fbpx
Nieuws

Nieuwe minister ontmoet installateurs

De nieuwe minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordeling, Hugo de Jonge, had gisteren in zijn nieuwe rol een eerste ontmoeting met de installatiesector. De Jonge voerde een uitgebreid gesprek met vier installateurs en Doekle Terpstra en Erik van Engelen van Techniek Nederland.

De ontmoeting vond plaats te midden van de werkzaamheden in het provinciehuis van Zuid-Holland. Een toepasselijke plek, omdat het gebouw een ingrijpende renovatie ondergaat en straks volledig energieneutraal zal zijn. De Jonge wil zich zo snel mogelijk thuis voelen op zijn nieuwe werkterrein; hij vroeg de delegatie van Techniek Nederland en de vertegenwoordigers van Kuypers, Breman, ST/Warmte en Tibo/Veen het hemd van het lijf.

Enorme klus

De klimaatambities van het nieuwe kabinet komen voor een belangrijk deel terecht bij het ministerie voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Als het aan het kabinet ligt komen er tot 2030 jaarlijks 100.000 duurzame nieuwbouwwoningen bij. Daarnaast moeten 1,5 miljoen bestaande woningen worden verduurzaamd. Minister De Jonge maakte duidelijk dat hij veel vertrouwen heeft in de technieksector bij het realiseren van de plannen. “Er zit zoveel kennis en creativiteit in deze branche. Op alle fronten moet de lat omhoog: eisen, tempo en regie. We hebben een enorme klus te klaren en dat gaan we met elkaar doen.”

‘Ga planmatig verduurzamen’

De aanwezige leden vertelden de minister dat de verduurzamingsopgave alléén mogelijk is wanneer partijen in op basis van gelijkwaardigheid samenwerken. Erik van Heuveln van Breman Installatiegroep voegde daaraan toe dat het essentieel is om projecten goed te kunnen plannen. “Als de overheid duurzaamheidsprojecten aanwijst en er vervolgens afblijft, kunnen wij de werkzaamheden goed organiseren en realiseren.” Volgens Aukje Kuypers (algemeen directeur van Kuijpers) zijn installateurs bij uitstek geschikt om de beleidsuitgangspunten van het kabinet in de praktijk uit te voeren. “Wij hebben duidelijkheid nodig op het gebied van eisen en doelstellingen. Vervolgens kunnen wij daar als marktpartijen op inspelen. Daar ligt onze kracht. Wij zijn doeners.”

Hybride warmtepompen

Martin Hoekstra (ST/Warmte) wees de minister erop dat we met de hybride warmtepomp binnen relatief korte tijd de CO2-uitstoot van de gebouwde omgeving fors kunnen terugdringen. “We willen in Nederland allemaal graag zonnepanelen op ons dak, maar in de meeste gevallen reduceer je met een hybride warmtepomp de CO2-uitstoot sneller. Bovendien breng je met zo’n installatie bij de huidige gasprijs de energiekosten meteen flink naar beneden. De overheid kan met goede voorlichting een duwtje in de rug geven om de komende jaren op grote schaal hybride warmtepompen te plaatsen.”

Tanja Loeff-Hageman (Tibo-Veen), sinds 1 januari vicevoorzitter van Techniek Nederland, vertelde de minister dat verduurzaming voor de technieksector inmiddels vanzelfsprekend is. Van de overheid hebben we vooral standvastigheid in beleid nodig. Daar moeten we van op aan kunnen.’ 

Productief partnership

Voorzitter Doekle Terpstra maakte met name duidelijk dat de sector samen met de overheid wil optrekken om de klimaatambities waar te maken. “Het was een héél goede bijeenkomst met een minister die gretig is om kennis af te tappen van onze leden. Hugo de Jonge zoekt ook duidelijk de verbinding en dat is een voorwaarde voor een productief partnership.”

Rondleiding

Na het tafelgesprek leidde Alex Hesling, directeur van Kuijpers LifeCycle Partners en projectdirecteur van de renovatie van het provinciehuis, het gezelschap rond door het provinciehuis. Daarbij was ook gedeputeerde Willy de Zoete van de provincie Zuid-Holland aanwezig. De renovatie en verduurzaming van het gebouw wordt dit voorjaar afgerond.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.