verwachting is dat rond 2030 er een totaal verbod komt op houtstook. Heeft ook te maken met afspraken om te stoppen met houtkap.

 2. Arie schreef:

  Minder luchtvervuiling? Deze kachels stoten extreem veel ultrafijnstof uit.
  Dat lijkt me geen vooruitgang.

 3. Arthur Braun schreef:

  Azijnpissers genoeg ga je lekker druk maken om kolencentrales in China Duitsland Polen Rusland. Nee hoor speld op de wereldkaart Nederland gaat de helewereld reden door het leven in Nederland ondraaglijk onbetaalbaar onredelijk en stronk vervelend te maken.

  Ik wacht op de wet gender neutrale wortel gestokte co2 neutrale biologische wereld redende kachel alleen in Nederland. Of bestaat Nederland eigenlijk al niet meer

  • Guus schreef:

   Ik vind dat je volkomen gelijk hebt, Nederland moet weer eens het braafste jongetje van de klas zijn

  • FrLW68 schreef:

   Nederland is een speldeprikje op de wereldbol. Genoeg landen, zelfs in Europa, waar houtstook wordt gebruikt voor het avondeten. Waar kolen worden gestookt en waar diesels rondrijden zonder katalysator.
   Iemand nog een 40 jaar oude houtkachel kopen? Wij krijgen een nieuwe met EcoDesign 2022. We gunnen anderen ook stookplezier met deze hoge gasprijzen

  • Jannes schreef:

   Enige tijd terug stond er een artikel in de Telegraaf over kolen stoken. Wat wij in 10 jaar aan co besparen gooit China er in 3 uur uit met de kolencentrales. Waarom moeten wij in Nederland altijd vooroplopen en de braafste van de klas zijn. In landen om ons heen krijg je subsidie voor gas en wij gooien ons gasnet te grabbel.

 4. Ger schreef:

  Zelfs met Ecodesign wordt ons milieu om zeep geholpen en krijgen mensen last van luchtweg aandoeningen en hartfalen. Want het gaat niet om één kachel, maar om meer dan een miljoen en dan laat ik de BBQ,s, tuinhaarden e.d. nog buiten beschouwing.
  Het is een middeleeuwse manier van verwarmen, aangewakkerd door belangenorganisaties. Het reptielenbrein van de stoker laat zich graag verleiden tot “fikkie stoken”.

 5. Kees schreef:

  Dit is weer een middel van de regering om de mensen tegen elkaar op te zetten.

 6. Martin schreef:

  Minder mensen, minder huizen, minder kachels

 7. Ikstookbossenop schreef:

  Stop met vliegvakanties, dat levert meer milieuwinst op dan stoppen met houtstoken.

 8. Voskuil schreef:

  Wij hebben een Zweedse houtkachel die aan strenge eisen voldoet . De gassen die de eerste keer niet zijn verbrand, komen terug in de kachel en worden verbrand en we stoken alleen met goed gedroogd hout. In de Scandinavische landen en Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk stoken ze ook heel veel houtkachels!

  • FrLW68 schreef:

   Wij hebben ook een Zweedse gekocht. Contura toevallig.
   Deze voldoet aan de normen van 2022. In januari wordt deze geïnstalleerd en gaat de 40 jaar oude op marktplaats. (Het schijnt dat je in Utrecht €500 krijgt voor zo’n oudje, dus hoog bieden)

   Als hout hebben wij berken en essen, minimaal 2 jaar gedroogd

   • Cor van Schaik schreef:

    Biocentrales stoten meer co2
    Uit dan kolencentrales. Ze geven nog steeds subsidie op
    Biocentrales. En ik moet met mijn houtkachel stoppen? Er wordt met 2 maten gemeten. Ze hebben allemaal boter op hun hoofd. Schandalig.

 9. Jw schreef:

  Gezeik allemaal . Laat iedereen zich druk maken om al die lelijke zonnepanelen velden . Zonde van de al zo schaarse grond in dit land . Al zijn er misschien wel weer bomen voor omgezaagd die in me kachel kan .

 10. Prins schreef:

  Goed droog hout stoken of geperst ruf of nestro mooi droog brand schoon. Er zal wel minder gas verkocht worden nu het zo duur wordt ja en dat levert weer minder belasting op dus rutte gaat klagen de klootviool.

 11. De buurman schreef:

  Niet te ver van je huis denken.
  De buren ondervinden meestal hinder van ,de buur zijn hout kachel.bij mist en laag hangende bewolking.

 12. JL schreef:

  Dan kan men in België aan de bak. Daar stookt de gemiddelde vrijstaande woning met 2 open haarden de hele winter 24/7. Daar zijn wij nog maar kleine jongens bij en toch o zo dichtbij. Nederland is een zeer vervelend land geworden om te wonen. Mensen met €€€, lekker emigreren. Er zijn zoveel landen waar je veel meer met je geld kunt doen en heerlijk kunt genieten in een zalig klimaat.

 13. J. B schreef:

  Wat een stelletje pisnichten hier

 14. Ruud Luttmer schreef:

  Naast eigen genot, houd ook graag rekening met de buren/buurt!

  Een eerste, voorlopige inschatting is dat het stoken van hout leidt tot 900 à 2700 voortijdige sterfgevallen in Nederland. De voorbeelden van negatieve gezondheidseffecten door houtrook zijn talrijk. Het Longfonds geeft aan dat zo’n 750.000 mensen met een longziekte in Nederland regelmatig benauwd zijn door houtstook.
  Lees hierover in diverse bronnen over gevolgen houtstook voor jezelf, je gezin, de buren en de buurt:
  – Longfonds.nl
  – rivm. nl
  – luchtfonds.nl
  – Stookwijzer.nu
  Etc.

 15. Wiggert De Jongh schreef:

  Wordt mijn kachel uit 1993 dan ook gekeurd en gecontroleerd?

 16. Ruud Luttmer schreef:

  Houtstook een ramp voor klimaat én luchtkwaliteit
  Sterfte als gevolg van houtstook hoger dan aantal verkeersdoden?

  Prof. Dr. Lars Hein van de universiteit Wageningen schatte in 2018 het aantal doden als gevolg van houtstook destijds al tussen 900 en 2.700 per jaar. Vergelijk dit met het aantal verkeersdoden in 2019 van 661…

  Volgens het Longfonds zijn 750.000 mensen met een longziekte regelmatig benauwd door houtstook. Sinds 2018 zijn er veel houtkachels en biomassacentrales bijgekomen. Volgens RIVM is houtstook verantwoordelijk voor bijna 25% van alle fijnstof uitstoot in Nederland.

 17. Ruud Luttmer schreef:

  Negatieve gezondheidseffecten van houtstook
  Volgens het Longfonds is houtrook ongezond voor iedereen. Houtrook bestaat namelijk uit een gevaarlijke mix van chemische stoffen. Naast CO2 en water bevat houtrook voornamelijk fijnstof (PM10 en PM2,5), anorganische gassen zoals koolstofmonoxide en stikstofoxiden, vluchtige organische stoffen, polycyclische aromatische koolwaterstoffen en organische zuren. Deze stoffen kunnen leiden tot ernstige gezondheidsklachten en in het ergste geval tot vroegtijdig overlijden. Een eerste, voorlopige inschatting is dat het stoken van hout leidt tot 900 à 2700 voortijdige sterfgevallen in Nederland.

  De voorbeelden van negatieve gezondheidseffecten door houtrook zijn talrijk. Het Longfonds geeft aan dat zo’n 750.000 mensen met een longziekte in Nederland regelmatig benauwd zijn door houtstook. Daarnaast wordt de kans op het ontwikkelen van kanker 12 keer groter geschat bij houtrook dan bij een vergelijkbare hoeveelheid tabaksrook. Ook veroorzaakt houtstook gezondheidsproblemen bij kinderen en zuigelingen, zoals infecties aan de luchtwegen, ernstige aanvallen van astma en oorontsteking. Op zeer korte termijn kunnen eveneens gezondheidsklachten ontstaan. Een studie met vrijwilligers die in experimenten enkele uren zijn blootgesteld aan houtrook, toont aan dat dit direct kan leiden tot gezondheidsschade. Kortstondige blootstelling kan zelfs cardiovasculaire aandoeningen uitlokken.

 18. jan schreef:

  Als in eersste instantie alle oude houtkachels en openbaarden verboden zouden worden, zijn we al een klein stukje op de goede weg.
  De grootste vervuilers worden immers toch niet aangepakt….. in dit kabinet, dat beschikt over enorm veel vrienden!!!!

 19. Petra schreef:

  En vervolgens wel 3000 lege vluchten met vliegtuigen die op vervuilde kerosine vliegen zodat we nu veel een wit zonnetje hebben en lucht vol met strepen blijft ???

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.