fbpx
Nieuws

Nieuwe installatie voor Kröller-Müller

Het Kröller-Müller Museum in Otterlo beschikt sinds half januari 2017 in het hele gebouw over een moderne klimaatinstallatie. Deze zorgt voor optimale klimaatomstandigheden voor de kunstcollectie en een behaaglijk gevoel voor de museumbezoeker. Ook bespaart het 20 procent energie. De volledige operatie duurde anderhalf jaar, waarbij het museum al die tijd open bleef.

Het Kröller-Müller Museum is de thuisbasis van de op een na grootste Van Goghverzameling ter wereld (bijna negentig schilderijen en ruim honderdtachtig tekeningen). Daarnaast zijn er talrijke topstukken te zien van moderne meesters als Claude Monet, Pablo Picasso en Piet Mondriaan.

20 procent

“Het museum was toe aan groot onderhoud van het klimaatsysteem”, legt Jeroen van Asseldonk uit. Hij is projectmanager namens het Rijksvastgoedbedrijf, dat eigenaar is van het museum. “We kozen ervoor om het hele museum in één keer te voorzien van duurzame, moderne systemen en oplossingen.”

“Belangrijk doel was om 20 procent aan energie te besparen. Uit berekeningen bleek dit een realistisch percentage. Zeker als je weet dat een museum behoorlijk wat energie nodig heeft voor luchtvochtigheid, binnentemperatuur en ventilatie. Dat komt in musea erg nauw.”

Volgens Johan Stegeman, hoofd Technische Dienst van het museum, is die besparing prima haalbaar. “Dat kan niet anders, zeker met alle nieuwe technieken waarover we nu beschikken. Waar we nu op gaan monitoren, is of de installatie stabiel blijft onder alle omstandigheden. Wat doet ze bijvoorbeeld bij grote mensenstromen? Of bij een weersomslag? Het wordt dus monitoren en ‘fijnslijpen’.”

WKK

De renovatie begon in het voorjaar van 2015. Het was voor het museum de eerste keer dat het vernieuwen van het klimaatsysteem zo grootschalig is aangepakt. Kuijpers-projectmanager Frank Engelen somt op: “We hebben achttien gloednieuwe luchtbehandelingskasten geïnstalleerd, een nieuwe stookruimte en koelcentrale ingericht en gezorgd voor alle elektro, leidingwerk en regeltechniek.”

Ook verving Kuijpers de bestaande warmtekrachtkoppeling (WKK) door een nieuw, kleiner exemplaar. Verder is het depot van het museum uitgebreid met een extra verdieping. Ook daar beschikt het museum nu over moderne klimaatsystemen die de kunstcollectie onder optimale omstandigheden beschermen tegen invloeden van buitenaf.

Fases

Kuijpers heeft de operatie fasegewijs uitgevoerd. Steeds werd een deel van het museumgebouw onder handen genomen. Ondertussen bleef het museum gewoon open. “We hadden het logistiek zo georganiseerd dat de werkzaamheden onzichtbaar bleven voor het publiek”, vertelt Stegeman. “De aanvoer van grote componenten, zoals luchtbehandelingskasten, gebeurde steevast op maandagen. Dan is het museum altijd gesloten.”

Cruciaal was wel dat de planning van de werkzaamheden strookte met de tentoonstellingsagenda. “Daar hebben we bovenop gezeten. Hierdoor konden enkele grote tentoonstellingen gewoon doorgaan. Bezoekers hebben nauwelijks wat gemerkt van de ingrepen. We hebben in het eerste kwartaal van 2016 zelfs meer bezoekers gehad dan ooit.”

Monitoren

Kuijpers blijft in 2017 de prestaties van de nieuwe installaties monitoren, zodat luchtkwaliteit, temperatuur en vochtregulering in het Kröller-Müller Museum van een perfect niveau zijn én blijven. Daarmee blijft de kunstcollectie optimaal geconserveerd en voelt de bezoeker zich in het museum heerlijk comfortabel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.