Ga naar hoofdinhoud

,

Nieuwe Nederlandse thuisbatterij op komst

De broers Roel (29) en Maurice van der Ende (26) starten met de voorinschrijving voor de Planetpod, een in Nederland ontwikkelde AI-thuisbatterij. De compacte thuisbatterij met ingebouwde omvormer komt halverwege volgend jaar op de markt.

De batterij van lithium-ijzer-fosfaat kan zonne-energie opslaan en leveren aan het huis wanneer het nodig is. Dankzij het zelflerende algoritme laadt de batterij op met goedkope (zonne)stroom en kan het in huishoudens met een dynamisch contract dit automatisch met winst verkopen. De batterij heeft een capaciteit van 8 kWh, heeft een laadvermogen van 4 kW, een onladingsvermogen van 3,5 kW en heeft een ingebouwde omvormer.

Belangstelling batterijen groeit

De markt voor thuisbatterijen is volop in ontwikkeling sinds de salderingsregeling op de helling kwam te staan. Nu de terugleversubsidie blijft bestaan, gaan energiemaatschappijen kosten voor terugleveren in rekening brengen. Deze ontwikkeling vergroot de interesse van met name panelenbezitters om in combinatie met een dynamisch energiecontract elektriciteit onder het eigen dak op te gaan slaan. Batterijen zoals de Zonneplan Nexus (vanaf 10 kWh) en Sessy (5 kWh) zijn al op de Nederlandse markt actief met soortgelijke batterijen.

Compact mét omvormer

Aan de Planetpod is anderhalf jaar gewerkt door de broers. Het apparaat is een compacte (75 cm hoog) alles-in-één thuisbatterij met ingebouwde omvormer, waar je zonne-energie in opslaat die je dag en nacht kunt gebruiken én verhandelen. De energie die je overhoudt, verkoopt de Planetpod als de tarieven gunstig zijn. Dankzij onze slimme software verdient die zichzelf snel terug,” legt Roel van der Ende uit. De capaciteit van de thuisbatterij voorziet huishoudens gemiddeld een dag van stroom.

Beveiliging

De thuisbatterij heeft een ingebouwd brandblussysteem. Als er ooit hitte of rook wordt gedetecteerd, verspreidt het apparaat een vuurdovend gas in het toestel, de batterij schakelt zichzelf uit en stelt hulpdiensten op de hoogte. De Planetpod zal voor de lancering nog worden getest en gekeurd.

Voorspellingen

De startup voorziet een terugverdientijd van zes à zeven jaar. Deze korte periode is volgens de broers te danken aan de toevoeging van data. Dit doen zij door de zonne-energie, het weer en energieverbruik te voorspellen. Met deze data weet de batterij precies hoeveel energie er gebruikt en verkocht kan worden op meerdere energiemarkten. Op den duur kan het netwerk van Planetpod gebruikers gekoppeld worden. Hiermee wil de startup het overbelaste energienet oplossen en een extra verdienmodel creëren voor de gebruiker. Handelen in energie is mogelijk met elke dynamische energieleverancier. De terugleverheffingen op zonnepanelen worden hiermee vermeden.

De onderneming heeft al zo’n drieduizend aanmeldingen ontvangen voor hun slimme thuisbatterij. De broers hebben de hard- en software in eigen huis ontwikkeld. “We kunnen alles optimaal afstemmen op Nederlandse huishoudens. “De Planetpod is bovendien een stuk kleiner dan andere thuisbatterijen.”

Planetpod neemt deel aan UtrechtInc, een ecosysteem van startups en investeerders. Zo haalde Planetpod recentelijk kapitaal op om hun slimme thuisbatterij samen met de TU Delft verder te ontwikkelen. “De Planetpod werkt naadloos met onze gebruiksvriendelijke app. Je kiest zelf de modus, zoals de cash- of vakantiemodus. De thuisbatterij kan ook de elektrische auto aansturen om op de goedkoopste tarieven te laden.” De behuizing is van gerecycled kunststof en de isolatie van gebruikte matrassen.”

Prijs

In de zomer van 2025 komt Planetpod op de markt; consumenten betalen €5790 voor de batterij. Vanaf vandaag is het mogelijk pre-orders te plaatsen.

6 reacties op “Nieuwe Nederlandse thuisbatterij op komst

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Appendages voor systeemwater in één box

Verkeerd verlengd

Premium

Zorgcentrum met warmtepomp-puzzel en prefab

Premium

Vaillant breidt aroTHERM-range warmtepompen uit

Premium

Cv-ketel upgraden naar all-electric warmtepomp

Premium

BEN mengt buitenlucht bij: nieuwe warmtepomp Inventum