fbpx
Nieuws

Nieuwe opleiding koeltechniek in Amsterdam

Na jarenlange afwezigheid is er sinds dit najaar weer een opleiding koeltechniek in Amsterdam. Koeltechnisch installateur IJskoud BV startte de IJskoud Academie. In een cursus van tien weken worden studenten klaargestoomd voor het officiële examen diploma F-gassen. Op dit moment doorlopen acht studenten het traject.

In nauwe samenwerking met de zeer ervaren docent en voormalig examinator Jan Bouwes, werd er een modern en praktijkgericht studieprogramma samengesteld dat studenten in tien lessen van een dagdeel voorbereidt op het examen F-gassen categorie 1, de wettelijk verplichte standaard voor iedereen die werkt aan koel- en klimaattechnische installaties.

Mismatch

José Komin, algemeen directeur van IJskoud, vertelt: “Wij ondervinden hier dagelijks de mismatch tussen de skills die nieuwe medewerkers hebben, en de skills die wij van ze vragen. De paar koeltechnische opleidingen die er zijn kunnen simpelweg de grote en snel veranderende vraag naar gekwalificeerd personeel niet bijlopen.”

“Feitelijk lopen er teveel niet-gekwalificeerde werkzoekenden rond”, vervolgt Komin, “terwijl de vraag naar talent in de koeltechniek groter is dan ooit. En als we onze nieuwe medewerkers dan een opleiding aanbieden, moeten ze ook nog half Nederland door om die opleiding te kunnen volgen.”

Geen theoretisch gedoe

De opleiding laat zich als volgt omschrijven: “praktijkgerichte, up-to-date opleiding waarin de continue ontwikkeling van het vak centraal staat. Geen theoretisch gedoe in stoffige zaaltjes, maar een inspirerend, vakinhoudelijk en hands-on curriculum, gegeven op de werkvloer, door ervaren rotten uit de koeltechniek.”

De opleiding is in oktober gestart met vier medewerkers van Installatiebedrijf Klomp BV, en ook vier eigen medewerkers. In de toekomst is de bedoeling van de IJskoud Academie een volwaardig erkend, zelfstandig opleidingsinstituut te maken met een breder en completer aanbod aan opleidingen.

2 reacties op “Nieuwe opleiding koeltechniek in Amsterdam

  1. Ahmad Baghdadi schreef:

    Wat fijn dat ik in Amsterdam woont en kan deel nemen in opleiding maar wanneer begint de volgende ?

  2. Roel schreef:

    Prachtig inicatief!

    Momenteel ook bezig met een koelopleiding. Probleem is dat deze maar op heel weinig plekken in Nederland gegeven .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.