fbpx
Nieuws

Nieuwe ventilatienorm sneuvelt door geruzie

De nieuwe ventilatienorm NEN 1087 is gesneuveld door een verziekte sfeer in de ventilatienormcommissies. Hoe het nu verder moet is nog niet duidelijk, wél helder is dat een opvolger van de huidige, twintig jaar oude, ventilatienorm nog even op zich zal laten wachten.

Dat het wel vaker hommeles was in de ventilatiecommissie kwam een paar jaar geleden al aan het licht, door een rapport over de interne dynamiek in de commissie van bureau Technopolis. Maar dat het nu zo ver uit de hand loopt, dat de NEN de stekker uit het proces trekt, dat is nieuw. “Een schande voor de ventilatiewereld”, zo spreken betrokkenen die Installatie.nl erover sprak.

Verdunningsfactor en ventilatieve koeling

Ondertussen lopen installateurs tegen de beperkingen aan van de oude NEN 1087. De nieuwe norm had onder anderen oplossingen moeten bieden voor problemen rond ventilatieve koeling (zomernachtventilatie) die tevens aansluit op de NTA 8800, voor de verdunningsfactor voor grote afvoeren boven de 1000 liter per seconde, of veel voorkomende knelpunten in gestapelde bouw. Maar daar zullen installatiebedrijven en installatie-adviseurs nog even op moeten wachten.

Lees hier het uitgebreide artikel over het geruzie in de ventilatiecommissie

Binnenklimaat Nederland ‘not amused’

Binnenklimaat Nederland, de branche van fabrikanten in de ventilatiesector, is uiterst ontevreden over het proces en richt zijn pijlen voornamelijk op de NEN. Volgens directeur Remi Hompe is er in de afgelopen jaren vanuit de branchevereniging veel tijd en geld (150.000 euro) in  het proces gestoken. “En dan verwachten we aan het eind van het proces een verbeterde een norm te hebben die gedragen wordt door de markt”, aldus Hompe, die suggereert dat de branchevereniging  nu verschillende opties te  gaan verkennen; een eigen standaard vanuit de branche behoort tot de mogelijkheden om voor de markt tot een bevredigend resultaat te komen.

“In de komende ledenvergadering in december zullen de verschillende opties  besproken worden met de leden. Daarnaast zal er een kritisch gesprek plaatsvinden met de NEN om deze ontstaande situatie met hun  te gaan  bespreken. Hier is het laatste woord nog niet over gezegd”, aldus Hompe.

Techniek Nederland

Techniek Nederland doet geen uitspraken over inhoudelijke gesprekken binnen de normcommissie, maar vindt het wel belangrijk dat er een herziening beschikbaar komt van de NEN 1087. “Die is nodig gezien de innovaties op het vakgebied en de nieuwe inzichten die zijn ontstaan ná de uitgave van de laatste versie van de norm die alweer twintig jaar oud is”, aldus woordvoerder Dick Reijman.

“Met een nieuwe, actuele norm zouden installateurs de beschikking krijgen over een goed handvat voor het beoordelen, plaatsen en onderhouden van kwalitatief goede ventilatiesystemen in nieuwbouw als ook in bestaande bouw bij herbestemming en renovatie”, zegt Reijman. “Techniek Nederland gaat ervan uit dat het mogelijk is om binnen de normcommissie consensus te bereiken over de nieuwe normteksten. Daar hopen wij de komende tijd met een constructieve opstelling een bijdrage aan te kunnen leveren.”

Lees het uitgebreide artikel ‘Installatievete’ ook in ons papieren vakblad, te verkrijgen in onze webshop.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.