fbpx
Nieuws

Nieuwe regels grijs water blijven uit

Er komt voorlopig geen verplichting voor het opvangen en hergebruiken van hemelwater en grijs water. De technieken zijn nog te duur en installatietechnisch te risicovol. Dat heeft minister Hugo de Jonge in een brief aan de Tweede Kamer laten weten.

Het dagelijks gebruik van drinkwater ligt op 128 liter per persoon per dag. Die hoeveelheid moet naar beneden, tot 100 liter in 2035, omdat we anders op termijn serieuze problemen krijgen met de drinkwatervoorziening, zo stellen de drinkwaterbedrijven.

Vorig jaar beloofde het kabinet om onderzoek te doen naar of en hoe waterbesparende technieken kunnen worden opgenomen in het Bouwbesluit. Op basis van de resultaten van dat onderzoek door Witteveen+Bos besluit de minister nu dat het nog te vroeg is om tot verplichtingen over te gaan. Er komt wel vervolgonderzoek.

Systemen zijn duur

Er zijn drie redenen om nog even te wachten, zegt de minister. Ten eerste is de aanleg van een grijswatersysteem duur en de kosten laten zich niet makkelijk terugverdienen. De extra kosten in de nieuwbouw bedragen tussen de 4.000 en 7.000 euro. Omdat de prijs van drinkwater erg laag is, laten deze systemen zich niet terugverdienen, anders dan bijvoorbeeld bij zonnepanelen.

Daarnaast zijn er risico’s. Hemelwater en huishoudwater/grijs water zijn niet bedoeld als drinkwater, dus moet er een gescheiden leidingensysteem aangelegd worden. In het verleden is dit wel eens misgegaan en zijn mensen er ziek van geworden. Volgens de minister is het risico op dit moment nog te groot en kunnen we dus nog niet overgaan op een verplichting.

Milieu-impact

Ten slotte, zegt de minister, voegen we met hemelwatersystemen en grijswatersystemen heel veel materialen toe aan nieuwe woningen. Dat verhoogt de milieu-impact, die gemeten wordt in de MPG, en die moet de komende tijd juist naar beneden.

Dat er voorlopig geen verplichting komt voor waterbesparende technieken is te begrijpen, zegt Arthur Valkieser, directeur van Hydraloop en voorzitter van de expertgroep circulair water bij de Water Alliance. “Ik wil niet zeggen dat ik het toejuich, maar ik begrijp het wel. Het is goed dat er aanvullend onderzoek komt naar wat er technisch mis kan gaan en hoe je de kwaliteit kan borgen”, zegt hij.

Ook Techniek Nederland kan zich vinden in de reactie van de minister. “Techniek Nederland is het met de minister eens dat er onderzoek nodig is voordat een mogelijke verplichting in het Bouwbesluit aan de orde is. De systemen moeten veilig kunnen worden toegepast zonder gezondheidsrisico’s”, aldus de vereniging in een reactie. Techniek Nederland ziet net als de minister de milieu-impact en de kosten als mogelijke obstakels voor nieuwe verplichtingen.

Techniek Nederland is nauw betrokken bij de vervolgstappen die de minister neemt. “Voor de leden van Techniek Nederland is vooral belangrijk dat een besluit voor de langere termijn wordt genomen zodat ondernemers weten waar ze aan toe zijn”, aldus Techniek Nederland.

Maatregelen in de tuin

Overigens staat het gemeenten vrij om in lokale verordeningen eigen afwegingen te maken. Bij het Bouwbesluit gaat het namelijk om het bebouwde vlak in het perceel, dus alle direct in, op, of onder het huis. Gemeenten kunnen eisen stellen aan de inrichting van de rest van het perceel. Anders gezegd: de gemeente kan van je verlangen dat je in je tuin drainagekratten of iets dergelijks moet laten installeren. Steeds meer gemeenten gaan hiertoe over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.