fbpx
Nieuws

Nieuwe methodiek voor brandinspectie

Installatiebranche, verzekeraars en inspecteurs hebben gezamenlijk een nieuwe beoordelingsmethodiek opgesteld voor brandrisico’s bij elektra. De manier waarop inspecteurs de risico’s nu nog beoordelen, biedt te veel ruimte voor onduidelijkheid. De nieuwe methodiek, die is vastgelegd in NTA 8220, moet daar een einde aan maken.

Gelijke criteria

Tot nu toe verwijzen verzekeraars in de polis vaak naar NEN 1010, NEN 3140 of eigen inspectiemethodieken. Deze inspectiemethodieken hebben betrekking op de minimale elektrotechnische veiligheid of op de bedrijfsvoering van een installatie. Bovendien gaat het daarbij vooral om elektrocutie en elektromagnetische compatibiliteit; brandrisico komt maar in beperkte mate aan de orde. NTA 8220 richt zich juist volledig op de brandrisico’s bij elektra. Inspecteur en verzekeraar hanteren zo voortaan dezelfde criteria als het gaat om brandveiligheid.

Risiconiveau

NTA 8220 beschrijft de brandrisico’s én het risiconiveau. Constateert de inspecteur een mankement, dan geeft NTA 8220 aan welke maatregelen hij of zij moet adviseren. De nieuwe methodiek staat onder beheer van het Nederlandse Normalisatie Instituut (NEN).

1 reactie op “Nieuwe methodiek voor brandinspectie

  1. Theo Dongelmans schreef:

    Hoe kom ik aan de NTA 8220? Mag ik daadwerkelijk een godsvermogen voor neertellen en is het vervolgens weer een onbegrijpelijk juridisch brouwsel geworden?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.