fbpx
Nieuws

Nieuwe regels ventilatie

Er komen nieuwe regels voor ventilatie in nieuwbouw. Ventilatienorm NEN 1087 is grondig herzien en ligt nu ter inzage voor commentaar.

Ongeveer drie jaar is de normsubcommissie ‘Ventilatie en luchtdoorlatendheid van gebouwen’ bezig geweest om de oude norm uit 2001 te vervangen. In de nieuwe norm zijn de nieuwste inzichten verwerkt.

Een belangrijke toevoeging in de nieuwe versie van NEN 1087, is de indicatieve methode voor een beoordeling van de kwaliteit van de invloed van regelmogelijkheden op ventilatiesystemen. Dit is de mate waarin het ventilatiesysteem in staat zal zijn de gevraagde luchtuitwisseling te realiseren.

Er wordt een onderscheid gemaakt in de beoordeling bij de aan- en afwezigheid van personen, verblijfsruimtes en natte ruimtes, zoals ook in de bouwregelgeving wordt gemaakt.

Air Exchange Performance

Hiernaast worden nieuwe grootheden geïntroduceerd: de Air Exchange Performance (AEP), de ‘ventilatieprestatie-indicator’ en de Air Exchange Rate (AER), de ‘waarschijnlijk optredende luchtuitwisseling’.

De indicatieve beoordelingsmethode is voor de markt een volkomen nieuw onderdeel in de herziene NEN 1087. Er wordt dan ook nadrukkelijk gevraagd om een reactie vanuit de markt. Dat is mogelijk tot 15 mei.

De voorgenomen parameters zijn nog niet definitief vastgesteld en de validatie van de indicatieve beoordelingsmethode vraagt aanvullende onderbouwing, die gedurende de commentaarperiode uitgewerkt zal worden.

Bestaande bouw

De nieuwe norm zal later, door het opnemen van aangepaste formules, ook geschikt zijn voor bestaande bouw. NEN 1087 vervangt daarmee zowel de voorgaande edities van NEN 1087 (nieuwbouw) als NEN 8087 (bestaande bouw).

Fabrikanten en leveranciers in de commissie zijn Itho Daalderop, Orcon, BUVA, Climarad, Jaga, Bergschenhoek en de VLA. Overige deelnemers komen van ISSO, TNO, Techniek Nederland, ERB en Nieman. Vanaf januari dit jaar zit ook de bouw (Lente-akkoord) weer aan tafel in NEN-normsubcommissie ventilatie.

4 reacties op “Nieuwe regels ventilatie

 1. Wendy schreef:

  Bij mij wordt er gerenoveerd en wordt een meganiche ventilatie geplaats er een kans dat er over een paar jaar aanpassingena moeyen gebeuren door de nieuer regel?

 2. Marco Hofman schreef:

  Bij een renovatie dient in principe de bouwregelgeving voor nieuwbouw gehanteerd te worden. De nieuwe NEN 1087 ligt voor ter kritiek aan de markt en zal niet eerder dan in 2020 in de Bouwregelgeving worden opgenomen.
  Dat betekent dat huidige regelgeving voor ventilatie van toepassing is en ook zal blijven op het moment dat er bij u gerenoveerd is.
  Bij toepassing van mechanische ventilatie is het wel goed kennis te nemen van beschikbare oplossingen die op dit moment in de markt worden toegepast. Hier 2 links naar heldere brochures:
  https://www.lente-akkoord.nl/wp-content/uploads/2015/01/Lente-akkoord-brochure-balansventilatie.pdf
  https://www.lente-akkoord.nl/wp-content/uploads/2015/10/Lente-Akkoord-brochure-Mechanische-ventilatie-in-woningen.pdf
  Voor meer technische info. Zie de pocket:
  https://kennisbank.isso.nl/publicatie/kleintje-ventilatie/2012

 3. Marco Hofman schreef:

  U hoeft geen aanpassingen door te voeren op het moment dat de renovatie heeft plaats gevonden voordat de nieuwe regelgeving van toepassing is. Dat zal zeker niet voor 2020 zijn. Wel is het handig te renoveren op het huidige vereiste nieuwbouwniveau.

  Zie ook:
  https://www.lente-akkoord.nl/wp-content/uploads/2015/10/Lente-Akkoord-brochure-Mechanische-ventilatie-in-woningen.pdf
  https://www.lente-akkoord.nl/wp-content/uploads/2015/01/Lente-akkoord-brochure-balansventilatie.pdf
  of meer technisch:
  https://kennisbank.isso.nl/publicatie/kleintje-ventilatie/2012

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.